Sernik z Ricottą i Polewą Truskawkową – Zapraszam na pyszny, prosty w przygotowaniu sernik z ricottą i truskawkami. Jest bardzo smaczny, aromatyczny, delikatnie cytrynowy i waniliowy. Do tego jest wilgotny i smakuje fantastycznie. Polewa z truskawek wygląda smakowicie i dzięki niej sernik nabiera charakteru. Moi goście byli zachwyceni, sernik zniknął błyskawicznie. Sernik mało rośnie i po upieczeniu, może trochę opaść. Bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Sernik z Ricottą i Polewą Truskawkową
Składniki:
Spód:
230g ciastek typu digestive
100g masła, roztopionego
Masa serowa:
800g ricotty
250g serka mascarpone
220g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek
skórka starta z 1 cytryny
Polewa truskawkowa:
500g truskawek, umytych pokrojonych na kawałeczki
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Spód:
1. Ciastka przełożyć do blendera i zmiksować. Przesypać do miski, dodać roztopione, przestygnięte masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem od pieczenia, tylko dno, wyrównać.
Masa serowa:
2. Do miski przełożyć oba sery i krótko wymieszać mikserem, aż sery się połączą. Dodać cukier, cukier z wanilią, mąkę ziemniaczaną i skórę z cytryny, wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
Gotową masę serową wylać na przygotowany spód w blaszce, wyrównać.
3. Tortownicę owinąć dwa razy folią aluminiową (patrz FILM) i wstawić ją do większej blaszki lub naczynia żaroodpornego. Następnie wlać tyle gorącej wody, aby sięgała do połowy wysokości tortownicy.
Tak przygotowany sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
4. Ostygnięty sernik wyjąć z blaszki i zdjąć folię aluminiową. Sernik wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Schłodzony sernik wyjąć z blaszki i ułożyć na paterze.
Wierzch:
5. Pokrojone truskawki przełożyć do rondelka, dodać cukier i postawić na gazie. Gotować, mieszając przez około 3-5 minut, aż truskawki puszczą sok (patrz FILM). Mąkę ziemniaczaną zalać około 60ml zimnej wody i wymieszać. Tak rozmieszaną mąkę wlać do truskawek i ugotować gęsty kisiel truskawkowy. Gdy kisiel się zagotuje, trzymać go na małym ogniu, mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Kisiel ma być trochę ciepły.
6. Trochę ciepły kisiel truskawkowy wylać na wierzch sernika. Sernik wstawić jeszcze do lodówki na około 1-2 godziny.
Udanych wypieków :)
No przepisy super…zawsze do niej wracam
Dziś odkryłam Pani stronę. Jestem w raju… :)
miło mi :) pozdrawiam serdecznie
Czy truskawki wylewamy już na schłodzony sernik> czy wystarczy aby był ostygnięty?
ja wylewałam na schłodzony, pozdrawiam
Dziękuję jutro z rana zaczynamy wypieki z Pani przepisów ;) Wesołych Świąt pachnących smacznymi wypiekami :)
Czy ser musi być w temperaturze pokojowej?
nie musi, pozdrawiam
Czy kąpiel wodna jest niezbędna? Nie mam tak szerokiej blachy, żeby włożyć tortownicę :(
nie piekłam go bez kąpieli, ale na pewno też się upiecze, tylko nie wiem czy będzie taki wilgotny, pozdrawiam
Polecam położyć blachę z wrzątkiem na sam spod piekarnika. A ciasto piec wyżej. Będzie zachowane pieczenie w parze, dzięki czemu sernik będzie mokry
Czym mogę zastąpić ricottę bo szukam już 3 dzień i wszędzie wykupiona lub jej ma.
kupiłam dzisiaj w Lidlu, na zwykłym twarogu też powinno się udać, pozdrawiam
Chciałbym aby ciasto było na niedzielę. Lepiej upiec dziś czy jutro?
jak Pani wygodniej, można dzisiaj lub w sobotę i tak będzie smaczne, pozdrawiam
Czy moze byc zwykly twarog??
myślę, że tak, pozdrawiam
Porywam przepis , bo wygląda naprawdę świetnie, na święta będzie jak znalazł , właśnie też będę musiała użyć truskawek mrożonych.
jakaś alternatywa dla digestive? nie moge nigdzie znalezc…
jakieś inne ciastka pełnoziarniste lub mogą też być herbatniki, pozdrawiam
Sernik już lodowce od godziny. Wiem ze najlepiej byłoby rano dokończyć ale czy jak Ok godz 24:00 dam truskawki to nie zaszkodzę?
Wesołego Alleluja
P. S dzięki Małej Cukierence zaczęłam w końcu sama piec, co więcej bardzo to polubiłam :)
myślę, że może Pani wcześniej wylać, będzie ok,
pozdrawiam serdecznie
Czy mogą być truskawki mrożone? A może lepiej jednak poczekać do lata na świeże owoce?
mogą być mrożone, pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry, truskawki mogą być mrożone?
tak mogą być mrożone, pozdrawiam
Czy zamiast truskawek można użyć mrożonych malin i ile wtedy dodać mąki?
Pozdrawiam świątecznie.
myślę, że też łyżkę, może taką ciut większą, pozdrawia serdecznie
jejku ale pysznie wyglada