Uwielbiam serniki, jak chyba każdy, kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami u babci. Dlatego w Małej Cukierence kolejny świetny, pachnący wypiek z udziałem sera. Smaczny, puszysty sernik śmietankowy z dodatkiem budyniu i kaszy. Tradycyjny, bez żadnych owoców i spodu. Polany polewą czekoladową, z którą smakuje wyśmienicie. Uważam, że łatwy w przygotowaniu i nikt nie powinien mieć z nim problemu. Bardzo polecam…
Sernik śmietankowy z polewą czekoladową
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
200g masła
8 jaj – osobno żółtka i białka
1kg gotowego sera na sernik
260g cukru
50g kaszy manny
1 budyń śmietankowy bez cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego (najlepiej Dr.Oetker)
Polewa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
50g masła w temperaturze pokojowej
200g gorzkiej czekolady
4-5 łyżek śmietanki kremówki 30% lub 36%
1. Miękkie masło utrzeć z połową cukru, ucierać przez około 4-5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i w 3 partiach dodać żółtka, po każdym dodaniu wymieszać do połączenia składników.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek, ciągle mieszając, dodać resztę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
3. Do masy maślanej z żółtkami dodać ser, kaszę, budyń i aromat, wymieszać. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką.
4. Ciasto przełożyć do blaszki 26x26cm lub 25x35cm posmarowanej masłem i posypanej mąką (można też blaszkę wyłożyć papierem, ale później będzie trochę trudno go usunąć). Wyrównać i wstać do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec przez około 65 minut. Piekłam na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika. Po upieczeniu sernik zostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 30-40 minut.
Polewa:
5. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło, dodać połamaną czekoladę i wlać śmietankę. Podgrzewać, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Sernik wyjąć z blaszki i polać go polewą czekoladową. Odstawić do zastygnięcia.
Udanych wypieków:)
Witam, a mnie nie udał się, zakalec, dlaczego???Uwielbiam SERNIK KRAKOWSKI i nigdy nie mogę sobie upiec, bo mi nie wychodzi
można dodać mąki pszennej lub więcej budyniu, myślę, że około 2-3 łyżki, pozdrawiam
Proszę o podpowiedź, czy można w przepisie pominąć kaszę manne, lub ją czymś zastąpić? Dziękuję za odpowiedź :-)
myślę, że tak można dodać may krówkowej, tak jak Pani napisała, że na końcu później białka, czas pieczenia ten sam, pozdrawiam
Czy można ten przepis zmodyfikować i dodać masę krówkową jak przy serniku krówkowym? Jeśli tak to na jakim etapie? Po wymieszaniu składników (przed dodaniem białek) rozdzielić na dwie części, do jednej dodać masę krówkową i zamieszać. Na koniec białka podzielić na dwie części i dodać do każdej masy, zamieszać i wylać do foremki jak w przepisie na sernik krówkowy. Ja tak to widzę, będzie wszystko ok? Czas pieczenia bez zmian?
cieszę się, że smakował:) dziękuję za komentarz, jeszcze nie wiem co będzie, pozdrawiam serdecznie:)
Musze przyznac ze sernik wyszedl tak jak u Pani bardzo smaczny.. ciekawa jestem ci bedzie pi świętach polecala mała cukierenka……?
cieszę się, że sernik się udał i smakował:) pozdrawiam serdecznie
Bardzo serowy sernik :) Mój pierwszy i dosyć udany, choć moja blaszka była ciut mniejsza i podczas pieczenia bałam się, że ciasto się z niej wyleje.
miło mi że sernik się udał, myślę, że uda się też z brzoskwiniami, pozdrawiam serdecznie
Wczoraj robiłam serniczek według przepisu i wszystko się udało ;-) smakowity i szybko się robi. Na pewno jeszcze będę piekła ale zastanawiam się gdyby dodać do tej masy brzoskwinie z puszki czy wtedy wyszedł by ten sernik też?
Cieszę się, że sernik się udał, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Ja osobiście wole serniki ze spodem wiec może dorobie do tego serniczka kruchy spod chyba powinno być ok ;)
Całkiem fajny przepis. Spróbowałam i jestem że tak powiem umiarkowanie zadowolona. Wyszedł taki nak na zdjęciu a piekłam w troszkę mniejszej blaszce. Tak czy tak o wiele lepszy od poprzednich prób.
Szczerze mówiąc przeglądałam niedawno tę stronkę właśnie w poszukiwaniu pezpisu na sernik wiedeński lub podoby bo inne przepisy są niezawodne ale nie było. Zrozumialam,że „sprawdzonego” cukierenka jeszcze nie ma. Poczekałam trochę no i…się doczekałam. Dodam tylko że piekłam na termoobiegu bo tylko taką funkcję piekarnika mam do pieczenia. I na dodatek rozrzut temperatur trochę dziwaczny np.150 175 a pomiędzy przerwa tak że nigdy do końca nie wiem,na jakiej temperaturze piekę. Ale myślę że było 180 i 150 a potem jeszcze zmiejszyłam.
Krótko mówiąc zobaczywszy przepis na sernik zaryzykowałam kolejny raz i się nie zawiodłam. Mała cukierenko jesteś godna zaufania.i naprawdę rzetelna. Wielkie dzięki.
Każdy sernik bierzemy w ciemno! szczególnie z taką polewą :D
Nie przepadamy za spodem w sernikach, więc ten jest idealny :)