Rewelacyjne ciasto, bardzo smaczne, lekkie i delikatne. Soczyste maliny, bita śmietana i ciasto na białej czekoladzie smakują fantastycznie, na pewno przygotuję tę roladę niejeden raz. Dostałam od gości wiele pochwał, byli zachwyceni. Do tego jest naprawdę szybka w przygotowaniu i pięknie się prezentuje. Idealna na przyjęcie:). Bardzo polecam i na pewno będę robiła teraz więcej rolad są apetyczne, robią wrażenie i smakują znakomicie. Zapraszam na film.
Przepis z FILMEM.
Rolada z białą czekoladą i malinami
Składniki:
Ciasto:
130g białej czekolady
100g mąki (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
5 jajek
150g cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
Krem:
250g śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
fix do śmietany (niekoniecznie)
1,5 szklanki świeżych malin
Do ozdoby:
cukier puder
bita śmietana (ubiłam 200g schłodzonej śmietanki kremówki 30% bez cukru)
maliny
listki melisy lub mięty
Ciasto:
1. Białą czekoladę roztopić na parze, czyli w małym naczyniu znajdującym się nad garnkiem z gotującą się wodą.
2. Piekarnik nastawić na 200°C na funkcji góra-dół.
3. Dużą blachę (taką od wyposażenia piekarnika) posmarować tłuszczem, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia (jak na filmie).
4. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
5. Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 5 minut, aż masa będzie jasna i puszysta.
6. Następnie dodać roztopioną białą czekoladę, aromat i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach.
7.Wsypać mąkę i wymieszać krótko, delikatnie łyżką.
8. Ciasto przełożyć na przygotowaną wcześniej blaszkę, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 17-20 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
9. Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika przykryć ściereczką, a potem deską lub drugą blaszką i odwrócić je do góry dnem. Zdjąć blaszkę, na której piekło się ciasto i z ciasta ściągnąć papier do pieczenia, spod ciasta wyciągnąć blaszkę, na blacie ma zostać tylko ściereczka z ciastem.
Ciasto wyrównać z brzegiem ściereczki i zwinąć je razem dosyć ciasno, odstawić do ostygnięcia.
Nadzienie:
11. Schłodzoną śmietankę, cukier puder i cukier wanilinowy ubić mikserem na sztywno. Na końcu dodać fix i wymieszać krótko mikserem.
12. Ostygniętą roladę rozwinąć, posmarować ubitą śmietanką, zachowując 2cm czysty brzeg. Ułożyć maliny i zwinąć ciasto bez ściereczki, robiąc roladę. Włożyć ją na parę godzin do lodówki.
13. Przed podaniem roladę posypać cukrem pudrem,
ozdobić bitą śmietaną, owocami i listkami melisy lub mięty.
Udanych wypieków:)
Dlaczego po użyciu mrożonych malin na biszkopcie pojawiają się ciemne plamki, jakby pleśń… ?
Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Rolada pyszna! Wyszła prawie identyczna jak na zdjęciu tylko u mnie ciasto przykleilo się do ściereczki i trochę tego ciasta na niej zostało, ale to nie było problemem :) Naprawdę bardzo prosta w wykonaniu:)
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam tę roladę -jest pyszna i rzeczywiście łatwa w przygotowaniu :)
ogromnie się cieszę:) i gratuluję, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
ZROBIŁAM! pierwsza w życiu – przepyszna i wyszła prawie taka sama, a najwazniejsze , że mało pracy, efekt pyszny i nie połamała się. Widać nie taki diabeł straszny jak go malują! Zmieniłam tylko krem na śmietankę z mascarpone plus maliny i jeżyny – cudnie pasuje! rodzinka zachwycona – wcinali roladkę o czwartej rano po powrocie z koncertu… A filmik bardzo pomógł- to zwijanie itd. to już kolejny przepis z tej strony i wszystkie przecudne ! dzięki i pozdrawiam…
oj bardzo dziękuję:)) pozdrawiam serdecznie:)
jaka Ty jestes sliczna :):):) fajnie bylo zobaczyc na zywo osobe, ktora zajmuje sie ta stronka, bo wczesniej myslalam, ze to fejk :P tak profesjonalne zdjecia itd :) pozdrawiam Sliczna Wlascicielke strony :)
Jaka równiutka! Pycha:)
Malwino – dziękuję:)
Alicjo – ciasto jest szybkie w przygotowaniu, polecam
Bon smacznego:)
pozdrawiam serdecznie
Kocham rolady! Też mnie kusi z malinami, ale póki co dziś robiłam z wiśniami. Będzie na blogu wkrótce, więc zapraszam :)
Natomiast jutro będzie Pani kruche ciasto z wiśniami.
Pozdrawiam,
A.
A wiec tak Pani wyglada (bo jesczze nie widziałam)… nie widać, żeby sie Pani swoimi pysznościamy objadała;)) Apropo ciasta… wyglada pysznie;) i wcale nie takie pracochłonne…
Ale Pani jest sympatyczna na tych filmikach :)
Wygląda przepysznie, a jaka wilgotna i delikatna, że aż się ugina przy podnoszeniu. :)