Ciasteczka z masłem orzechowym i nutellą

Ciasteczka z masłem orzechowym i nutellą – Uwielbiam ciasteczka z masłem orzechowym, mają w sobie to „coś” i nie można im się oprzeć. Na ten przepis trafiłam przypadkowo, ale od razu przypadł mi do gustu. Ciasteczka są bardzo, bardzo smaczne. Nie można skończyć na jednym, myślisz o nich dopóki się nie skończą. Cudownie pachną masłem orzechowym, wanilią i ten aromat roznosi się po całym domu podczas pieczenia. Dodanie kremu czekoladowego urozmaica smak, zapach i ciasteczka ładnie, ciekawie się prezentują z mozaiką. Z wierzchu są chrupiące, a w środku delikatnie miękkie. Do tego są naprawdę łatwe i szybkie w przygotowaniu, zrobienie ciasta zajmie nam około 10 minut, a później już tylko pieczenie. Rewelacyjne, pyszne ciasteczka, bardzo polecam…

Ciasteczka z masłem orzechowym i nutellą

Ciasteczka z masłem orzechowym i nutellą
Składniki:
100g miękkiego masła orzechowego
100g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko (w temperaturze pokojowej)
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1/2 szklanki mąki pszennej
1 kopiasta szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki nutelli

1. Oba masła zmiksować razem na średnich obrotach, aż ładnie się połączą (około 2-3 minut).

2. Dodać cukier, sodę, proszek do pieczenia, wanilię i jajko, dobrze wymieszać.

Ciasteczka z masłem orzechowym i nutellą

3. Wsypać obie mąki i wymieszać. Dodać dwie łyżki nutelli i krótko zamieszać, aby zostały smugi czekoladowego kremu, żeby nie wmieszało się w ciasto (jak na zdjęciu powyżej).

Ciasteczka z masłem orzechowym i nutellą

4. Formować z ciasta kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między ciasteczkami, delikatnie je spłaszczać widelcem. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 12-14 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać zanim przełożymy ciasteczka.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

68 komentarzy do “Ciasteczka z masłem orzechowym i nutellą”

  1. Dzisiaj miałam „dzień ciasteczkowy”. Postanowiłam zrobić mix różnych ciastek, aczkolwiek wszystkie ze strony Małej Cukierenki. Były więc ciasteczka imbirowe (moje ulubione), z płatkami owsianymi i nowość w naszym domu- z masłem orzechowym i nutellą. Te ostatnie rzeczywiście są pyszne. Ja niestety nie miałam mąki pszennej pełnoziarnistej, więc dodałam mąkę krupczatkę (w odwrotnych proporcjach), bojąc się czy wyjdą. Wyszły i są naprawdę rewelacyjne. Kolejny udany przepis. Trafia na stałą listę moich przepisów ciasteczkowych. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  2. bardzo, bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że ciasteczka smakują i świetny pomysł ze skórką pomarańczową, brzmi przepysznie, będę musiała też jakieś upiec :))
    pozdrawiam serdecznie!!

    Odpowiedz
  3. hello…….. postanowiłam zrobić jeszcze jedną dopiskę….. widzę też, że jestem tuż powyżej…..no i czytając to co wcześniej napisałam, zauważyłam pomyłkę……oczywiście piekłam je tego dnia co pisałam więc 28 kwietnia….. a nie jak strzeliłam „byka”, że 28 lutego…….hahaha…….. ale nie o tym chciałam…….
    piekę te ciasteczka regularnie…..hihi…..no nie można „uwolnić się” od nich……są diabelnie pyszne…. i oczywiście piekłam je trzy dni temu…..ale niestety „nutella” w tajemniczy sposób zniknęła ze słoika…..zaczęłam się zastanawiać co dodać innego….. wiem, że kandyzowana skórka pomarańczowa to nic wielkiego, choć piekłam już ciasteczka pomarańczowe też z Twojego bloga i dodam, że i one są pyszne…… ale tym razem właśnie ją dodałam…… wzięłam trzy łyżki ze słoika, takiej w kostkę już pokrojonej przed smażeniem, potem łatwiej jest operować małymi porcjami…….no i posiekałam drobniutko te kostki skórki, i wrzuciłam na końcu, tak jak bym miała dodać nutellę, wymieszałam, upiekłam…….i wyszła kolejna „pychota ciasteczkowa”…..
    dzięki więc za bloga pełnego super przepisów, wiele z nich już „popełniłam”… są rewelacyjne..
    pzdr, serdecznie, Ursa, Kpd
    p.s. kolejne „peanut butter’y” ze skórką są niestety uzależniające…….haha……idę po kolejne dwa….musze je sobie wydzielać bo bym zjadla je na jeden raz wszystkie………
    p.s. teraz wypada mi piec z podwójnej porcji i dzielić na dwa: z nutellą i ze skórką…….ech……..hahaha

    Odpowiedz
  4. bardzo mi miło, cieszę się, że ciasteczka smakują, dziękuję za wspaniały komentarz, życzę dobrej zabawy na kiermaszu, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  5. te ciasteczka są rewelacyjne, od dawna szukałam przepisu na ciastka, ale takiego żeby szybko „się robiło” i…. ten przepis jest taki właśnie…….pycha, po prostu pycha…. świetnie wyglądają, właśnie takie dwukolorowe, żadnych problemów z konsystencją ciasta… pierwsze piekły się tylko nieco dłużej 16 min, reszta już po 12 min, ale pewnie dlatego. że w międzyczasie piekarnik odpowiednio się nagrzał……ja miałam trzy tury do wkładania, bo taką mam blaszkę……. i u mnie wyszło 33 ciastka……..czuć nutellę, wiadomo że masło orzechowe jest dominantą smakową w tej kombinacji, ale właśnie ta nutella gdzie niegdzie wyczuwalna jest super…….podczas pieczenia pachnie wyśmienicie……nawet moje jamniki stały przy drzwiach piekarnika zasysając zapachy…….a ciasto nawet na surowo jest wyborne……ale o tym sza!! …. wszak są to ciasteczka pieczone nie surowe, ale powsytrzymać się trudno…. zrobiłam je dziś 28 lutego, a będą sprzedawane na kiermaszu ciast podczas Dnia Polonii…….w Kapsztadzie……
    pozdrawiam serdecznie, Ursa, Kapsztad

    Odpowiedz
  6. Wyglądają przepysznie i aż mam ochotę wypróbować, ale zastanawiam się ile takich ciasteczek (mniej więcej oczywiście ;)) wychodzi z tej ilości składników? :)

    Odpowiedz
  7. Właściwie przypadkiem natrafiłam na ten przepis, ale zdecydowałam się na jego wypróbowanie. Bardzo się z tego cieszę, bo było warto. Baaaaaardzo pyszne!

    Odpowiedz
  8. Witam.

    Wczoraj po znalezieniu tego przepisu pobiegłam do sklepu po pracy i kupiłam masło orzechowe. Nie mogłam oprzeć się pokusie, by upiec te ciasteczka :) Przepis jest banalnie prosty. Moją modyfikacją było dodanie posiekanej czekolady z orzechami zamiast nutelli. Są przepyszne, chociaż trochę za słodkie więc następnym razem dodam mniej cukru. Pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz
  9. Niedobre te ciasteczka, nie warte tyle roboty. Apetycznie wyglądają, jednak nie rozumiem tych zachwytów. Spośród wielu próbujących smakowały tylko młodszemu synkowi, który zjada wszystko co ma cukier, mąż stwierdził, że niepotrzebnie dodawałam orzechy (chyba mu chodziło o masło orzechowe, bo orzechów nie było). Polecam inne przepisy Małej Cukierenki

    Odpowiedz
  10. dobrze że zaistniała tak wspaniała strona, dzięki której tak dużo możemy się nauczyć – co do ciasteczek, jestem ciasteczkowym potworem więc choćby za chwilkę je robię!

    Odpowiedz
  11. A co jakby dodać trochę posiekanych orzechów laskowych? Zaraz biegnę do sklepu po nutellę i masło orzechowe i zabieram się do pieczenia! Wyglądają cudownie

    Odpowiedz
  12. Właśnie zajadam się tymi cudnymi ciasteczkami! Mi również wyszły za duże, bo pięknie rosną. Drugim razem zrobię mniejsze i będzie więcej :). Od kiedy znalazłam tę stronę, nie kupuję już ciastek w sklepach, tylko piekę, bo są zdrowsze i pyszniejsze. Zawsze mi się wydawało, ze to czasochłonne i trudne. A tutaj przepisy są bajecznie proste i jaki efekt!
    Pozdrawiam gorąco!

    Odpowiedz
  13. Zrobiłam ciasteczka już dwa razy.
    Za pierwszym razem wyszły troszkę za duże, ale smak rewelacja, za drugim razem wyszły idealnie (człowiek uczy się na błędach :)).
    Uwielbiam je :)

    Odpowiedz
  14. Jeśli można spytać te 100 g masła orzechowego to ile to będzie tak w łyżeczkach ? Z góry dziękuje za odpowiedź :)

    Odpowiedz
  15. Ciasteczka są przepyszne, przy czym jak dla mnie troszkę za słodkie- może to wina czekolady którą dałam (zamiast nutelli). Następnym razem dam mniej cukru :D

    Odpowiedz
  16. Fantastyczne te ciasteczka, dodałam pół na pól cukru białego z ciemnym muscovado i zamiast nutelli dałam starta na tarce czekolade mleczna. Coś wspaniałego, jeszcze dobrze nie ostygły a ja zjadłam 6! Sporo rosną, więc następnym razem, trochę zmniejszę ilość proszku i sody.
    Zdecydowanie polecam bo są niesamowite!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz