Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną

Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną – Rewelacyjne ciasto z rabarbarem, po prostu przepyszne. Na jednym kawałku się nie skończy. Kwaskowaty rabarbar z bezą, waniliową bitą śmietaną i maślanym spodem smakuje fantastycznie. Całość delikatna, lekka, nie za słodka, chociaż na pierwszy rzut oka może się tak nie wydawać. Ciasto w przygotowaniu trochę czasochłonne, ale opłaca się w 100%. Jeśli mamy jedną tortownicę, to pieczmy najpierw jedno ciasto, a potem tak samo drugie. Jak mamy dwie pieczmy oba na raz, ale na funkcji termoobieg. Letnie, bardzo smaczne ciasto, polecam (zmodyfikowany przepis z gazety „Pyszne ciasta” nr 1/2012).

Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną

Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną
Składniki:
Ciasto:
4 żółtka (w temperaturze pokojowej)
130g miękkiego masła
szczypta soli
130g cukru
150g mąki
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek mleka (w temperaturze pokojowej)
Beza:
4 białka
150g cukru
50g płatków migdałowych
2 łyżeczki soku z cytryny
2 płaskie łyżki kisielu w proszku, najlepiej w czerwonym kolorze, ja użyłam malinowego
Masa rabarbarowa:
500g rabarbaru
3-4 truskawki (niekoniecznie)
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru lub śmietankowego bez cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100ml wody + 6 łyżek wody
60g cukru
Masa śmietanowa:
400g zimnej śmietany kremówki 30% lub 36%
2 łyżeczki cukru waniliowego
2,5 łyżeczki żelatyny

Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną

Ciasto:
1. Masło utrzeć z solą i cukrem (ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty).

2. Następnie zmniejszyć obroty miksera i kolejno dodawać żółtka, po każdym dodaniu przez chwilę miksować (około 30 sekund). Dodać aromat wymieszać.

3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do maślanej masy. Składniki dokładnie, ale krótko wymieszać.

4. Tortownicę o średnicy 23cm (lub dwie tortownice, oba ciasta możemy piec na raz) wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przenieść do tortownicy i równomiernie rozprowadzić. Jeśli mamy dwie tortownice połowę ciasta nakładamy do jednej i połowę do drugiej.

Beza:
5. Połowę białek ubić z 1 łyżeczką soku z cytryny (lub jeśli od razu robimy na dwie tortownice, ubijamy całe białko z 2 łyżeczkami soku z cytryny). Gdy masa będzie już sztywna, stopniowo dodajemy połowę cukru i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści i masa będzie gęsta oraz lśniąca. Na końcu dodajemy 1 łyżkę kisielu (jeśli robimy na dwie tortownice, dodajemy cały cukier i kisiel) .

6. Pianę wyłożyć równomiernie na ciasto w tortownicy i posypać połową płatków migdałowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC na funkcji termoobieg i piec przez 45 minut (jeśli mamy dwie tortownice, to wstawiamy obie do piekarnika przy funkcji termoobieg).

7. Gdy ciasto ostygnie, zdejmujemy obręcz, do tortownicy nakładamy drugą połową ciasta i znów ubijamy białka, jak poprzednio. Tak samo pieczemy ciasto, jak za pierwszym razem.

8. Oba ciasta odstawiamy do ostygnięcia.

Masa rabarbarowa:
9. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki. Do rondla wlać 100ml wody, wsypać 60 g cukru, cukier waniliowy, dodać rabarbar, truskawki i zagotować. Gotować przez około 5 minut.

10. Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami wody. Dodać do gotującego się rabarbaru i znów zagotować, ciągle mieszając. Trzymać na małym ogniu przez 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia.

11. Letnią masę rabarbarową wyłożyć na jedno ciasto w tortownicy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa śmietanowa:
12. Żelatynę rozpuścić w około 1/5 (1/4) szklanki ciepłej wody, odstawić do ostygnięcia.

13. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Dodać ostygniętą żelatynę i delikatnie wymieszać.

14. Śmietanę nałożyć na masę rabarbarową. Drugie ciasto wyjąć z tortownicy i położyć je na ubitą śmietanę. Odstawić na 10-15 minut, aby śmietana zesztywniała. Zdjąć delikatnie obręcz tortownicy i podawać. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.
Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną na drugi dzień też smakuje rewelacyjnie.

Udanych wypieków:)

Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną

73 thoughts on “Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną

  1. Nie robię tego ciasta pierwszy raz i nie doczytałam fatalnie wczoraj upiekłam bezę osobno a właśnie teraz zabieram się za ciasto czy coś z tego będzie ????Proszę o wskazówki

  2. Więc tak uciekam ciasto i ubiłam nową bazę bez kiślu..wszystko razem. Pozdrawiam a beze uprzednio upieczoną zjadły moi chłopcy z truskawkami.

  3. witam czy mozna bezy upiec w piatek ciasto zlozyc w sobote a zjesc w miedziele? czy bezy do tego czasumozna przechowac w lodowce

  4. wł♣asnie jestem w trakcie pieczenia, moje płatki sa ciemniejsze od tych na zdjeciu….mam nadzieje ze ciasto nie bedzie zweglone….robie tak ja w przepisie

  5. jak się przypieka za bardzo proszę zmniejszyć temperaturę lub nakryć folią spożywczą lub może jest już gotowe,
    pozdrawiam

  6. Zrobilam dzis! U mnie z termoobiegiem troszke sie spieklo ( a mam bardzo stary piekarnik ;) ) rabarbar wyszedl gesty wiec dodalam wiecej wody no i to byl blad bo teraz jest rzadki (myslalam ze jeszcze maslo idzie do kremu i bedzie gestsze – moj blad ze niedoczytalam, za to myslalam ze do bitej smietany jest za malo zelatyny ale tezeje i wyglada dobrze a jak smakuje…. Mniam!!! Jutro bedzie jeszcze lepsze!!!
    Dla mnie nie bylo trudne – kuchnia to ulubione pomieszczenie w moim domu!
    Marzy mi sie taka wlasna cukierenka moja babcia piekla ciasta na wesela, mam to we krwi
    Dziekuje za wspaniale przepisy!

  7. Ciacho wyszlo pyszne!! Po 2 dniach smakowalo jeszcze lepiej. Na pewno bede robic czesto z roznymi sezonowymi owocami ale nie ukrywam ze z rabarbarem jest pycha bo laczy sie ta kwaskowatosc ze slodka beza.
    Roboty nie duzo a efekt – moja sasiadka powiedziala „jak z cukierni ” – to chyba najlepszy komplement!

  8. Ciasto rewelacyjne, uwielbiam takie smaki :) Piecze się idealnie :) i nareszcie ciasto z rabarbarem, które jest inne niż zwykle (nie drożdżowe i kruche). Już się nie mogę doczekać wypróbowania Pani kolejnych przepisów :)

  9. Dzien dobry :) Jestem wierna fanka Pani bloga. Wszystkie wypieki wedlug Pani przepisow wychodza przepysznie. Mam jednak problem z ciastem rabarbarowym. Robilam je juz kilka razy (moj maz je uwielbia) i za kazdym razem zamiast chrupiacej bezy wychodzi mi slodka puszysta pianka z bialek (podobna jak w ciescie plesniak). Nie mam pojecia co robie zle? Dziekuje za slodkie przepisy i pozdrawiam :)

    • Dzień dobry, cieszę się i dziękuję, pod koniec pieczenia można zmniejszyć trochę temperaturę i dłużej potrzymać ciasto w piekarniku, żeby beza się bardziej wysuszyła, powinno pomóc, pozdrawiam serdecznie

  10. Witam. Mam pytanie – czy ta beza ma być taka klejąca, gumowa (bo taka mi wyszła) czy raczej powinna być wysuszona? Zmniejszyłam temperaturę, trzymałam dłużej aż zaczęła mi się przypalać. Podobnie miałam ze zwykłym blatem bezowym do Pavlovej. Czy to może być wina piekarnika?

    • przy tym cieście będzie taka wilgotna beza, za wysoka temperatura dlatego się przypaliła, bezę się raczej suszy nie piecze, sądzę że musi Pani ciut mniejszą temperaturę dawać, pozdrawiam

Dodaj komentarz

.