Ciasto MLECZNA kanapka – Zapraszam na pyszne ciasto z kakaowym biszkoptem przełożone kremem na mleku ze śmietanką. Ciasto jest kremowe, puszyste, wilgotne, apetycznie wygląda i jest bardzo smaczne. Uważam, że nie jest trudne w przygotowaniu, tylko pamiętajmy, aby składniki na krem były w temperaturze pokojowej. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto MLECZNA kanapka
Składniki:
Ciasto:
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
160g cukru
120g mąki pszennej (użyłam tortowej)
40g kakao bez cukru
100ml oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
180ml wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Krem:
150ml mleka
200ml śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
120g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka cukru z wanilią
300g mleka w proszku (użyłam mleka pełnego o zawartości tłuszczu 27%)
250g masła w temperaturze pokojowej
80g naturalnego jogurtu w temperaturze pokojowej, najlepiej typu greckiego
Polewa:
100g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
200ml śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką, patrz FILM.
4. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem, następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać).
5. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Krem:
6. Do rondelka wlać mleko, śmietankę, dodać cukier, cukier wanilinowy, postawić na ogniu i zagotować. Od czasu do czasu zamieszać, aby cukier się roztopił.
Gdy mleko się zagotuje zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na 5 minut.
7. Do większej miski wyspać mleko w proszku i mieszając rózgą (lub można też mikserem) wlać ciepłe mleko, mieszać, żeby nie było grudek, patrz FILM. Mleczną masę nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego studzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
8. Do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie w trzech partiach dodać mleczną masę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
9. Na koniec do mlecznego kremu dodać po łyżce jogurt, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich/niskich obrotach do połączenia składników (nie należy długo mieszać, masę łatwo zwarzyć, najlepiej użyć jogurtu gęstego, greckiego). Jeśli krem troszkę się zwarzy nie należy się przejmować ciasto i tak się uda.
10. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki.
11. Biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu, tą z wierzchu, z przypieczoną skórką, włożyć do blaszki, ale tak, aby przypieczona skórka była na dnie blaszki, patrz FILM.
12. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
Na biszkopt wyłożyć krem i wyrównać. Nakryć drugą częścią biszkoptu, lekko docisnąć i biszkopt nasączyć pozostałym ponczem.
Polewa:
13. Do rondelka wlać śmietankę i zagotować.
Obie czekolady połamać i gorącą śmietanką zalać czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Powstanie jednolita polewa, odstawić ją do przestygnięcia na około 5-10 minut, aby trochę zgęstniała.
14. Gotową polewą udekorować wierzch ciasta, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Dzień dobry :) . Ciasto wygląda pysznie, chciałam tylko zapytać z jakiej firmy Pani daje jogurt grecki ? Bardzo proszę o odpowiedź:) dziękuję
z bakomy, pozdrawiam
Ciasto pyszne. Wszystko było ok do momentu dodania jogurtu, krem się zważył i stał się dość płynny. Ponieważ nadal był pyszny więc zrobiłam deser w pucharkach.
Czy ja robię coś nie tak czy z tym przepisem jest coś nie tak ? Robię krok po kroku z filmikiem i waga kuchenna drugi raz. Za pierwszym razem produkty najlepszej jakości masa wyszła płynna ciasto twarde drugi raz składniki również najlepszej jakości z których inne ciasta wychodzą idealnie masa ponownie płynna ciasto nie takie jak na fotografii ale ujdzie tylko masa pływa w brytfannie więc i tak jak na tak drogie skaldniki całość nie nadaje się do jedzenia. W momencie gdy Pani wyjmuje miskę z twardą masą mleczną u mnie dalej jest płynna a stygła kilka godzin.
Witam, serdecznie dziękuję za przepis, zniknęło w „mgnieniu oka”😋,jest potrzeba ponownej produkcji, czy można wykonać w formie rolady( by było inaczej🙃), czy wówczas zaniechać nasączenie ciasta czy wręcz przeciwnie?
Pozdrawiam (będę wdzięczna za szybką info)
nie wiem czy krem jest wystarczająco gęsty na roladę, pozdrawiam
Witam ponownie,
zrobiłam w formie rolady( jako konar drzewa wraz z grzybkami 😉) , jednakże degustacja będzie pozńiej ,gdyż zawędruje do solenizanta( namiętnego grzybiarza😂) . Z produktów ubocznych z grzybków powstały trufle. Bardzo ,bardzo dziękuję za inspiracje ,pyszne i piękne przepisy (oraz za odpis)🙃
Pozdrawiam serdecznie.
również pozdrawiam!
Ciasto rewelacja.Piekę czasami dla syna koleżanki. Wszystkim b smakuje.Za 2 dni znów upiekę.
Ciasto jest pyszne. Dziękuję za przepis. Moje ulubione.
Bardzo dobry przepis, smakuje całej rodzince, dziękuję i pozdrawiam.
Witam przepis super tylko czy musi być mleko w proszku nie można go pominąć i zrobić z samą śmietanką ?
Moje ciasto wyszło wyśmienite a robilam pierwszy raz trzeba po prostu robić według przepisu a Napewno wyjdzie każdemu. Pozdrawiam
Dzień dobry,ciasto piekłam już trzeci raz.Za każdym razem wychodzi bardzo dobre.Zawsze stosuję się do zaleceń w przepisie.Dziękuję za przepis.Pozdrawiam.Agnieszka