Sernik na zimno z jagodami

Sernik na zimno z jagodami 1

Sernik na zimno z jagodami – Uwielbiam jagody, ich smak, piękny kolor i niesamowity zapach. Cudownie smakują z bitą śmietaną, zawsze przypominają mi wakacje nad morzem i gofry. Dzisiaj zapraszam na przepyszny, bardzo jagodowy sernik o fantastycznym kolorze. Delikatny, na kruchym spodzie z pełnoziarnistych ciastek. Kremowy i aromatyczny. Wspaniale smakuje z waniliową bitą śmietaną i świeżymi jagodami. Jest łatwy do zrobienia, więc raczej nikt nie powinien mieć problemu z jego przygotowaniem. Mój sernik jest wysoki, ponieważ użyłam małej tortownicy 20cm z wysokim brzegiem 9cm, sugeruję jednak tortownicę o średnicy 24cm. Polecam… (zmodyfikowany troszkę przepis z kalendarza)

Sernik na zimno z jagodami 2

Sernik na zimno z jagodami
Składniki:
Spód:
100g pokruszonych, pełnoziarnistych ciastek
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
3 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
7 łyżek stopionego masła
kilka kropli aromatu waniliowego
Masa:
40g żelatyny
1/3 szklanki wody
400g śmietankowego twarożku naturalnego
250ml śmietanki 30%
1 szklanka cukru
1 łyżka soku z cytryny
3 szklanki jagód umytych i osączonych
Dodatkowo:
250ml śmietanki 30%
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka jagód

Sernik na zimno z jagodami

Spód:
1. Wymieszać razem pokruszone ciastka, płatki owsiane, cukier sól, roztopione masło i parę kropli aromatu waniliowego. Masą wyłożyć tortownicę o średnicy 24cm (lub jak ja 20cm, ale z wysokim brzegiem 9cm). Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg i piec przez około 12-15minut. Odstawić do ostygnięcia.

Masa:
2. Żelatynę namoczyć w około 1/3 szklanki wody (przez około 10 minut), postawić na ogniu i podgrzewać mieszając, aż się rozpuści.

3. Wymieszać razem ser, śmietanę, cukier i sok z cytryny.

4. Jagody zmiksować i dodać do sera, wymieszać. Ciągle miksując, wlewać powoli ciepłą żelatynę, gdy składniki się połączą, odstawić masę na chwilę w chłodniejsze miejsce, aby zgęstniała (uwaga!! będzie to trwało bardzo krótką chwilę). Przełożyć jagodową masę na podpieczony spód i wstawić na noc do lodówki.

Wierzch:
5. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Udekorować nią wierzch sernika i posypać jagodami.

Udanych wypieków :)

Sernik na zimno z jagodami

Blueberry Cheesecake

Ingredients
Crust:
100g crushed whole wheat cookies (store bought or home-made)
1/2 cup instant oatmeal
3 tablespoons of brown sugar
pinch of salt
7 tablespoons unsalted butter, melted
few drops of vanilla extract
For the filling:
40g powdered gelatine
1/4 cup water
400g cream cheese, softened
250ml heavy cream 30%
1 cup sugar (if you like more sweet add more sugar)
1 tablespoon lemon juice
3 cups blueberries, washed and drained
For the topping:
250ml heavy cream 30%
3 teaspoons of vanilla sugar
1 cup blueberries, washed and drained

Crust:
1. Mix together crushed cookies, oatmeal, sugar, salt, butter and vanilla. Press into the base of a 20cm round x 9cm (8”x 3½”) springform pan and bake at 350°F (180°C) for 12-15 minutes. Remove from an oven and cool completely at room temperature.

Filling:
2. Soak the gelatin in a 1/4 cup cold water (for about 10 minutes), and then put on a fire and warp up,stirring, until dissolved.

3. Mix together cheese, heavy cream, sugar and lemon juice.

4. Puree blueberries in a food processor(a blenderwill work fine) and mix with cream cheese mixture.

5. Start stirring cheese mixture slowly, while pouring the warm gelatin, after ingredients have combined, let it stand for a few minutes until it start thickens.
Now spoon over the mixture evenly into the chilled base, smooth the surface and refrigerate for about 4-5 hours, but best to leave overnight.
Before you unlock the spring form pan, run a knife around the edge of the cheesecake.

Topping:
6. Whip the heavy cream with vanilla sugar. Cover top of the blueberry cheesecake with whipped cream and blueberries.

Enjoy:)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne Ciasto Jagodowe Jagódka

Tort bez pieczenia PYSZNE LATO z jagodami i malinami

Chatka Baby Jagi – Prosty sernik bez pieczenia

Ciasto z makiem i kokosem POPAPRANIEC

Tort JAGODOWY i Drip Cake

Prosty sernik z jagodami bez pieczenia JAGÓDKA

238 komentarzy do “Sernik na zimno z jagodami”

  1. Hi, please use english version is on the side, click button „english version” and there is everything claer,
    I used heavy cream with fat content 30%, once i used to heavy cream to filling, second time on the top

    Odpowiedz
  2. Just wondering on this recipe it says in English 30% cream twice. I was assuming this meant whipping cream, but in the recipe it says to „add the sour cream”. So is it whipping cream or sour cream in the cheese cake? and how much? Hoping you get this soon! I am planning on making it tonight!

    Odpowiedz
  3. Witam,
    pytanie wcale nie jest głupie, ja na początku też z tym miałam problem, zawsze dodaję tak na oko, przeciętnie 1/3 szklanki wody,
    ale w tym przepisie dodajemy dużo żelatyny na taką ilość dodałam pół szklanki wody, czyli 110-120ml
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Witajcie,
    wybaczcie głupie pytanie i z góry proszę o wyrozumiałość. Co znaczy „Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody”? Co oznacza „niewielka ilość ? Ile mam dać tej wody ? 100 ml, 200ml? Nigdy nie robiłam jeszcze nic z żelatyną :( i nie mam pojęcia jak powinien wyglądać roztwór żelatyny i wody żeby był odpowiedni.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz