Rolada BEZOWA z TRUSKAWKAMI – Zapraszam dzisiaj na pyszną roladę z truskawkami i waniliową bitą śmietaną. Smaki fantastycznie się ze sobą łączą: świeże truskawki, śmietanka, podpieczona beza i podprażone płatki migdałowe, pycha! Rolada cudownie wygląda i jest bardzo prosta, szybka w przygotowaniu. Zamiast truskawek można dać maliny, borówkę czy jagody. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Rolada BEZOWA z TRUSKAWKAMI
Składniki:
Beza:
6 białek
300g cukru
20g płatków migdałowych
Krem:
400ml schłodzonej śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 36%
2 płaskie łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego
300g umytych truskawek bez szypułek
Dodatkowo:
około 150g truskawek do ozdoby
Beza:
1. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem, aż na wierzchu powstaną takie „małe chmurki”, patrz FILM. Następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas ubijać mikserem. Po dodaniu całego cukru, mieszać mikserem przez około 6 minut, aby cukier się rozpuścił.
2. Blaszkę z wyposażenia piekarnika o wymiarach 42cm x 36cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tak, aby papier wystawał poza blaszkę, można pomóc sobie bezą – patrz FILM (beza bardzo rośnie podczas pieczenia, może nam troszkę ubrudzić piekarnik, ale nie należy się przejmować, ponieważ łatwo ją usunąć, wystarczy ciepła woda + szmatka).
3. Gotową bezę przełożyć na przygotowaną blaszkę i wyrównać, można zostawić około 1cm odstęp od brzegów blaszki. Wierzch posypać płatkami migdałowymi i bezę wstawić do nagrzanego piekarnika.
4. Bezę piec w 190°C na funkcji góra – dół przez 10 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze przez około 15 minut.
5. Po wyjęciu blaszki z piekarnika odczekać około 5 – 10 minut i następnie odkleić z boków bezy papier. Jeśli beza przykleiła się do blaszki, delikatnie odczepić ją nożem, patrz FILM.
6. Jeśli beza jest już całkowicie odklejona od blaszki nakryć ją ściereczką, przyłożyć deskę i obrócić ją do góry dnem, patrz FILM. Zdjąć blaszkę i ostrożnie zdjąć papier do pieczenia. Bezę odstawić jeszcze do przestygnięcia na około 10-15 minut.
Krem:
7. Truskawki pokroić na kawałeczki, odstawić.
8. Schłodzoną śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią i ubić mikserem.
9. Gotową śmietankę wyłożyć na bezę, wyrównać. Na wierzchu rozłożyć równomiernie truskawki.
10. Roladę będziemy zwijać od krótszego boku. Nożem delikatnie nacinamy krótszy brzeg bezy (przy samym początku), aby łatwiej nam było zwijać roladę, patrz FILM. Powoli zwijamy roladę, pomagając sobie ściereczką.
11. Roladę ozdabiamy pokrojonymi truskawkami i odstawiamy ją na około 45-60 minut, można wstawić ją do lodówki (jeśli odstawimy roladę na trochę będzie się lepiej kroiła). Po tym czasie roladę podajemy.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Dzień dobry, chciałam powiedzieć, że piekłam 3 razy tę bezę i za każdym razem wychodziła super. Piekłam tylko o 10min dłużej, bo jak wyciągnęłam wcześniej, to była jeszcze wilgotna. Pozdrawiam
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Niestety moja beza nie dopiekła się. Jest zbyt wilgotna w środku i przez to rozpada się przy zwijaniu. Jest zbyt gumowata i ciągnąca. Co zrobiłam nie tak.? Może powinnam beze piec dłużej niż w przepisie? A może w wyższej temperaturze?
Dzień dobry-chciałam zapytać czy do tej bezy nie ma potrzeby dodawania mąki ziemniaczanej?? Przewertowałam inne przepisy i prawie w każdym jest mąka ziemniaczana z budyniem.Czy to ma jakiś wpływ na jakość bezy??
z mąką jest jakby bardziej zwarta, ja pominęłam, pozdrawiam