Zapiekanka z białym serem i truskawkami

Zapiekanka z białym serem i truskawkami – Rewelacyjny przepis, zapiekanka jest przepyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. Kromki chleba przypiekamy na suchej patelni z cukrem, który trochę się skarmelizuje. Na wierzchu układamy soczyste, aromatyczne truskawki i wszystko przykrywamy serkiem. Zapiekamy przez około 15 minut i gotowe. Wszystko rozpływa się w ustach i jest bardzo smaczne. Gorąco polecam… (przepis z gazetki „Lubię gotować” 6/2012).

Zapiekanka z białym serem i truskawkami

Zapiekanka z białym serem i truskawkami
Składniki:
300g truskawek umytych i obranych
4 kromki białego chleba (może być tostowy)
5 łyżek jasnego brązowego cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
200g zmielonego białego sera (jak na sernik)

1. Kromki posypać 2-3 łyżkami cukru, lekko dociskając go do chleba z obu stron. Następnie obsmażyć go na suchej patelni, aż się przyrumieni i przełożyć do naczynia żaroodpornego o średnicy 24cm.

2. Truskawki przepołowić. Serek wymieszać z mąką kukurydzianą.

3. Na grzanki w naczyniu żaroodpornym poukładać truskawki i posypać je łyżką cukru. Na wierzchu rozsmarować serek i posypać go resztą cukru.

4. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 15 minut, aż serek się przyrumieni i owoce puszczą sok. Ja pod koniec pieczenia przełączyłam na funkcję turbo grill (piekarnik przypiekał tylko od góry). Podawać jeszcze gorące, ale na zimno też dobrze smakuje.

Smacznego:)

Zapiekanka z białym serem i truskawkami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

5 komentarzy do wpisu „Zapiekanka z białym serem i truskawkami”

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.