Dzisiaj przepis dla osób, które uwielbiają serowe wypieki. Bardzo smaczny sernik z masą krówkową (teraz jeden z moich ulubionych:)). Na kruchym, kakaowym spodzie, z fantastyczną polewą krówkową. Sernik wspaniale wygląda i ładnie pachnie podczas pieczenia. Jest wilgotny, delikatnie karmelowy, pyszny. W przygotowaniu jest szybki i prosty. Polecam i zapraszam na FILMi do subskrypcji mojego kanału na YouTube http://www.youtube.com/malacukierenka .
Sernik krówkowy
Składniki:
Spód:
100g masła w temperaturze pokojowej
170g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki kakao bez cukru
2 łyżki cukru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
Masa serowa:
50g masła w temperaturze pokojowej
800g gotowego sera na sernik (dobrze jest wyciągnąć ser z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem, będzie się bardziej równomiernie piekł)
160g cukru
4 duże jajka w temperaturze pokojowej
1 czubata łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej)
250g gotowej masy krówkowej (resztę masy zużyjemy na polewę, użyłam puszki 400g)
Polewa:
100g białej czekolady
reszta masy krówkowej, która została w puszce po odjęciu 250g (użyłam puszki 400g)
Dodatkowo:
orzechy włoskie do ozdoby
Spód:
1. Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i przez chwilę zagniatać rękoma. Następnie mieszać mikserem, aż powstanie kruszonka.
2. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Wsypać do niej kruszonkę i wyrównać, nie dociskać.
3. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji góra-dół.
Masa serowa:
4. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Ciągle mieszając, dodać masło, następnie mąkę i ser. Wymieszać na jednolite ciasto.
5. Masę podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać masę krówkową i wymieszać.
6. Na spód w tortownicy na przemian dodawać łyżką obie masy (zobacz film). Wierzch sernika wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60-65 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach na około 30 minut.
7. Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i sernik odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Polewa:
8. Czekoladę połamać i razem z masą krówkową, która została w puszcze, roztopić na parze.
Polewą udekorować wierzch sernika i poukładać orzechy włoskie.
Udanych wypieków:)
Dzień dobry Mała Cukierenko,
a czy zamiast masy krówkowej można użyć gotowanego mleka skondensowanego (kajmaku)? Na Pani filmie masa krówkowa wydaje się gęściejsza niż mleko skondensowane/kajmak dlatego mam wątpliwości.
Pozdrawiam serdecznie
tak można użyć gotowanego mleka skondensowanego (kajmaku), pozdrawiam
Przepyszny sernik. Piekłam już dwa razy i za drugim razem był nawet lepszy 😁.
Szkoda, ze nie przepis na 1kg sera, wiaderka sa wlasnie o takiej masie, a co mam zrobic z pozostalym serem? wyrzucic do kosza? bez sensu xD
Np. Można dodać do naleśników i polać syropem klonowym.
dwa razy piekłam twój sernik. wychodzi idealnie i wszystkim smakuje. jednak za każdym razem podczas pieczenia wycieka z niego woda (lub tłuszcz), chociaż sernik i tak wychodzi. czy powodem tego może być podpiekanie spodu przez pięć minut czy może coś innego. twaróg miałam zmielony 3 razy, zawsze od rolnika.
to tłuszcz ze spodu, to nie wina sera, można dać ciut mniej masła, pozdrawiam
Sernik przepyszny, u mnie z sera poltlustego w kostce zblendowanego na krem. Przepis idealny. Upiekę na święta, polecam<3<3
cieszę się, pozdrawiam ciepło
witam, czy do tego sernika można zrobić spód z ciasteczek? pozdrawiam serdecznie :):):)
myślę, że tak, pozdrawiam