Sernik śmietankowy z polewą czekoladową

Uwielbiam serniki, jak chyba każdy, kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami u babci. Dlatego w Małej Cukierence kolejny świetny, pachnący wypiek z udziałem sera. Smaczny, puszysty sernik śmietankowy z dodatkiem budyniu i kaszy. Tradycyjny, bez żadnych owoców i spodu. Polany polewą czekoladową, z którą smakuje wyśmienicie. Uważam, że łatwy w przygotowaniu i nikt nie powinien mieć z nim problemu. Bardzo polecam…

sernik smietankowy z polewa

Sernik śmietankowy z polewą czekoladową
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
200g masła
8 jaj – osobno żółtka i białka
1kg gotowego sera na sernik
260g cukru
50g kaszy manny
1 budyń śmietankowy bez cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego (najlepiej Dr.Oetker)
Polewa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
50g masła w temperaturze pokojowej
200g gorzkiej czekolady
4-5 łyżek śmietanki kremówki 30% lub 36%

sernik smietankowy z polewa

1. Miękkie masło utrzeć z połową cukru, ucierać przez około 4-5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i w 3 partiach dodać żółtka, po każdym dodaniu wymieszać do połączenia składników.

2. Białka ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek, ciągle mieszając, dodać resztę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.

3. Do masy maślanej z żółtkami dodać ser, kaszę, budyń i aromat, wymieszać. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką.

4. Ciasto przełożyć do blaszki 26x26cm lub 25x35cm posmarowanej masłem i posypanej mąką (można też blaszkę wyłożyć papierem, ale później będzie trochę trudno go usunąć). Wyrównać i wstać do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec przez około 65 minut. Piekłam na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika. Po upieczeniu sernik zostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 30-40 minut.

Polewa:
5. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło, dodać połamaną czekoladę i wlać śmietankę. Podgrzewać, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Sernik wyjąć z blaszki i polać go polewą czekoladową. Odstawić do zastygnięcia.

Udanych wypieków:)

sernik smietankowy z polewa

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

36 komentarzy do wpisu „Sernik śmietankowy z polewą czekoladową”

  1. Całkiem fajny przepis. Spróbowałam i jestem że tak powiem umiarkowanie zadowolona. Wyszedł taki nak na zdjęciu a piekłam w troszkę mniejszej blaszce. Tak czy tak o wiele lepszy od poprzednich prób.
    Szczerze mówiąc przeglądałam niedawno tę stronkę właśnie w poszukiwaniu pezpisu na sernik wiedeński lub podoby bo inne przepisy są niezawodne ale nie było. Zrozumialam,że „sprawdzonego” cukierenka jeszcze nie ma. Poczekałam trochę no i…się doczekałam. Dodam tylko że piekłam na termoobiegu bo tylko taką funkcję piekarnika mam do pieczenia. I na dodatek rozrzut temperatur trochę dziwaczny np.150 175 a pomiędzy przerwa tak że nigdy do końca nie wiem,na jakiej temperaturze piekę. Ale myślę że było 180 i 150 a potem jeszcze zmiejszyłam.

    Krótko mówiąc zobaczywszy przepis na sernik zaryzykowałam kolejny raz i się nie zawiodłam. Mała cukierenko jesteś godna zaufania.i naprawdę rzetelna. Wielkie dzięki.

  2. Wczoraj robiłam serniczek według przepisu i wszystko się udało ;-) smakowity i szybko się robi. Na pewno jeszcze będę piekła ale zastanawiam się gdyby dodać do tej masy brzoskwinie z puszki czy wtedy wyszedł by ten sernik też?

  3. Bardzo serowy sernik :) Mój pierwszy i dosyć udany, choć moja blaszka była ciut mniejsza i podczas pieczenia bałam się, że ciasto się z niej wyleje.

  4. Musze przyznac ze sernik wyszedl tak jak u Pani bardzo smaczny.. ciekawa jestem ci bedzie pi świętach polecala mała cukierenka……?

  5. Czy można ten przepis zmodyfikować i dodać masę krówkową jak przy serniku krówkowym? Jeśli tak to na jakim etapie? Po wymieszaniu składników (przed dodaniem białek) rozdzielić na dwie części, do jednej dodać masę krówkową i zamieszać. Na koniec białka podzielić na dwie części i dodać do każdej masy, zamieszać i wylać do foremki jak w przepisie na sernik krówkowy. Ja tak to widzę, będzie wszystko ok? Czas pieczenia bez zmian?

  6. myślę, że tak można dodać may krówkowej, tak jak Pani napisała, że na końcu później białka, czas pieczenia ten sam, pozdrawiam

  7. Proszę o podpowiedź, czy można w przepisie pominąć kaszę manne, lub ją czymś zastąpić? Dziękuję za odpowiedź :-)

  8. Upiekłam 2 razy, jeden na serze z Piątnicy – smaczny ale opadł, drugi na serze „Mój ulubiony” z Wielunia – ten drugi był super (ale cukru dałam w sumie 170 g), pozdrawiam

  9. Witam! W jakim markecie moge dostac ten twarog tzn. „Moj ulubiony” z Wielunia? Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz:)

  10. Mam dużą prośbę, gdy szukałam przepisu na sernik, gdy klikam Kategorię „Sernik” to nie wszystkie przepisy się wyświetlają, np. tego brak, nie ma tagu. Zauważyłam, że podobne historię są z innymi naprawdę świetnymi przepisami. Bardzo bym prosiła panią, aby w miarę możliwości pododawać tagi będzie dużo łatwiej coś znaleźć.

  11. dziękuję za zwrócenie uwagi, dobrze postaram się, ale czasami mi coś umknie,
    pozdrawiam serdecznie

  12. szkoda że nie mogę spisać przepisu-bo ciągle stronka uparcie przewija mi do -dodaj komentarz. Myślę że to mógłby być fajny przepis. Pozdrawiam.

    • to dziwne u mnie się normalnie otwiera, a przegląda Pani na laptopie czy komputerze? i jakiej przeglądarki Pani używa? pozdrawiam serdecznie

  13. Witam Małą Cukierenkę! Zrobiłam już z Tobą kilkanaście różnych ciast, mniej lub bardziej udanych, ale dalej uczę sie piec i codziennie tu zaglądam :)

    Mam pytanie odnośnie sernika – czy mogłabyś zaproponować mi jakąś wersję z małą ilością tłuszczu, taki odchudzony sernik na wielkanoc.( ze względów zdrowotnych tylko taki u mnie wchodzi w grę)dziekuje i pozdrawiam serdecznie

  14. Dziękuję za odpowiedź! Będę czekać na ten przepis :)
    Gdybys mogła jeszcze kiedyś stworzyć jakiś pyszny tort – wersja light z niskotluszczowym kremem to by bylo super ( chyba , ze już tu taki jest i mi umknął).

  15. jest sernik, którego szukałam, uwielbiam te z piana z białek, ale one mi strasznie opadają i szukam przyczyny. czy będzie Pani uprzejma napisać ile około minut lub sekund miksować porcję żółtek- czy to będzie np.30 sekund tylko do połączenia, czy dłużej np. 2-3 minuty?

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.