Sernik śmietankowy z polewą czekoladową

Uwielbiam serniki, jak chyba każdy, kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami u babci. Dlatego w Małej Cukierence kolejny świetny, pachnący wypiek z udziałem sera. Smaczny, puszysty sernik śmietankowy z dodatkiem budyniu i kaszy. Tradycyjny, bez żadnych owoców i spodu. Polany polewą czekoladową, z którą smakuje wyśmienicie. Uważam, że łatwy w przygotowaniu i nikt nie powinien mieć z nim problemu. Bardzo polecam…

sernik smietankowy z polewa

Sernik śmietankowy z polewą czekoladową
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
200g masła
8 jaj – osobno żółtka i białka
1kg gotowego sera na sernik
260g cukru
50g kaszy manny
1 budyń śmietankowy bez cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego (najlepiej Dr.Oetker)
Polewa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
50g masła w temperaturze pokojowej
200g gorzkiej czekolady
4-5 łyżek śmietanki kremówki 30% lub 36%

sernik smietankowy z polewa

1. Miękkie masło utrzeć z połową cukru, ucierać przez około 4-5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i w 3 partiach dodać żółtka, po każdym dodaniu wymieszać do połączenia składników.

2. Białka ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek, ciągle mieszając, dodać resztę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.

3. Do masy maślanej z żółtkami dodać ser, kaszę, budyń i aromat, wymieszać. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką.

4. Ciasto przełożyć do blaszki 26x26cm lub 25x35cm posmarowanej masłem i posypanej mąką (można też blaszkę wyłożyć papierem, ale później będzie trochę trudno go usunąć). Wyrównać i wstać do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec przez około 65 minut. Piekłam na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika. Po upieczeniu sernik zostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 30-40 minut.

Polewa:
5. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło, dodać połamaną czekoladę i wlać śmietankę. Podgrzewać, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Sernik wyjąć z blaszki i polać go polewą czekoladową. Odstawić do zastygnięcia.

Udanych wypieków:)

sernik smietankowy z polewa

Print Friendly, PDF & Email

43 komentarze do “Sernik śmietankowy z polewą czekoladową”

  1. Lubię Pani przepisy, zwłaszcza keks i sernik na zimno z oreo – majstersztyk 🙂 czy mogę ten sernik wylać na herbatniki i czy się zmieni coś z czasem pieczenia? Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  2. Witam…czy do przepisu moge uzyc twarogu w kostkach …zmielonego trzykrotnie? czy na wierzch moge polozyc truskawki ? pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. jest sernik, którego szukałam, uwielbiam te z piana z białek, ale one mi strasznie opadają i szukam przyczyny. czy będzie Pani uprzejma napisać ile około minut lub sekund miksować porcję żółtek- czy to będzie np.30 sekund tylko do połączenia, czy dłużej np. 2-3 minuty?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz