Orzechowe ciasto z morelami i malinami


Bardzo orzechowe, cudownie pachnące ciasto z dodatkiem moreli i malin. Piaskowe, delikatne, z soczystym akcentem i chrupiącymi płatkami migdałowymi. Orzechy laskowe sprawiają, że ciasto ma fantastyczny aromat  i smak. Dodanie mąki ziemniaczanej zapewnia ładne upieczenie ciasta, nawet jak zważy nam się tłuszcz w trakcie ucierania. W miarę szybkie i łatwe w przygotowaniu, trzeba tylko dobrze utrzeć masło, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta domowe” nr 24/92).



składniki na tortownicę 24cm:
200g miękkiego masła
170g cukru (najlepiej brązowego)
szczypta soli
4 jajka
200g mąki pszennej
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
100g zmielonych orzechów laskowych
50g posiekanych migdałów
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
500g moreli świeżych lub z puszki
200g malin
50g płatków migdałowych

1. Świeże morele umyć, sparzyć, obrać ze skórki i usunąć pestki, morele z puszki osączyć na sitku.

2. Wymieszać razem obie mąki, proszek do pieczenia, orzechy laskowe i migdały.

3. Masło utrzeć do białości z cukrem i szczyptą soli.

4. Jaka wbić do kubeczka i rozbełtać widelcem, stopniowo dodawać do utartego masła.

5. Do maślanej masy dodajemy partiami mąkę, dobrze wymieszać.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać morele  i maliny, posypać płatkami migdałowymi. Piekłam w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez około 60-65 minut (bez termoobiegu). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)


30 przemyśleń nt. „Orzechowe ciasto z morelami i malinami

  1. ciasteczko sie piecze, trochę zmodyfikowałam przepis i dodałam do środka maliny, zobaczymy co z tego wyjdzie…nie mogę się już doczekać :)

  2. Nigdy nie piekłam tego ciasta z mrożonymi malinami, ale myślę, że można ponieważ owoce układamy na wierzchu,
    pozdrawiam:)

  3. Ciasto rewelacja! Ja zrobiłam z malinami i wiśniami (pozostałe składniki bez zmian). Zapach unoszący się po całym mieszkaniu jest nie do opisania! W smaku – niebo w gębie! :) Pierwszy raz skorzystałam z przepisu z tej strony i na pewno nie ostatni. Z niecierpliwością śledzę nowości Małej Cukierenki! Gratuluje przepisów!

  4. Jak tylko przeczytałam Twój przepis od razu leciałam do sklepu po składniki na ciasto. Super ciasto i bardzo szybkie. Polecam wszystkim wypróbować.
    Bardzo fajny blog, często tu zaglądam.

  5. Witam serdecznie,
    uważa Pani, że zamiana orzechów laskowych na włoskie może niekorzystnie wpłynąć na smak ciasta? :)

  6. Zastanawiałam sie jak wykorzystać czernice rosnące koło domu i juz wiem! :) długo szukałam jakiegoś przepisu ( za tartami nie przepadam ), a to ciasto wygląda tak pięknie i rustykalnie! Idealnie :) Zasniast orzechów, dodam więcej migdałów, bo akurat mam na stanie ;) Napiszę jak wyszło :) Pozdrawiam !

Dodaj komentarz

.