Pyszne, gęste ciasto czekoladowe z amaretto bez mąki. Bardzo aromatyczne i intensywne w smaku. Mocno czuć smak czekolady. Przełamuje go śmietanka ubita z niewielką ilością cukru. Wspaniałe, wilgotne ciasto trochę podobne do brownies. Po wyjęciu z piekarnika ciasto opadnie, więc proszę się nie przejmować, taka jego uroda. Świetne ciasto na walentynki, oczywiście dla osób lubiących czekoladę. Bardzo polecam… (inspiracja z gazety „ELLE”).
Ciasto czekoladowe z amaretto bez mąki
Składniki:
250g gorzkiej czekolady (użyłam 70%)
150g masła
150g cukru
5 jajek – osobno żółtka i białka
40g zmielonych migdałów
4 łyżki likieru amaretto
szczypta soli
Krem:
150g śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżki cukru
1 łyżka likieru amaretto
Dodatkowo:
kakao do posypania
cukrowa posypka w kształcie serduszek
Ciasto:
1. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno). Piekarnik nagrzać do 160°C na funkcji góra-dół.
2. Czekoladę połamać i razem z masłem roztopić na parze (w rondelku lub misce znajdującej się nad gotująca się wodą). Wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać zmielone migdały, sól i amaretto.
3. Żółtka utrzeć z 50g cukru na jasną, kremową masę.
4. Białka ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek, ciągle mieszając, dodać resztę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca, a cukier się rozpuści.
5. Do czekoladowej masy dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać 1/3 piany z białek i wymieszać. Dodać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać.
6. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55 minut. Po upieczeniu ciasto zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez około 15 minut. Potem je wyciągnąć do całkowitego ostygnięcia (ciasto trochę opadnie).
Krem:
7. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Dodać likier i wymieszać.
8. Ciasto wyjąć z tortownicy i położyć na paterze. Posypać je kakao i na wierzchu rozsmarować krem. Posypać krem kakao i ozdobić posypką cukrową.
Udanych wypieków:)
Przepyszne ciasto! Wszystkim tak smakowało, że musiałam zrobić je cztery dni poźniej. Pychota!!!
Czy ciasto już pokryte bitą śmietaną powinno się przechowywać w lodówce?
Pozdrawiam serdecznie
myślę, że tak, pozdrawiam
Dzień dobry. Czy zamiast zmielonych migdałów można dodać np mąkę ryżowa i nie będzie za suche? Nigdzie nie mogę dostać, a nie mam młynka :(
można trochę dać, nie powinno, pozdrawiam
A czy likier można zastąpić czymś innym? Bez cukru?
Który likier amaretto masz sprawdzony do wypieków? :)
jak jest w promocji to Disaronno, a z tańszych migdałowy likier fantazja do wypieków jest świetny, pozdrawiam serdecznie
Piękna patera :-)
Wygląda obłędnie :)
miło mi:) pozdrawiam serdecznie
Na romantyczny deser przy świecach IDEALNE :) Na coś podobnego już od dłuższego czasu się czaimy. Będziemy działać :D