Rewelacyjne ciasto, bardzo smaczne, lekkie i delikatne. Soczyste maliny, bita śmietana i ciasto na białej czekoladzie smakują fantastycznie, na pewno przygotuję tę roladę niejeden raz. Dostałam od gości wiele pochwał, byli zachwyceni. Do tego jest naprawdę szybka w przygotowaniu i pięknie się prezentuje. Idealna na przyjęcie:). Bardzo polecam i na pewno będę robiła teraz więcej rolad są apetyczne, robią wrażenie i smakują znakomicie. Zapraszam na film.
Przepis z FILMEM.
Rolada z białą czekoladą i malinami
Składniki:
Ciasto:
130g białej czekolady
100g mąki (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
5 jajek
150g cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
Krem:
250g śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
fix do śmietany (niekoniecznie)
1,5 szklanki świeżych malin
Do ozdoby:
cukier puder
bita śmietana (ubiłam 200g schłodzonej śmietanki kremówki 30% bez cukru)
maliny
listki melisy lub mięty
Ciasto:
1. Białą czekoladę roztopić na parze, czyli w małym naczyniu znajdującym się nad garnkiem z gotującą się wodą.
2. Piekarnik nastawić na 200°C na funkcji góra-dół.
3. Dużą blachę (taką od wyposażenia piekarnika) posmarować tłuszczem, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia (jak na filmie).
4. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
5. Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 5 minut, aż masa będzie jasna i puszysta.
6. Następnie dodać roztopioną białą czekoladę, aromat i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach.
7.Wsypać mąkę i wymieszać krótko, delikatnie łyżką.
8. Ciasto przełożyć na przygotowaną wcześniej blaszkę, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 17-20 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
9. Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika przykryć ściereczką, a potem deską lub drugą blaszką i odwrócić je do góry dnem. Zdjąć blaszkę, na której piekło się ciasto i z ciasta ściągnąć papier do pieczenia, spod ciasta wyciągnąć blaszkę, na blacie ma zostać tylko ściereczka z ciastem.
Ciasto wyrównać z brzegiem ściereczki i zwinąć je razem dosyć ciasno, odstawić do ostygnięcia.
Nadzienie:
11. Schłodzoną śmietankę, cukier puder i cukier wanilinowy ubić mikserem na sztywno. Na końcu dodać fix i wymieszać krótko mikserem.
12. Ostygniętą roladę rozwinąć, posmarować ubitą śmietanką, zachowując 2cm czysty brzeg. Ułożyć maliny i zwinąć ciasto bez ściereczki, robiąc roladę. Włożyć ją na parę godzin do lodówki.
13. Przed podaniem roladę posypać cukrem pudrem,
ozdobić bitą śmietaną, owocami i listkami melisy lub mięty.
Udanych wypieków:)
bardzo mi miło i zgadzam się z Panią, biała czekolada dodaje wyjątkowego smaku, pozdrawiam serdecznie
Robię tą roladę badzo często, króluje na wszystkich Świętach, urodzinach, imieninach. Czasem używam sam biszkopt, by zrobić tort.
Dziękuję, Ten biszkopt. mmmm…. biała czekolada dajęto coś!!!
<3
bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło
Przepyszna,robiłam wczoraj… i już znikła:-) Nie miałam jednak białej czekolady,dodałam mleczną z drobnymi orzechami.Ciasto jedynie wyszło lekko ciemniejsze .Dzięki za cenne wskazówki w filmiku to była pierwsza rolada w życiu.Pozdrawiam
rolada jest delikatna, radzę użyć mlecznej, pozdrawiam
Cos z komentarzem nie wyszlo…..
Chcialabym ta rolade zrobic ale z gorzka czekolada. Mysli pani ze sie uda? Czy moze lepiej uzyc mlecznej?
Mmmm chyba ja upieke
nie jest, może być sam termoobieg tylko proszę zmniejszyć temperaturę na 170-180oC, pozdrawiam
Wyglada pysznie. Mam do Pani pytanie; Ja jestem w USA I nie mam tutaj pieca z funkcja gora dol. Czy to jest konieczne?
myślę, że tak pozdrawiam
Myślicie, że można zrobić roladę wcześniej, przetrwa 2 dni w lodówce?
Dzięki slicznie :)
można dodać rozmrożone truskawki, jagody, wiśnie lub brzoskwinie z puszki,
pozdrawiam
Jackie owoce mozna dodać oprócz malinów?? Bo roladę zrobię ja na wigilię :)
może jak ich Pani używała to się do końca nie rozmroziły i później puszczały sok i barwiły biszkopt,
pozdrawiam ciepło