Sernik śmietankowy z polewą czekoladową

Uwielbiam serniki, jak chyba każdy, kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami u babci. Dlatego w Małej Cukierence kolejny świetny, pachnący wypiek z udziałem sera. Smaczny, puszysty sernik śmietankowy z dodatkiem budyniu i kaszy. Tradycyjny, bez żadnych owoców i spodu. Polany polewą czekoladową, z którą smakuje wyśmienicie. Uważam, że łatwy w przygotowaniu i nikt nie powinien mieć z nim problemu. Bardzo polecam…

sernik smietankowy z polewa

Sernik śmietankowy z polewą czekoladową
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
200g masła
8 jaj – osobno żółtka i białka
1kg gotowego sera na sernik
260g cukru
50g kaszy manny
1 budyń śmietankowy bez cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego (najlepiej Dr.Oetker)
Polewa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
50g masła w temperaturze pokojowej
200g gorzkiej czekolady
4-5 łyżek śmietanki kremówki 30% lub 36%

sernik smietankowy z polewa

1. Miękkie masło utrzeć z połową cukru, ucierać przez około 4-5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i w 3 partiach dodać żółtka, po każdym dodaniu wymieszać do połączenia składników.

2. Białka ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek, ciągle mieszając, dodać resztę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.

3. Do masy maślanej z żółtkami dodać ser, kaszę, budyń i aromat, wymieszać. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką.

4. Ciasto przełożyć do blaszki 26x26cm lub 25x35cm posmarowanej masłem i posypanej mąką (można też blaszkę wyłożyć papierem, ale później będzie trochę trudno go usunąć). Wyrównać i wstać do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec przez około 65 minut. Piekłam na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika. Po upieczeniu sernik zostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 30-40 minut.

Polewa:
5. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło, dodać połamaną czekoladę i wlać śmietankę. Podgrzewać, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Sernik wyjąć z blaszki i polać go polewą czekoladową. Odstawić do zastygnięcia.

Udanych wypieków:)

sernik smietankowy z polewa

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Chatka Baby Jagi – Prosty sernik bez pieczenia

Ciasto Świąteczny Przekładaniec z Serem i Jabłkami

Sernik kawowy z czekoladą

PROSTY SERNIK z ciasteczkami OREO

Prosty sernik na zimno z truskawkami

Sernik z masłem orzechowym i polewą czekoladową

43 komentarze do “Sernik śmietankowy z polewą czekoladową”

  1. Dziękuję za odpowiedź! Będę czekać na ten przepis :)
    Gdybys mogła jeszcze kiedyś stworzyć jakiś pyszny tort – wersja light z niskotluszczowym kremem to by bylo super ( chyba , ze już tu taki jest i mi umknął).

    Odpowiedz
  2. Witam Małą Cukierenkę! Zrobiłam już z Tobą kilkanaście różnych ciast, mniej lub bardziej udanych, ale dalej uczę sie piec i codziennie tu zaglądam :)

    Mam pytanie odnośnie sernika – czy mogłabyś zaproponować mi jakąś wersję z małą ilością tłuszczu, taki odchudzony sernik na wielkanoc.( ze względów zdrowotnych tylko taki u mnie wchodzi w grę)dziekuje i pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  3. szkoda że nie mogę spisać przepisu-bo ciągle stronka uparcie przewija mi do -dodaj komentarz. Myślę że to mógłby być fajny przepis. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • to dziwne u mnie się normalnie otwiera, a przegląda Pani na laptopie czy komputerze? i jakiej przeglądarki Pani używa? pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  4. Mam dużą prośbę, gdy szukałam przepisu na sernik, gdy klikam Kategorię „Sernik” to nie wszystkie przepisy się wyświetlają, np. tego brak, nie ma tagu. Zauważyłam, że podobne historię są z innymi naprawdę świetnymi przepisami. Bardzo bym prosiła panią, aby w miarę możliwości pododawać tagi będzie dużo łatwiej coś znaleźć.

    Odpowiedz
  5. Witam! W jakim markecie moge dostac ten twarog tzn. „Moj ulubiony” z Wielunia? Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz:)

    Odpowiedz
  6. Upiekłam 2 razy, jeden na serze z Piątnicy – smaczny ale opadł, drugi na serze „Mój ulubiony” z Wielunia – ten drugi był super (ale cukru dałam w sumie 170 g), pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz