Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną – Rewelacyjne ciasto z rabarbarem, po prostu przepyszne. Na jednym kawałku się nie skończy. Kwaskowaty rabarbar z bezą, waniliową bitą śmietaną i maślanym spodem smakuje fantastycznie. Całość delikatna, lekka, nie za słodka, chociaż na pierwszy rzut oka może się tak nie wydawać. Ciasto w przygotowaniu trochę czasochłonne, ale opłaca się w 100%. Jeśli mamy jedną tortownicę, to pieczmy najpierw jedno ciasto, a potem tak samo drugie. Jak mamy dwie pieczmy oba na raz, ale na funkcji termoobieg. Letnie, bardzo smaczne ciasto, polecam (zmodyfikowany przepis z gazety „Pyszne ciasta” nr 1/2012).
Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną
Składniki:
Ciasto:
4 żółtka (w temperaturze pokojowej)
130g miękkiego masła
szczypta soli
130g cukru
150g mąki
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek mleka (w temperaturze pokojowej)
Beza:
4 białka
150g cukru
50g płatków migdałowych
2 łyżeczki soku z cytryny
2 płaskie łyżki kisielu w proszku, najlepiej w czerwonym kolorze, ja użyłam malinowego
Masa rabarbarowa:
500g rabarbaru
3-4 truskawki (niekoniecznie)
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru lub śmietankowego bez cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100ml wody + 6 łyżek wody
60g cukru
Masa śmietanowa:
400g zimnej śmietany kremówki 30% lub 36%
2 łyżeczki cukru waniliowego
2,5 łyżeczki żelatyny
Ciasto:
1. Masło utrzeć z solą i cukrem (ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty).
2. Następnie zmniejszyć obroty miksera i kolejno dodawać żółtka, po każdym dodaniu przez chwilę miksować (około 30 sekund). Dodać aromat wymieszać.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do maślanej masy. Składniki dokładnie, ale krótko wymieszać.
4. Tortownicę o średnicy 23cm (lub dwie tortownice, oba ciasta możemy piec na raz) wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przenieść do tortownicy i równomiernie rozprowadzić. Jeśli mamy dwie tortownice połowę ciasta nakładamy do jednej i połowę do drugiej.
Beza:
5. Połowę białek ubić z 1 łyżeczką soku z cytryny (lub jeśli od razu robimy na dwie tortownice, ubijamy całe białko z 2 łyżeczkami soku z cytryny). Gdy masa będzie już sztywna, stopniowo dodajemy połowę cukru i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści i masa będzie gęsta oraz lśniąca. Na końcu dodajemy 1 łyżkę kisielu (jeśli robimy na dwie tortownice, dodajemy cały cukier i kisiel) .
6. Pianę wyłożyć równomiernie na ciasto w tortownicy i posypać połową płatków migdałowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C na funkcji termoobieg i piec przez 45 minut (jeśli mamy dwie tortownice, to wstawiamy obie do piekarnika przy funkcji termoobieg).
7. Gdy ciasto ostygnie, zdejmujemy obręcz, do tortownicy nakładamy drugą połową ciasta i znów ubijamy białka, jak poprzednio. Tak samo pieczemy ciasto, jak za pierwszym razem.
8. Oba ciasta odstawiamy do ostygnięcia.
Masa rabarbarowa:
9. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki. Do rondla wlać 100ml wody, wsypać 60 g cukru, cukier waniliowy, dodać rabarbar, truskawki i zagotować. Gotować przez około 5 minut.
10. Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami wody. Dodać do gotującego się rabarbaru i znów zagotować, ciągle mieszając. Trzymać na małym ogniu przez 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia.
11. Letnią masę rabarbarową wyłożyć na jedno ciasto w tortownicy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa śmietanowa:
12. Żelatynę rozpuścić w około 1/5 (1/4) szklanki ciepłej wody, odstawić do ostygnięcia.
13. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Dodać ostygniętą żelatynę i delikatnie wymieszać.
14. Śmietanę nałożyć na masę rabarbarową. Drugie ciasto wyjąć z tortownicy i położyć je na ubitą śmietanę. Odstawić na 10-15 minut, aby śmietana zesztywniała. Zdjąć delikatnie obręcz tortownicy i podawać. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.
Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną na drugi dzień też smakuje rewelacyjnie.
Udanych wypieków:)
Ciasto wydaje się fajne i chętnie bym upiekła,ale nie rozumiem pkt.7. Drugi raz pieczemy ciasto pod spodem? Wytlumaczcie mi proszę.
Upieklam 2, jedna z mysla dla kolezanki ale ona wraca z urlopu za 5 dni, czy ciasto bedzie dalej zjadliwe?
jak będzie trzymane w lodówce i czymś nakryte, to myślę, że tak, pozdrawiam
Droga Cukierenko,
Upieklam wiele ciast z twojej strony I wszystkie byly wysmienite, niewatpliwie to tez takie musi byc. . Mam jednak pewien problem z tym przepisem. Bede piekla jedno ciasto, wiec po upieczeniu mam przekroic, te ciasto na dwie czesci I potem znowu je piec z ta beza?
Witam. Nie widzę nigdzie ile pięke samo ciasto. Proszę o podpowiedź
jest w punkcie 6. razem z pianą pieczemy, pozdrawiam
Mam pytanie ponieważ robię z podwójnych składników na dużą blachę czy czas pieczenia będzie mniej więcej taki sam. A drugie pytanie czy drugą część ciasta przed upieczeniem przechowuję w lodówce czy w pokojowej temperaturze ?Jeśli to będzie możliwe proszę o jak najszybszą odpowiedź bo ciasto dzisiaj piekę.Pozdrawiam
myślę, ze czas podobny, nie trzeba wstawiać do lodówki, pozdrawiam
Czy na dużą blachę (wilton chyba ma 33 cm długości) wystarczy 1,5, czy lepiej 2 porcje?
Czy muszę wtedy wydłużać czas pieczenia?
chyba 1,5 wystarczy, pozdrawiam
Ja zrobiłam na dużą blachę, no i beza mi jakoś udała i nie byłam gumowa.
Pyszne ciasto.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam. Mam pytanie – czy ta beza ma być taka klejąca, gumowa (bo taka mi wyszła) czy raczej powinna być wysuszona? Zmniejszyłam temperaturę, trzymałam dłużej aż zaczęła mi się przypalać. Podobnie miałam ze zwykłym blatem bezowym do Pavlovej. Czy to może być wina piekarnika?
przy tym cieście będzie taka wilgotna beza, za wysoka temperatura dlatego się przypaliła, bezę się raczej suszy nie piecze, sądzę że musi Pani ciut mniejszą temperaturę dawać, pozdrawiam
Dzien dobry :) Jestem wierna fanka Pani bloga. Wszystkie wypieki wedlug Pani przepisow wychodza przepysznie. Mam jednak problem z ciastem rabarbarowym. Robilam je juz kilka razy (moj maz je uwielbia) i za kazdym razem zamiast chrupiacej bezy wychodzi mi slodka puszysta pianka z bialek (podobna jak w ciescie plesniak). Nie mam pojecia co robie zle? Dziekuje za slodkie przepisy i pozdrawiam :)
Dzień dobry, cieszę się i dziękuję, pod koniec pieczenia można zmniejszyć trochę temperaturę i dłużej potrzymać ciasto w piekarniku, żeby beza się bardziej wysuszyła, powinno pomóc, pozdrawiam serdecznie
dzień dobry,
czytam ten przepis już dwa razy i ciągle nie wiem kiedy nałożyć drugie ciasto bezowe…
a jakie owoce można dodać zamiast rabarbaru ?
można dać truskawki lub agrest, takie kwaśniejsze owoce, pozdrawiam
bardzo mi miło, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Ciasto rewelacyjne, uwielbiam takie smaki :) Piecze się idealnie :) i nareszcie ciasto z rabarbarem, które jest inne niż zwykle (nie drożdżowe i kruche). Już się nie mogę doczekać wypróbowania Pani kolejnych przepisów :)
ogromnie się cieszę, wspaniale! pozdrawiam serdecznie
Ciacho wyszlo pyszne!! Po 2 dniach smakowalo jeszcze lepiej. Na pewno bede robic czesto z roznymi sezonowymi owocami ale nie ukrywam ze z rabarbarem jest pycha bo laczy sie ta kwaskowatosc ze slodka beza.
Roboty nie duzo a efekt – moja sasiadka powiedziala „jak z cukierni ” – to chyba najlepszy komplement!