Orzechowe ciasto z morelami i malinami

Orzechowe ciasto z morelami i malinami – Bardzo orzechowe, cudownie pachnące ciasto z dodatkiem moreli i malin. Piaskowe, delikatne, z soczystym akcentem i chrupiącymi płatkami migdałowymi. Orzechy laskowe sprawiają, że ciasto ma fantastyczny aromat i smak. Dodanie mąki ziemniaczanej zapewnia ładne upieczenie ciasta, nawet jak zważy nam się tłuszcz w trakcie ucierania. W miarę szybkie i łatwe w przygotowaniu, trzeba tylko dobrze utrzeć masło, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta domowe” nr 24/92).

Orzechowe ciasto z morelami i malinami

Orzechowe ciasto z morelami i malinami
składniki na tortownicę 24cm:
200g miękkiego masła
170g cukru (najlepiej brązowego)
szczypta soli
4 jajka
200g mąki pszennej
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
100g zmielonych orzechów laskowych
50g posiekanych migdałów
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
500g moreli świeżych lub z puszki
200g malin
50g płatków migdałowych

1. Świeże morele umyć, sparzyć, obrać ze skórki i usunąć pestki, morele z puszki osączyć na sitku.

2. Wymieszać razem obie mąki, proszek do pieczenia, orzechy laskowe i migdały.

3. Masło utrzeć do białości z cukrem i szczyptą soli.

4. Jaka wbić do kubeczka i rozbełtać widelcem, stopniowo dodawać do utartego masła.

5. Do maślanej masy dodajemy partiami mąkę, dobrze wymieszać.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać morele i maliny, posypać płatkami migdałowymi. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez około 60-65 minut (bez termoobiegu). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Orzechowe ciasto z morelami i malinami

Print Friendly, PDF & Email

32 komentarze do “Orzechowe ciasto z morelami i malinami”

Dodaj komentarz