Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną

Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną – Rewelacyjne ciasto z rabarbarem, po prostu przepyszne. Na jednym kawałku się nie skończy. Kwaskowaty rabarbar z bezą, waniliową bitą śmietaną i maślanym spodem smakuje fantastycznie. Całość delikatna, lekka, nie za słodka, chociaż na pierwszy rzut oka może się tak nie wydawać. Ciasto w przygotowaniu trochę czasochłonne, ale opłaca się w 100%. Jeśli mamy jedną tortownicę, to pieczmy najpierw jedno ciasto, a potem tak samo drugie. Jak mamy dwie pieczmy oba na raz, ale na funkcji termoobieg. Letnie, bardzo smaczne ciasto, polecam (zmodyfikowany przepis z gazety „Pyszne ciasta” nr 1/2012).

Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną

Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną
Składniki:
Ciasto:
4 żółtka (w temperaturze pokojowej)
130g miękkiego masła
szczypta soli
130g cukru
150g mąki
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek mleka (w temperaturze pokojowej)
Beza:
4 białka
150g cukru
50g płatków migdałowych
2 łyżeczki soku z cytryny
2 płaskie łyżki kisielu w proszku, najlepiej w czerwonym kolorze, ja użyłam malinowego
Masa rabarbarowa:
500g rabarbaru
3-4 truskawki (niekoniecznie)
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru lub śmietankowego bez cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100ml wody + 6 łyżek wody
60g cukru
Masa śmietanowa:
400g zimnej śmietany kremówki 30% lub 36%
2 łyżeczki cukru waniliowego
2,5 łyżeczki żelatyny

Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną

Ciasto:
1. Masło utrzeć z solą i cukrem (ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty).

2. Następnie zmniejszyć obroty miksera i kolejno dodawać żółtka, po każdym dodaniu przez chwilę miksować (około 30 sekund). Dodać aromat wymieszać.

3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do maślanej masy. Składniki dokładnie, ale krótko wymieszać.

4. Tortownicę o średnicy 23cm (lub dwie tortownice, oba ciasta możemy piec na raz) wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przenieść do tortownicy i równomiernie rozprowadzić. Jeśli mamy dwie tortownice połowę ciasta nakładamy do jednej i połowę do drugiej.

Beza:
5. Połowę białek ubić z 1 łyżeczką soku z cytryny (lub jeśli od razu robimy na dwie tortownice, ubijamy całe białko z 2 łyżeczkami soku z cytryny). Gdy masa będzie już sztywna, stopniowo dodajemy połowę cukru i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści i masa będzie gęsta oraz lśniąca. Na końcu dodajemy 1 łyżkę kisielu (jeśli robimy na dwie tortownice, dodajemy cały cukier i kisiel) .

6. Pianę wyłożyć równomiernie na ciasto w tortownicy i posypać połową płatków migdałowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC na funkcji termoobieg i piec przez 45 minut (jeśli mamy dwie tortownice, to wstawiamy obie do piekarnika przy funkcji termoobieg).

7. Gdy ciasto ostygnie, zdejmujemy obręcz, do tortownicy nakładamy drugą połową ciasta i znów ubijamy białka, jak poprzednio. Tak samo pieczemy ciasto, jak za pierwszym razem.

8. Oba ciasta odstawiamy do ostygnięcia.

Masa rabarbarowa:
9. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki. Do rondla wlać 100ml wody, wsypać 60 g cukru, cukier waniliowy, dodać rabarbar, truskawki i zagotować. Gotować przez około 5 minut.

10. Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami wody. Dodać do gotującego się rabarbaru i znów zagotować, ciągle mieszając. Trzymać na małym ogniu przez 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia.

11. Letnią masę rabarbarową wyłożyć na jedno ciasto w tortownicy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa śmietanowa:
12. Żelatynę rozpuścić w około 1/5 (1/4) szklanki ciepłej wody, odstawić do ostygnięcia.

13. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Dodać ostygniętą żelatynę i delikatnie wymieszać.

14. Śmietanę nałożyć na masę rabarbarową. Drugie ciasto wyjąć z tortownicy i położyć je na ubitą śmietanę. Odstawić na 10-15 minut, aby śmietana zesztywniała. Zdjąć delikatnie obręcz tortownicy i podawać. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.
Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną na drugi dzień też smakuje rewelacyjnie.

Udanych wypieków:)

Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną

67 thoughts on “Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną

  1. Nie robię tego ciasta pierwszy raz i nie doczytałam fatalnie wczoraj upiekłam bezę osobno a właśnie teraz zabieram się za ciasto czy coś z tego będzie ????Proszę o wskazówki

  2. Więc tak uciekam ciasto i ubiłam nową bazę bez kiślu..wszystko razem. Pozdrawiam a beze uprzednio upieczoną zjadły moi chłopcy z truskawkami.

  3. witam czy mozna bezy upiec w piatek ciasto zlozyc w sobote a zjesc w miedziele? czy bezy do tego czasumozna przechowac w lodowce

  4. wł♣asnie jestem w trakcie pieczenia, moje płatki sa ciemniejsze od tych na zdjeciu….mam nadzieje ze ciasto nie bedzie zweglone….robie tak ja w przepisie

  5. jak się przypieka za bardzo proszę zmniejszyć temperaturę lub nakryć folią spożywczą lub może jest już gotowe,
    pozdrawiam

  6. Zrobilam dzis! U mnie z termoobiegiem troszke sie spieklo ( a mam bardzo stary piekarnik ;) ) rabarbar wyszedl gesty wiec dodalam wiecej wody no i to byl blad bo teraz jest rzadki (myslalam ze jeszcze maslo idzie do kremu i bedzie gestsze – moj blad ze niedoczytalam, za to myslalam ze do bitej smietany jest za malo zelatyny ale tezeje i wyglada dobrze a jak smakuje…. Mniam!!! Jutro bedzie jeszcze lepsze!!!
    Dla mnie nie bylo trudne – kuchnia to ulubione pomieszczenie w moim domu!
    Marzy mi sie taka wlasna cukierenka moja babcia piekla ciasta na wesela, mam to we krwi
    Dziekuje za wspaniale przepisy!

  7. Ciacho wyszlo pyszne!! Po 2 dniach smakowalo jeszcze lepiej. Na pewno bede robic czesto z roznymi sezonowymi owocami ale nie ukrywam ze z rabarbarem jest pycha bo laczy sie ta kwaskowatosc ze slodka beza.
    Roboty nie duzo a efekt – moja sasiadka powiedziala „jak z cukierni ” – to chyba najlepszy komplement!

  8. Ciasto rewelacyjne, uwielbiam takie smaki :) Piecze się idealnie :) i nareszcie ciasto z rabarbarem, które jest inne niż zwykle (nie drożdżowe i kruche). Już się nie mogę doczekać wypróbowania Pani kolejnych przepisów :)

Dodaj komentarz

.