Śliwkowy placek z miodem i kruszonką – Bardzo smaczne ciasto drożdżowe ze śliwkami posłodzonymi miodem. Przepis na sporą blaszkę z dużą ilością owoców i maślanej kruszonki. Placek jest soczysty, orzechowy, z ciekawą nutą, którą dodaje miód (użyłam gryczanego) i smakowitym wierzchem dzięki kruszonce. Łączą się w tym cieście wspaniałe smaki i aromaty, a kwadraty śliwek zanurzonych w kruszone wyglądają bardzo smakowicie. Placek nie jest trudny do zrobienia, wystarczy dobrze zagnieść składniki i odstawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Pyszny, sycący placek z soczystymi śliwkami i kruszonką, bardzo polecam…
Śliwkowy placek z miodem i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
100ml ciepłego mleka
20g świeżych drożdży piekarskich
50g cukru
280g mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
70g miękkiego masła
Kruszonka:
300g mąki
150g zimnego masła
150g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Wierzch:
1,5kg umytych śliwek
150g zmielonych orzechów laskowych
150g płynnego miodu (jeśli mamy miód skrystalizowany, należy go podgrzać, aż się roztopi)
Ciasto:
1. Rozprowadzić w ciepłym mleku drożdże z cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut.
2. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, zrobić wgłębienie i wlać rozczyn. Dodać jajko, miękkie mało i zagnieść gładkie ciasto (wyrabiać ciasto przez około 5 minut). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
3. W międzyczasie przygotować kruszonkę:
Do miski dodać mąkę, posiekane masło, cukier i cynamon. Zagniatać i rozcierać składniki palcami, aż powstanie kruszonka.
4. Śliwki przepołowić i wypestkować.
5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia (użyłam blaszki 36x25cm). Ciasto przełożyć na posmarowaną masłem blaszkę. Posypać zmielonymi orzechami. Poukładać na wierzchu śliwki i posmarować je miodem, najlepiej przy użyć pędzelka (lub skropić miodem, używając łyżki).
6. Wszystko równomiernie przykryć wcześniej przygotowaną kruszonką i wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 50 minut.
Udanych wypieków:)
a czy ciasto wyjdzie jeśli zamiast śliwek dam konfiturę śliwkową?
kolejny przepis dodany 'do zrobienia’ :)
bardzo się cieszę, że smakowało i ładnie urosło, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Ciasto jest przepyszne! Upiekłam i właśnie zjadłam sporą część. Na ciepło z mlekiem super. Spód urósł mi trochę bardziej niż na Twoich zdjęciach i wszystko razem nie tylko świetnie smakuje ale też pięknie wygląda:)
bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Cudowny,przepyszny placek!!!
super:) bardzo się cieszę,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Powiem tylko dwa słowa – POEZJA SMAKU!!!Upiekłam,zjadłam i jestem wniebowzięta :)
NO NIEEE….SZUKAŁAM SOBIE JAKIEGOS obiektu DO NAMALOWANIA SŁODKIEGO….ALE NA TWOJEJ STRONCE POLEGŁAM…..MAM SLINOTOOOOOK!!!!!!!!!!!!!!!!!! PYSZNIE WYGLĄDAJĄ TE CIASTA I CIASTECZKA!!!!! NIE MOGE PRZESTAC PRZEŁYKAĆ SLINKI…;-))))) BOSKIE I ZDJECIA CUDNE! BARDZO. JESTEM ZA;-))))
ależ ono musi smakować ….uwielbiam miód …a w połączeniu ze śłiwkami musi zniewalać:)
Poezja smaku;) kruszonka na wierzchu-synonim domowego ciepła;)
Ciasto bardzo dobre, dałam mix orzechów włoskich i arachidowych. Drożdżowe wyszło mi lekko zbite, niezbyt puszyste, ale to chyba tak ma być:) polecam !
Dzień dobry:)
też pozdrawiam ciepło,
udanego weekendu:)
Jak wszystkie ciasta u Ciebie tak i to wyglada wprost oblednie :) Zakochalam sie w nim od pierszwego spojrzenia. Oczywiscie zapisuje przepis :))
Pozdrawiam cieplo.
Ależ piękny ! Kuszący, cudowny placek . I śliczne zdjęcia.
Pozdrawiam:)
ależ rozkoszny