Ciasto Kokosowa KRÓWKA

Ciasto Kokosowa KRÓWKA – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto w Małej Cukierence. Kremowe, kokosowe, troszkę waniliowe, przełożone masą krówkową. Bardzo smaczne, wilgotne i aromatyczne. Wygląda apetycznie i uważam, że nie jest trudne w przygotowaniu. Z przepisu uzyskamy dużą blaszkę. Jeśli nie mamy ekstraktu waniliowego możemy użyć cukru z wanilią lub pasty waniliowej lub po prostu pominąć. Można również pominąć fix do śmietany, jeśli mamy już sprawdzoną śmietankę 30% lub 36% i wiemy, że dobrze trzyma się na ciastach. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto Kokosowa KRÓWKA

Ciasto Kokosowa KRÓWKA
Składniki:
Biszkopt:
6 dużych jajek – osobno żółtka i białka
180g cukru
160g mąki pszennej (użyłam tortowej)
30g kakao bez cukru
120ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
200ml wody
4 łyżki soku z cytryny
3 łyżeczki cukru pudru
Krem:
850ml mleka
180g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego (niekoniecznie)
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
300g masła w temperaturze pokojowej
130g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
około 350-400g herbatników
1 puszka masy krówkowej/kajmakowej około 400g
Wierzch:
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
wiórki kokosowe do posypania

Ciasto Kokosowa KRÓWKA

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm lub 25cm x 40cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką, patrz FILM.

4. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem, następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać).

5. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Przygotujemy budyń do kremu:
6. Do rondelka wlać około 500ml mleka, dodać cukier, cukier wanilinowy i postawić na ogniu, zagotować. Do pozostałego mleka dodać dwa budynie, mąkę ziemniaczaną i rozmieszać, aby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje dodać rozmieszany budyń i ugotować gęsty budyń. Jak budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować, mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Budyń ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

Składanie ciasta:
7. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu ciasta odciąć przypieczoną skórkę, patrz FILM i ciasto przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.

8. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.

Krem:
9. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w 4-5 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.

10. Połowę gotowego kremu wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć pierwszą warstwę herbatników, patrz FILM.

11. Na herbatniki wyłożyć całą masę krówkową, wyrównać i ułożyć drugą warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ułożyć drugą część biszkoptu, lekko docisnąć i nasączyć pozostałym ponczem.

Wierzch:
12. Śmietankę ubić z fixem i cukrem pudrem. Dodać ekstrakt waniliowy, krótko wymieszać.
Gotową śmietankę wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Na koniec ciasto posypać wiórkami kokosowymi i wstawić na całą noc do lodówki.

Udanych wypieków :)

Ciasto Kokosowa KRÓWKA

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

13 komentarzy do wpisu „Ciasto Kokosowa KRÓWKA”

  1. Uwielbiam wszystko co ma smak kokoska, robiłam kiedyś podobny przepis tylko jako podstawa był herbatnik, bardzo wszystkim smakowało. Bardzo lubię twój kanał na yt i na bieżąco oglądam i już sporo pyszności zrobiłam według twoich przepisów.

    Odpowiedz
  2. Ciasto typu popisowe, cytując siostrę „kopara opada wizualnie i smakowo”, ciasto wyszło smaczne, warstwy dobrze trzymają się w całości, nie używam fixu do śmietany więc dodałam trochę żelatyny, biszkopt upiekłam z 5 jaj, wyszło wspaniale

    Odpowiedz

Dodaj komentarz