Zapiekanka z białym serem i truskawkami – Rewelacyjny przepis, zapiekanka jest przepyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. Kromki chleba przypiekamy na suchej patelni z cukrem, który trochę się skarmelizuje. Na wierzchu układamy soczyste, aromatyczne truskawki i wszystko przykrywamy serkiem. Zapiekamy przez około 15 minut i gotowe. Wszystko rozpływa się w ustach i jest bardzo smaczne. Gorąco polecam… (przepis z gazetki „Lubię gotować” 6/2012).
Zapiekanka z białym serem i truskawkami
Składniki:
300g truskawek umytych i obranych
4 kromki białego chleba (może być tostowy)
5 łyżek jasnego brązowego cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
200g zmielonego białego sera (jak na sernik)
1. Kromki posypać 2-3 łyżkami cukru, lekko dociskając go do chleba z obu stron. Następnie obsmażyć go na suchej patelni, aż się przyrumieni i przełożyć do naczynia żaroodpornego o średnicy 24cm.
2. Truskawki przepołowić. Serek wymieszać z mąką kukurydzianą.
3. Na grzanki w naczyniu żaroodpornym poukładać truskawki i posypać je łyżką cukru. Na wierzchu rozsmarować serek i posypać go resztą cukru.
4. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 15 minut, aż serek się przyrumieni i owoce puszczą sok. Ja pod koniec pieczenia przełączyłam na funkcję turbo grill (piekarnik przypiekał tylko od góry). Podawać jeszcze gorące, ale na zimno też dobrze smakuje.
Smacznego:)
Niesamowity przepis:)
Mnie też jest bardzo przykro, szkoda:/
Wygląda cudnie :)
Szkoda, że Polacy wczoraj przegrali :( Nie wyszło im, szkoda mi ich.
pomysłowe :)
wyglada przepysznie. warte wyprobowania:)