Ciasto Kokosowa KRÓWKA – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto w Małej Cukierence. Kremowe, kokosowe, troszkę waniliowe, przełożone masą krówkową. Bardzo smaczne, wilgotne i aromatyczne. Wygląda apetycznie i uważam, że nie jest trudne w przygotowaniu. Z przepisu uzyskamy dużą blaszkę. Jeśli nie mamy ekstraktu waniliowego możemy użyć cukru z wanilią lub pasty waniliowej lub po prostu pominąć. Można również pominąć fix do śmietany, jeśli mamy już sprawdzoną śmietankę 30% lub 36% i wiemy, że dobrze trzyma się na ciastach. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto Kokosowa KRÓWKA
Składniki:
Biszkopt:
6 dużych jajek – osobno żółtka i białka
180g cukru
160g mąki pszennej (użyłam tortowej)
30g kakao bez cukru
120ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
200ml wody
4 łyżki soku z cytryny
3 łyżeczki cukru pudru
Krem:
850ml mleka
180g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego (niekoniecznie)
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
300g masła w temperaturze pokojowej
130g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
około 350-400g herbatników
1 puszka masy krówkowej/kajmakowej około 400g
Wierzch:
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
wiórki kokosowe do posypania
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm lub 25cm x 40cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką, patrz FILM.
4. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem, następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać).
5. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotujemy budyń do kremu:
6. Do rondelka wlać około 500ml mleka, dodać cukier, cukier wanilinowy i postawić na ogniu, zagotować. Do pozostałego mleka dodać dwa budynie, mąkę ziemniaczaną i rozmieszać, aby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje dodać rozmieszany budyń i ugotować gęsty budyń. Jak budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować, mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Budyń ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
Składanie ciasta:
7. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu ciasta odciąć przypieczoną skórkę, patrz FILM i ciasto przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.
8. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
Krem:
9. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w 4-5 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.
10. Połowę gotowego kremu wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć pierwszą warstwę herbatników, patrz FILM.
11. Na herbatniki wyłożyć całą masę krówkową, wyrównać i ułożyć drugą warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ułożyć drugą część biszkoptu, lekko docisnąć i nasączyć pozostałym ponczem.
Wierzch:
12. Śmietankę ubić z fixem i cukrem pudrem. Dodać ekstrakt waniliowy, krótko wymieszać.
Gotową śmietankę wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Na koniec ciasto posypać wiórkami kokosowymi i wstawić na całą noc do lodówki.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Witam. Czy w blaszce 25×35 da radę? Czy za duża?
będzie dobra, pozdrawiam
Dobry wieczór, czy zamiast masy krowkowej można dac dżem wiśniowy lub z czarnej porzeczki?
Ciasto jest przepyszne!!!!!wysokie efektowne wychodzi jak ciasto tortowe.cala rodzina wsunęła całą blachę w pół dnia!!dziękuję za ten przepis!!!!!!
Super przepis✨
Zrobione i bardzo udane, do powtórzenia👌
Niebiańskie ciasto🤍