Uwielbiam serniki, jak chyba każdy, kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami u babci. Dlatego w Małej Cukierence kolejny świetny, pachnący wypiek z udziałem sera. Smaczny, puszysty sernik śmietankowy z dodatkiem budyniu i kaszy. Tradycyjny, bez żadnych owoców i spodu. Polany polewą czekoladową, z którą smakuje wyśmienicie. Uważam, że łatwy w przygotowaniu i nikt nie powinien mieć z nim problemu. Bardzo polecam…
Sernik śmietankowy z polewą czekoladową
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
200g masła
8 jaj – osobno żółtka i białka
1kg gotowego sera na sernik
260g cukru
50g kaszy manny
1 budyń śmietankowy bez cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego (najlepiej Dr.Oetker)
Polewa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
50g masła w temperaturze pokojowej
200g gorzkiej czekolady
4-5 łyżek śmietanki kremówki 30% lub 36%
1. Miękkie masło utrzeć z połową cukru, ucierać przez około 4-5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i w 3 partiach dodać żółtka, po każdym dodaniu wymieszać do połączenia składników.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek, ciągle mieszając, dodać resztę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
3. Do masy maślanej z żółtkami dodać ser, kaszę, budyń i aromat, wymieszać. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką.
4. Ciasto przełożyć do blaszki 26x26cm lub 25x35cm posmarowanej masłem i posypanej mąką (można też blaszkę wyłożyć papierem, ale później będzie trochę trudno go usunąć). Wyrównać i wstać do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec przez około 65 minut. Piekłam na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika. Po upieczeniu sernik zostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 30-40 minut.
Polewa:
5. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło, dodać połamaną czekoladę i wlać śmietankę. Podgrzewać, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Sernik wyjąć z blaszki i polać go polewą czekoladową. Odstawić do zastygnięcia.
Udanych wypieków:)
Przepis łatwy,a efekt rewelacyjny.Górę oblałam polewą słony karmel.Wszystkim bardzo smakował
Budyń i kasza manna maja byc ugotowane czy sypkie?
sypkie, pozdrawiam
Lubię Pani przepisy, zwłaszcza keks i sernik na zimno z oreo – majstersztyk 🙂 czy mogę ten sernik wylać na herbatniki i czy się zmieni coś z czasem pieczenia? Pozdrawiam serdecznie!
myślę, że można, tak samo bym piekła, pozdrawiam
Witam…czy do przepisu moge uzyc twarogu w kostkach …zmielonego trzykrotnie? czy na wierzch moge polozyc truskawki ? pozdrawiam
tak można użyć takiego twarogu, truskawki myślę, że też można położyć, pozdrawiam
Był smaczny.ale opadł. Co mogło być przyczyną. Mam gazowy piekarnik.
jest sernik, którego szukałam, uwielbiam te z piana z białek, ale one mi strasznie opadają i szukam przyczyny. czy będzie Pani uprzejma napisać ile około minut lub sekund miksować porcję żółtek- czy to będzie np.30 sekund tylko do połączenia, czy dłużej np. 2-3 minuty?
Dziękuję za odpowiedź! Będę czekać na ten przepis :)
Gdybys mogła jeszcze kiedyś stworzyć jakiś pyszny tort – wersja light z niskotluszczowym kremem to by bylo super ( chyba , ze już tu taki jest i mi umknął).
nie jeszcze takiego nie ma :) pozdrawiam serdecznie
Witam Małą Cukierenkę! Zrobiłam już z Tobą kilkanaście różnych ciast, mniej lub bardziej udanych, ale dalej uczę sie piec i codziennie tu zaglądam :)
Mam pytanie odnośnie sernika – czy mogłabyś zaproponować mi jakąś wersję z małą ilością tłuszczu, taki odchudzony sernik na wielkanoc.( ze względów zdrowotnych tylko taki u mnie wchodzi w grę)dziekuje i pozdrawiam serdecznie
na razie nie mam takiego przepisu, ale pomyślę na jakąś zdrową środę zrobię,
pozdrawiam serdecznie
szkoda że nie mogę spisać przepisu-bo ciągle stronka uparcie przewija mi do -dodaj komentarz. Myślę że to mógłby być fajny przepis. Pozdrawiam.
to dziwne u mnie się normalnie otwiera, a przegląda Pani na laptopie czy komputerze? i jakiej przeglądarki Pani używa? pozdrawiam serdecznie
Upiekłam wczoraj ten sernik wyszedł przepyszny,Mąż zachwycony smakiem dziękuję bardzo za udostępnienie.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
dziękuję za zwrócenie uwagi, dobrze postaram się, ale czasami mi coś umknie,
pozdrawiam serdecznie
Mam dużą prośbę, gdy szukałam przepisu na sernik, gdy klikam Kategorię „Sernik” to nie wszystkie przepisy się wyświetlają, np. tego brak, nie ma tagu. Zauważyłam, że podobne historię są z innymi naprawdę świetnymi przepisami. Bardzo bym prosiła panią, aby w miarę możliwości pododawać tagi będzie dużo łatwiej coś znaleźć.
kupuję go w Selgrosie,
pozdrawiam
Witam! W jakim markecie moge dostac ten twarog tzn. „Moj ulubiony” z Wielunia? Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz:)
dziękuje za informację, też zawsze używam „Mój ulubiony” z Wielunia, pozdrawiam serdecznie
Upiekłam 2 razy, jeden na serze z Piątnicy – smaczny ale opadł, drugi na serze „Mój ulubiony” z Wielunia – ten drugi był super (ale cukru dałam w sumie 170 g), pozdrawiam
życzę smacznego! pozdrawiam ciepło
I w tym roku ale teraz na swieta Bożego Narodzenia zobaczymy mam nadzieje ze jak go dzisiaj upieke będzie w sam raz
lepsza będzie 28cm-23cm, pozdrawiam
Witam,pytnko mam,jakiej użyć blaszki 28cm-23cm czy tortownicy 26 cm wolałabym tortownice co Pani myśli ,dziękuje z góry,pozdrawiam
przykro mi, może za dużo Pan miesza składniki, pozdrawiam serdecznie
Witam, a mnie nie udał się, zakalec, dlaczego???Uwielbiam SERNIK KRAKOWSKI i nigdy nie mogę sobie upiec, bo mi nie wychodzi
można dodać mąki pszennej lub więcej budyniu, myślę, że około 2-3 łyżki, pozdrawiam
Proszę o podpowiedź, czy można w przepisie pominąć kaszę manne, lub ją czymś zastąpić? Dziękuję za odpowiedź :-)
myślę, że tak można dodać may krówkowej, tak jak Pani napisała, że na końcu później białka, czas pieczenia ten sam, pozdrawiam
Czy można ten przepis zmodyfikować i dodać masę krówkową jak przy serniku krówkowym? Jeśli tak to na jakim etapie? Po wymieszaniu składników (przed dodaniem białek) rozdzielić na dwie części, do jednej dodać masę krówkową i zamieszać. Na koniec białka podzielić na dwie części i dodać do każdej masy, zamieszać i wylać do foremki jak w przepisie na sernik krówkowy. Ja tak to widzę, będzie wszystko ok? Czas pieczenia bez zmian?
cieszę się, że smakował:) dziękuję za komentarz, jeszcze nie wiem co będzie, pozdrawiam serdecznie:)
Musze przyznac ze sernik wyszedl tak jak u Pani bardzo smaczny.. ciekawa jestem ci bedzie pi świętach polecala mała cukierenka……?
cieszę się, że sernik się udał i smakował:) pozdrawiam serdecznie
Bardzo serowy sernik :) Mój pierwszy i dosyć udany, choć moja blaszka była ciut mniejsza i podczas pieczenia bałam się, że ciasto się z niej wyleje.
miło mi że sernik się udał, myślę, że uda się też z brzoskwiniami, pozdrawiam serdecznie
Wczoraj robiłam serniczek według przepisu i wszystko się udało ;-) smakowity i szybko się robi. Na pewno jeszcze będę piekła ale zastanawiam się gdyby dodać do tej masy brzoskwinie z puszki czy wtedy wyszedł by ten sernik też?
Cieszę się, że sernik się udał, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Ja osobiście wole serniki ze spodem wiec może dorobie do tego serniczka kruchy spod chyba powinno być ok ;)
Całkiem fajny przepis. Spróbowałam i jestem że tak powiem umiarkowanie zadowolona. Wyszedł taki nak na zdjęciu a piekłam w troszkę mniejszej blaszce. Tak czy tak o wiele lepszy od poprzednich prób.
Szczerze mówiąc przeglądałam niedawno tę stronkę właśnie w poszukiwaniu pezpisu na sernik wiedeński lub podoby bo inne przepisy są niezawodne ale nie było. Zrozumialam,że „sprawdzonego” cukierenka jeszcze nie ma. Poczekałam trochę no i…się doczekałam. Dodam tylko że piekłam na termoobiegu bo tylko taką funkcję piekarnika mam do pieczenia. I na dodatek rozrzut temperatur trochę dziwaczny np.150 175 a pomiędzy przerwa tak że nigdy do końca nie wiem,na jakiej temperaturze piekę. Ale myślę że było 180 i 150 a potem jeszcze zmiejszyłam.
Krótko mówiąc zobaczywszy przepis na sernik zaryzykowałam kolejny raz i się nie zawiodłam. Mała cukierenko jesteś godna zaufania.i naprawdę rzetelna. Wielkie dzięki.
Każdy sernik bierzemy w ciemno! szczególnie z taką polewą :D
Nie przepadamy za spodem w sernikach, więc ten jest idealny :)