Sernik na zimno z jagodami – Uwielbiam jagody, ich smak, piękny kolor i niesamowity zapach. Cudownie smakują z bitą śmietaną, zawsze przypominają mi wakacje nad morzem i gofry. Dzisiaj zapraszam na przepyszny, bardzo jagodowy sernik o fantastycznym kolorze. Delikatny, na kruchym spodzie z pełnoziarnistych ciastek. Kremowy i aromatyczny. Wspaniale smakuje z waniliową bitą śmietaną i świeżymi jagodami. Jest łatwy do zrobienia, więc raczej nikt nie powinien mieć problemu z jego przygotowaniem. Mój sernik jest wysoki, ponieważ użyłam małej tortownicy 20cm z wysokim brzegiem 9cm, sugeruję jednak tortownicę o średnicy 24cm. Polecam… (zmodyfikowany troszkę przepis z kalendarza)
Sernik na zimno z jagodami
Składniki:
Spód:
100g pokruszonych, pełnoziarnistych ciastek
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
3 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
7 łyżek stopionego masła
kilka kropli aromatu waniliowego
Masa:
40g żelatyny
1/3 szklanki wody
400g śmietankowego twarożku naturalnego
250ml śmietanki 30%
1 szklanka cukru
1 łyżka soku z cytryny
3 szklanki jagód umytych i osączonych
Dodatkowo:
250ml śmietanki 30%
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka jagód
Spód:
1. Wymieszać razem pokruszone ciastka, płatki owsiane, cukier sól, roztopione masło i parę kropli aromatu waniliowego. Masą wyłożyć tortownicę o średnicy 24cm (lub jak ja 20cm, ale z wysokim brzegiem 9cm). Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg i piec przez około 12-15minut. Odstawić do ostygnięcia.
Masa:
2. Żelatynę namoczyć w około 1/3 szklanki wody (przez około 10 minut), postawić na ogniu i podgrzewać mieszając, aż się rozpuści.
3. Wymieszać razem ser, śmietanę, cukier i sok z cytryny.
4. Jagody zmiksować i dodać do sera, wymieszać. Ciągle miksując, wlewać powoli ciepłą żelatynę, gdy składniki się połączą, odstawić masę na chwilę w chłodniejsze miejsce, aby zgęstniała (uwaga!! będzie to trwało bardzo krótką chwilę). Przełożyć jagodową masę na podpieczony spód i wstawić na noc do lodówki.
Wierzch:
5. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Udekorować nią wierzch sernika i posypać jagodami.
Udanych wypieków :)
Blueberry Cheesecake
Ingredients
Crust:
100g crushed whole wheat cookies (store bought or home-made)
1/2 cup instant oatmeal
3 tablespoons of brown sugar
pinch of salt
7 tablespoons unsalted butter, melted
few drops of vanilla extract
For the filling:
40g powdered gelatine
1/4 cup water
400g cream cheese, softened
250ml heavy cream 30%
1 cup sugar (if you like more sweet add more sugar)
1 tablespoon lemon juice
3 cups blueberries, washed and drained
For the topping:
250ml heavy cream 30%
3 teaspoons of vanilla sugar
1 cup blueberries, washed and drained
Crust:
1. Mix together crushed cookies, oatmeal, sugar, salt, butter and vanilla. Press into the base of a 20cm round x 9cm (8”x 3½”) springform pan and bake at 350°F (180°C) for 12-15 minutes. Remove from an oven and cool completely at room temperature.
Filling:
2. Soak the gelatin in a 1/4 cup cold water (for about 10 minutes), and then put on a fire and warp up,stirring, until dissolved.
3. Mix together cheese, heavy cream, sugar and lemon juice.
4. Puree blueberries in a food processor(a blenderwill work fine) and mix with cream cheese mixture.
5. Start stirring cheese mixture slowly, while pouring the warm gelatin, after ingredients have combined, let it stand for a few minutes until it start thickens.
Now spoon over the mixture evenly into the chilled base, smooth the surface and refrigerate for about 4-5 hours, but best to leave overnight.
Before you unlock the spring form pan, run a knife around the edge of the cheesecake.
Topping:
6. Whip the heavy cream with vanilla sugar. Cover top of the blueberry cheesecake with whipped cream and blueberries.
Enjoy:)
Absolutely spectacular!!!!! looking forward to blueberry season!
Great site and beautiful shots, I’ll be around :-D
thank you for nice comment:)
yes, every language strange;)
Yes, the polish people know how to cook. Great food, wonderful people, strange language (but isn’t every language strange? ;-) ).
Will try it on sunday!
a ja zamiast żelatyny dodałabym galaretkę leśne owoce wzmocni jeszcze bardziej smak serniczka…
Bardzo mi miło:) cieszę się, że blog się podoba,
powodzenia z sernikiem i smacznego,
pozdrawiam
blog podoba sie podoba, wszystko tu jest cudne, 1 stop shop do wszystkich wypiekow :) wlasnie czytam jak to cudo zrobic i biore sie za robote :)
to ja dziękuję za miły komentarz, bardzo się cieszę, że blog się podoba,
pozdrawiam serdecznie:)
Gratuluje bardzo udanego bloga i niesamowitych wypieków. Jestem oczarowana, jednym słowem.
Dzisiaj upiekłam cynamonki i ciasto bananowe – przepyszne.
Powodzenia w dalszym prowadzeniu strony i oczywiście w pieczeniu cudownych ciast.
Dziękuję.
Witam,
wydaje mi się, że tak, proszę je tylko osączyć,
pozdrawiam:)
witam,czy mogę do sernika dodać jagody ze słoika? pozdrawiam :)
Dzień dobry:)
może być ser do pieczenia serników, serek śmietankowy kanapkowy też, tylko trzeba uważać żeby nie użyć słonego, ja używam twarożku sernikowo-kanapkowego z Wielunia „Mój ulubiony”, tak naprawdę to dowolny kremowy biały ser tylko żeby nie był słony,
pozdrawiam:)
Witam, Pani przepis jest nieziemski i koniecznie chce go zrobić na urodziny mojej mamy.
Chodzi o to że nie chciałabym niczego popsuć.
Dlatego proszę o wyrozumiałość ale chcę by było idealnie
400g śmietankowego twarożku naturalnego – jaki to ma być twarożek…?
Z góry bardzo dziękuję za wyrozumiałość :>
Dzień dobry:)
może być ser do pieczenia serników, serek śmietankowy kanapkowy też, tylko trzeba uważać żeby nie użyć słonego, ja używam twarożku sernikowo-kanapkowego z Wielunia, tak naprawdę to dowolny kremowy biały ser
pozdrawiam:)
Dzień Dobry :)
Jestem zauroczona Pani stroną :)
Chciałabym zrobić ten sernik, dlatego chciałabym zapytać co oznacza „śmietankowy twarożek naturalny”? To serek na kanapki, czy ma to być serek stricte do pieczenia serników? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam, Sonia :)
zakochałam się w tym cieście :o