Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną

Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną – Rewelacyjne ciasto z rabarbarem, po prostu przepyszne. Na jednym kawałku się nie skończy. Kwaskowaty rabarbar z bezą, waniliową bitą śmietaną i maślanym spodem smakuje fantastycznie. Całość delikatna, lekka, nie za słodka, chociaż na pierwszy rzut oka może się tak nie wydawać. Ciasto w przygotowaniu trochę czasochłonne, ale opłaca się w 100%. Jeśli mamy jedną tortownicę, to pieczmy najpierw jedno ciasto, a potem tak samo drugie. Jak mamy dwie pieczmy oba na raz, ale na funkcji termoobieg. Letnie, bardzo smaczne ciasto, polecam (zmodyfikowany przepis z gazety „Pyszne ciasta” nr 1/2012).

Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną

Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną
Składniki:
Ciasto:
4 żółtka (w temperaturze pokojowej)
130g miękkiego masła
szczypta soli
130g cukru
150g mąki
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek mleka (w temperaturze pokojowej)
Beza:
4 białka
150g cukru
50g płatków migdałowych
2 łyżeczki soku z cytryny
2 płaskie łyżki kisielu w proszku, najlepiej w czerwonym kolorze, ja użyłam malinowego
Masa rabarbarowa:
500g rabarbaru
3-4 truskawki (niekoniecznie)
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru lub śmietankowego bez cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100ml wody + 6 łyżek wody
60g cukru
Masa śmietanowa:
400g zimnej śmietany kremówki 30% lub 36%
2 łyżeczki cukru waniliowego
2,5 łyżeczki żelatyny

Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną

Ciasto:
1. Masło utrzeć z solą i cukrem (ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty).

2. Następnie zmniejszyć obroty miksera i kolejno dodawać żółtka, po każdym dodaniu przez chwilę miksować (około 30 sekund). Dodać aromat wymieszać.

3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do maślanej masy. Składniki dokładnie, ale krótko wymieszać.

4. Tortownicę o średnicy 23cm (lub dwie tortownice, oba ciasta możemy piec na raz) wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przenieść do tortownicy i równomiernie rozprowadzić. Jeśli mamy dwie tortownice połowę ciasta nakładamy do jednej i połowę do drugiej.

Beza:
5. Połowę białek ubić z 1 łyżeczką soku z cytryny (lub jeśli od razu robimy na dwie tortownice, ubijamy całe białko z 2 łyżeczkami soku z cytryny). Gdy masa będzie już sztywna, stopniowo dodajemy połowę cukru i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści i masa będzie gęsta oraz lśniąca. Na końcu dodajemy 1 łyżkę kisielu (jeśli robimy na dwie tortownice, dodajemy cały cukier i kisiel) .

6. Pianę wyłożyć równomiernie na ciasto w tortownicy i posypać połową płatków migdałowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C na funkcji termoobieg i piec przez 45 minut (jeśli mamy dwie tortownice, to wstawiamy obie do piekarnika przy funkcji termoobieg).

7. Gdy ciasto ostygnie, zdejmujemy obręcz, do tortownicy nakładamy drugą połową ciasta i znów ubijamy białka, jak poprzednio. Tak samo pieczemy ciasto, jak za pierwszym razem.

8. Oba ciasta odstawiamy do ostygnięcia.

Masa rabarbarowa:
9. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki. Do rondla wlać 100ml wody, wsypać 60 g cukru, cukier waniliowy, dodać rabarbar, truskawki i zagotować. Gotować przez około 5 minut.

10. Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami wody. Dodać do gotującego się rabarbaru i znów zagotować, ciągle mieszając. Trzymać na małym ogniu przez 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia.

11. Letnią masę rabarbarową wyłożyć na jedno ciasto w tortownicy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa śmietanowa:
12. Żelatynę rozpuścić w około 1/5 (1/4) szklanki ciepłej wody, odstawić do ostygnięcia.

13. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Dodać ostygniętą żelatynę i delikatnie wymieszać.

14. Śmietanę nałożyć na masę rabarbarową. Drugie ciasto wyjąć z tortownicy i położyć je na ubitą śmietanę. Odstawić na 10-15 minut, aby śmietana zesztywniała. Zdjąć delikatnie obręcz tortownicy i podawać. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.
Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną na drugi dzień też smakuje rewelacyjnie.

Udanych wypieków:)

Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną

Print Friendly, PDF & Email

83 komentarze do “Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną”

  1. Ciasto wydaje się fajne i chętnie bym upiekła,ale nie rozumiem pkt.7. Drugi raz pieczemy ciasto pod spodem? Wytlumaczcie mi proszę.

    Odpowiedz
  2. Droga Cukierenko,
    Upieklam wiele ciast z twojej strony I wszystkie byly wysmienite, niewatpliwie to tez takie musi byc. . Mam jednak pewien problem z tym przepisem. Bede piekla jedno ciasto, wiec po upieczeniu mam przekroic, te ciasto na dwie czesci I potem znowu je piec z ta beza?

    Odpowiedz
  3. Mam pytanie ponieważ robię z podwójnych składników na dużą blachę czy czas pieczenia będzie mniej więcej taki sam. A drugie pytanie czy drugą część ciasta przed upieczeniem przechowuję w lodówce czy w pokojowej temperaturze ?Jeśli to będzie możliwe proszę o jak najszybszą odpowiedź bo ciasto dzisiaj piekę.Pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Czy na dużą blachę (wilton chyba ma 33 cm długości) wystarczy 1,5, czy lepiej 2 porcje?
    Czy muszę wtedy wydłużać czas pieczenia?

    Odpowiedz
  5. Witam. Mam pytanie – czy ta beza ma być taka klejąca, gumowa (bo taka mi wyszła) czy raczej powinna być wysuszona? Zmniejszyłam temperaturę, trzymałam dłużej aż zaczęła mi się przypalać. Podobnie miałam ze zwykłym blatem bezowym do Pavlovej. Czy to może być wina piekarnika?

    Odpowiedz
    • przy tym cieście będzie taka wilgotna beza, za wysoka temperatura dlatego się przypaliła, bezę się raczej suszy nie piecze, sądzę że musi Pani ciut mniejszą temperaturę dawać, pozdrawiam

      Odpowiedz
  6. Dzien dobry :) Jestem wierna fanka Pani bloga. Wszystkie wypieki wedlug Pani przepisow wychodza przepysznie. Mam jednak problem z ciastem rabarbarowym. Robilam je juz kilka razy (moj maz je uwielbia) i za kazdym razem zamiast chrupiacej bezy wychodzi mi slodka puszysta pianka z bialek (podobna jak w ciescie plesniak). Nie mam pojecia co robie zle? Dziekuje za slodkie przepisy i pozdrawiam :)

    Odpowiedz
    • Dzień dobry, cieszę się i dziękuję, pod koniec pieczenia można zmniejszyć trochę temperaturę i dłużej potrzymać ciasto w piekarniku, żeby beza się bardziej wysuszyła, powinno pomóc, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  7. Ciasto rewelacyjne, uwielbiam takie smaki :) Piecze się idealnie :) i nareszcie ciasto z rabarbarem, które jest inne niż zwykle (nie drożdżowe i kruche). Już się nie mogę doczekać wypróbowania Pani kolejnych przepisów :)

    Odpowiedz
  8. Ciacho wyszlo pyszne!! Po 2 dniach smakowalo jeszcze lepiej. Na pewno bede robic czesto z roznymi sezonowymi owocami ale nie ukrywam ze z rabarbarem jest pycha bo laczy sie ta kwaskowatosc ze slodka beza.
    Roboty nie duzo a efekt – moja sasiadka powiedziala „jak z cukierni ” – to chyba najlepszy komplement!

    Odpowiedz
  9. Zrobilam dzis! U mnie z termoobiegiem troszke sie spieklo ( a mam bardzo stary piekarnik ;) ) rabarbar wyszedl gesty wiec dodalam wiecej wody no i to byl blad bo teraz jest rzadki (myslalam ze jeszcze maslo idzie do kremu i bedzie gestsze – moj blad ze niedoczytalam, za to myslalam ze do bitej smietany jest za malo zelatyny ale tezeje i wyglada dobrze a jak smakuje…. Mniam!!! Jutro bedzie jeszcze lepsze!!!
    Dla mnie nie bylo trudne – kuchnia to ulubione pomieszczenie w moim domu!
    Marzy mi sie taka wlasna cukierenka moja babcia piekla ciasta na wesela, mam to we krwi
    Dziekuje za wspaniale przepisy!

    Odpowiedz
  10. jak się przypieka za bardzo proszę zmniejszyć temperaturę lub nakryć folią spożywczą lub może jest już gotowe,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  11. wł♣asnie jestem w trakcie pieczenia, moje płatki sa ciemniejsze od tych na zdjeciu….mam nadzieje ze ciasto nie bedzie zweglone….robie tak ja w przepisie

    Odpowiedz
  12. witam czy mozna bezy upiec w piatek ciasto zlozyc w sobote a zjesc w miedziele? czy bezy do tego czasumozna przechowac w lodowce

    Odpowiedz
  13. Więc tak uciekam ciasto i ubiłam nową bazę bez kiślu..wszystko razem. Pozdrawiam a beze uprzednio upieczoną zjadły moi chłopcy z truskawkami.

    Odpowiedz
  14. Nie robię tego ciasta pierwszy raz i nie doczytałam fatalnie wczoraj upiekłam bezę osobno a właśnie teraz zabieram się za ciasto czy coś z tego będzie ????Proszę o wskazówki

    Odpowiedz
  15. Ciasto oblędnie!!! Za rabarbarem nie przepadam ale miałam na stanie kilka sztuk i połączylam z truskawkami wyszło cudownie!!! Odkąd odkryłam pani przepisy jestem zachwycona są łatwe szybkie i zawsze wychodzą.

    Odpowiedz
  16. Przepyszne.Zrobiłam raz kierując się wytycznymi z przepisu,drugi raz troszkę zmodyfikowałam piekąc pierwszy placek nie dodałam migdałów dopiero na drugi wyłożyłam pianę z migdałami całość jak z przepisu.Do bitej śmietany dodałam 2 łyżki cukru pudru a na niej dodałam druga warstwę rabarbaru wyszło wybornie.Dziękuje, że taka fajna strona istnieje i mogę z niej korzystać.Polecam wszystkim przepisy,nie mogą nie wyjść.Pozdrawiam

    Odpowiedz
  17. ciasto wyśmienite.nie jadłam do tej pory takiej pychotki z rabarbarem.polecam wypróbowac przepis kazdej gospodyni.pozdrawiam

    Odpowiedz
  18. wspaniałe, własnie je zrobiłam, co prawda z niecierpliwości ukroiłam sobie zanim dobrze ostygło i było trochę za luźne, ale rano już było super ścięte a wygląda i smakuje rewelacyjnie,, mam jedno zastrzeżenie do spójności przepisu, faktycznie zasugerowałam się że biszkopt pieczemy oddzielnie i bezę musiałam upiec oddzielnie, więc wylądowała na samej górze, a masę rabarbarową posmarowałam cieńką warstwą śmietany, żeby kolejny biszkopt miał się czego trzymać, ale efekt końcowy i tak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.Pozdrawiam

    Odpowiedz
  19. dzieki za odpowiedz zrobilam czekam tylko na efekt ale mysle ze goscie beda zachwyceni dam znac pozdrawim cieplutko

    Odpowiedz
  20. mam pytanko chcialam zrobic to ciasto na duza blache obawiam sie ze mi ta porcja nie wystarczy bo spodziewam sie duzo gosci jaka mam dac proporcje ?

    Odpowiedz
  21. mam cie marcelcafe,wczoraj zachwyciłam sie twoim ciastem z agrestem,dzięki Mała Cukierenko to jest to ciasto,owoców możemy użyć różnych byle były kwaskowate,cieszę się ,że nie muszę łamać głowy,mam przepis

    Odpowiedz
  22. za dużo było wody i budyń nie utrzymał, więc albo budyń był kiepski, albo rabarbar puścił dużo wody i dlatego masa się rozpłynęła, przykro mi, pozdrawiam

    Odpowiedz
  23. Witam,
    wczoraj robiłam ciasto zgodnie z przepisem, wyszło pyszne, ale masa z rabarbarem po zdjęciu obręczy z blachy zaczęła się wylewać i bardzo trudno było ukroić kawałek ciasta – w efekcie nie wyglądało to zbyt ładnie, ale na szczęście super smakowało. Proszę o podpowiedź co mogło być przyczyną tego, że masa z rabarbarem nie stężała?

    Odpowiedz
  24. ciasto bardzo podobne do ”agrestowej chmurki” ,goraco polecam ,moja rodzinka też sie zachwycała,
    nastepnym razem zrobię go własnie z agrestem!!!

    Odpowiedz
  25. Ciasto bardzo pracochłonne, bynajmniej dla mnie osoby mało doświadczonej w sztuce kulinarnej. Ale efekt….po prostu ciasto jest P R Z E P Y S Z N E !!!!! A wygląda jak z najlepszych ksiąg kulinarnych. wszyscy którzy próbowali stwierdzili że jest wspaniałe. Dzięki wielkie za ten przepis.

    Odpowiedz
  26. ogromnie się cieszę, że ciasto smakowało, miała Pani dużo tłumaczenia, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  27. zrobilam na ogrodowa rodzinna impreze, wszyscy wychwalali pod niebiosa – musze zaznaczyc ze 90 % to byli angole … z innym troche podniebieniem :) ale wszystkim bardzo smakowalo, I zebrali o dokladki (kolejka byla!) I tlumaczenie przepisu, super przepis, dziekuje I pozdrawiam

    Odpowiedz
  28. W koncu mi sie udalo znalesc przepisy w gramaturach to jest to co szukalam od dawien dawna super ,ciasto sie udalo .Dziekuje pozdrawiam.
    Super strona :)

    Odpowiedz
  29. ohh, marudzilam w trakcie ze dlugo sie robi, ze instrukcja nie do konca klarowna, ale …. bylo warto – pychotka. bardzo podobne do ciasta Nigeli Lawson (bezy z bita smietana malinami i czarna czekolada) …sama nie wiem ktore ciasto lepiej smakuje :))

    Odpowiedz
  30. Witam,

    wczoraj upiekłam to ciasto, wygląda super tylko że samo ciasto się nie upiekło do końca wyszło trochę surowe .

    Często piekę i nie zdarzyło mie coś takiego. Nie wiem czy temperatura 150 stopni przy czasie 45 minut przy termoobiegu wystarcza, według mnie nie. Spróbuję raz jeszcze bo ciasto jest obłędne i warto go zrobić. Następnym razem wybiorę temperaturę 160 lub 170 stopni.

    Odpowiedz
  31. bardzo się cieszę, że ciasto smakuje:),
    ja zawsze też podjadam i też mam później problem z obiektywną oceną,
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  32. zrobiłam i wyszło super!!! fakt troszkę dużo czasu mi zeszło ale było warto:D następnym razem upiekę jedno duże ciacho i przekroję na pół i beza będzie tylko na górze:) POLECAM bo smakuje świetnie. dla mnie było lepsze na drugi dzień ale pewnie dlatego że jak się narobiłam (i w trakcie podjadałam:p) to nie byłam obiektywna:p

    Odpowiedz
  33. po wysłaniu pytania doszło do mnie, że mają być dwie bezy :) chyba nie funkcjonuję na pełnych obrotach przez tą pogodę, ale dziękuję serdecznie za odpowiedź pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  34. witam:)

    Można upiec jedno ciasto i przepołowić, ale beza będzie jedna wysoka,

    można zamienić rabarbar na truskawki,

    pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz