Rolada BEZOWA z TRUSKAWKAMI – Zapraszam dzisiaj na pyszną roladę z truskawkami i waniliową bitą śmietaną. Smaki fantastycznie się ze sobą łączą: świeże truskawki, śmietanka, podpieczona beza i podprażone płatki migdałowe, pycha! Rolada cudownie wygląda i jest bardzo prosta, szybka w przygotowaniu. Zamiast truskawek można dać maliny, borówkę czy jagody. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Rolada BEZOWA z TRUSKAWKAMI
Składniki:
Beza:
6 białek
300g cukru
20g płatków migdałowych
Krem:
400ml schłodzonej śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 36%
2 płaskie łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego
300g umytych truskawek bez szypułek
Dodatkowo:
około 150g truskawek do ozdoby
Beza:
1. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem, aż na wierzchu powstaną takie „małe chmurki”, patrz FILM. Następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas ubijać mikserem. Po dodaniu całego cukru, mieszać mikserem przez około 6 minut, aby cukier się rozpuścił.
2. Blaszkę z wyposażenia piekarnika o wymiarach 42cm x 36cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tak, aby papier wystawał poza blaszkę, można pomóc sobie bezą – patrz FILM (beza bardzo rośnie podczas pieczenia, może nam troszkę ubrudzić piekarnik, ale nie należy się przejmować, ponieważ łatwo ją usunąć, wystarczy ciepła woda + szmatka).
3. Gotową bezę przełożyć na przygotowaną blaszkę i wyrównać, można zostawić około 1cm odstęp od brzegów blaszki. Wierzch posypać płatkami migdałowymi i bezę wstawić do nagrzanego piekarnika.
4. Bezę piec w 190°C na funkcji góra – dół przez 10 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze przez około 15 minut.
5. Po wyjęciu blaszki z piekarnika odczekać około 5 – 10 minut i następnie odkleić z boków bezy papier. Jeśli beza przykleiła się do blaszki, delikatnie odczepić ją nożem, patrz FILM.
6. Jeśli beza jest już całkowicie odklejona od blaszki nakryć ją ściereczką, przyłożyć deskę i obrócić ją do góry dnem, patrz FILM. Zdjąć blaszkę i ostrożnie zdjąć papier do pieczenia. Bezę odstawić jeszcze do przestygnięcia na około 10-15 minut.
Krem:
7. Truskawki pokroić na kawałeczki, odstawić.
8. Schłodzoną śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią i ubić mikserem.
9. Gotową śmietankę wyłożyć na bezę, wyrównać. Na wierzchu rozłożyć równomiernie truskawki.
10. Roladę będziemy zwijać od krótszego boku. Nożem delikatnie nacinamy krótszy brzeg bezy (przy samym początku), aby łatwiej nam było zwijać roladę, patrz FILM. Powoli zwijamy roladę, pomagając sobie ściereczką.
11. Roladę ozdabiamy pokrojonymi truskawkami i odstawiamy ją na około 45-60 minut, można wstawić ją do lodówki (jeśli odstawimy roladę na trochę będzie się lepiej kroiła). Po tym czasie roladę podajemy.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Robiłam dzisiaj w tej temperaturze i za bardzo spieczona
Myslalam ze moja blacha z piekarnika jest wieksza bo tych szesc bialek bylo ciut za malo. Ale nie, jest taka sama i nastepnym razem uzyje 8. Pozatym ciasto bomba!!!! Ktos zapytal jakie jest na nastepny dzien? Rewelacja!!! Nic sie nie topi! Bardzo polecam.
A moja beza nie urosła nie wiem jaka będzie jak ja zwine Ale dlaczego nie urosła.
Czy można wiedzieć skąd to piękne naczynie na roladę?
kupiłam w tk maxx, pozdrawiam
Ja mam pytanie co zrobić z żółtkami
dodać do kruchego ciastya, czytałam ze mozna zamrozić :) Ja na kruche gotuję same żółtka a z białek robię bezę
Białka zamrażam i nie ma problemu z ich użyciem po odmrożeniu. Doskonałe do bezów. Natomiast żółtka mroziłam 2 razy i nie nadawały się do użycia. Więc już nigdy nie zamrożę. Ale to moje doświadczenie.
No ja robię z tego faworki albo dodaję kilka całych jaj i robię jajecznicę dla rodzinki
A czy można zostawić samą bezę w temperaturze pokojowej na całą noc i zwinąć następnego dnia?
nie jestem pewna czy przez taki długi czas troszkę nie zacznie się topić, bo to taka mało wysuszona beza, pozdrawiam serdecznie
Rolada przepyszna , robiłam dwa razy , łatwo się zwija i smakuje palce lizać. Chciałabym zapytać o ten piękny prostokątny talerz jakaś podpowiedź gdzie kupić?
kiedyś go kupiłam w tk maxx, pozdrawiam
Witam a jakie ciasto można zrobić z samych żółtek pozostałych po zrobieniu bezy?
Uwielbiam rolady, niestety maz juz nie za bardzo, za wzgledu na biszkopt ktory jest dla niego za suchy. No i ten przepis przyszedl do mnie z rozwiazaniem tego problemu :) Rolada jest wspaniala, bardzo kremowa, beza delikatna, smakuje w sumie bardziej jak deser niz jak ciasto. Latwo sie ja przygotowuje ale to tez dzieki Pani filmom i szczegolowym opisom, ktore sa naprawde bardzo pomocne :) Maz rolada zachwycony juz mi mowil z jakimi innymi owocami moge ja zrobic… Ja od siebie w tym przepisie oprocz truskawek dodalam kawalki gorzkiej czekolady a do bezy uprazone zmielone migdaly. Dziekuje za ten przepis i pozdrawiam serdecznie.
Ja zrobiłam roladę w piątek wieczorem i wytrzymała do poniedziałku. Pozdrawiam
Nazwanie tej rolady „Niebo w gębie” to mało. Wszyscy byli wniebowzięci, bo tak pyszna, że nie można przestać jeść. Wyszła mi dokładnie taka sama jak p. Natalii. Dała się zrolować bez problemu. Z wierzchu jest chrupiąca, a w środku ciągnąca jak krówka! Nie ma żadnego problemu z jej zrolowaniem. Delikatna, chrupiąca i pyszna. I prosta w zrobieniu.
Pani Natalio, DZIĘKUJĘ PIĘKNIE!!! i pozdrawiam serdecznie.
Ogromnie się cieszę, również dziękuję!! pozdrawiam serdecznie
Witam mam pytanie czy roladę można zrobić dzień wcześniej zostawić w lodowce czy na drugi dzień będzie tak samo dobra. Pozdrawiam
może się troszkę zacząć topić, pozdrawiam serdecznie
Witam! Wygląda przepysznie, ale czy rolada zostaje chrupka czy raczej gumowata?
Pozdrawiam
taka piankowa, pozdrawiam
Oh, jaka cudna!!! Na dziś mam już plan i składniki na inne (również z Pani przepisu) ciasto, ale ta piękność zaklepuje sobie przyszłą niedzielę ;-)
A przy okazji pytanie – czy próbowała Pani kiedykolwiek zrobić bezę na ciasto z aquqfaby? Takie małe beziki wychodzą bez problemu, ale czy duży spód albo właśnie taka beza do rolady może się udać?
Serdecznie pozdrawiam :)
Dzień dobry, nie nie próbowałam, pozdrawiam serdecznie
Dziękuję za odpowiedź :)
Szkoda, że Pani nie próbowała, gdyby jednak się kiedyś zdarzyło, bardzo proszę podzielić się z nami swoimi spostrzeżeniami! Mam siostrę wegankę i dlatego modyfikujemy przepisy, ale czasem nie wychodzi :( Natomiast Pani rady są takie precyzyjne i w tylu formach (opisy, zdjęcia i filmy), że chętnie tu wracam i to chyba jest jedyne takie miejsce w internecie – zazwyczaj wolę przepisy z książek nie z komputera ;-) I ta ilość przepisów! Super! :)
Czy podczas zwijania beza się nie pokruszy?
nie pokruszy się, pozdrawiam
To prawda. Nie kruszy się, ja jednak nakładam bitą śmietanę na jeszcze ciepłą bezę i jak zawinę- zwijam w papier do pieczeniai kładę chłodne miejsce ( balkon). Super przepis, dzięki. Do tej pory dodawalam mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.