Pyszne świąteczne ciasto KRÓWKA z orzechami miodownik – Nowe, pyszne ciasto w Małej Cukierence. Wygląda wspaniale z warstwą orzechową, bardzo apetycznie. Miodowe blaty przełożone są kremem z kaszy manny i masą krówkową. Ciasto dość słodkie, aromatyczne, coś dla łasuchów. Polecam! Troszkę zmodyfikowany przepis z gazetki „Świąteczne Ciasta” przyślijprzepis.pl.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka

Pyszne świąteczne ciasto KRÓWKA z orzechami miodownik
Składniki:
Ciasto:
- 540g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200g schłodzonego masła
- 110g cukru
- 160g naturalnego miodu (użyłam wielokwiatowego)
- 2 jajka
Warstwa orzechowa:
- 50g masła
- 3 łyżki naturalnego miodu (użyłam wielokwiatowego)
- 400g posiekanych orzechów włoskich
- 4 łyżki cukru
Krem:
- 500ml mleka
- 100g kaszy manny
- 150g masła w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 4-5 łyżek powideł śliwkowych
- 1 puszka masy krówkowej około 450g (kajmak)
- około 4-5 łyżek mleka

Warstwa orzechowa:
1. Na patelnię przełożyć masło, dodać cukier, miód i składniki roztopić, mieszając (cukier nie musi się całkowicie roztopić). Dodać posiekane orzechy, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 170C na funkcji góra – dół. Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Do miski przesiać mąkę, dodać sodę, cukier i krótko wymieszać łyżką. Następnie masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM. Dodać jajka, miód i ciasto wyrobić mikserem lub zagnieść rękoma.
3. Gotowe ciasto podzielić na trzy równe części (radzę ciasto zważyć i wtedy podzielić na trzy równe części). Jednym kawałkiem ciasta wyłożyć blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm. Ciasto można wałkować na wielkość blaszki na papierze do pieczenia, podsypując wałek mąką i wtedy ciasto z papierem przenieść do blaszki, patrz FILM.
4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 11 minut. Ciasto bardzo szybko się piecze, więc trzeba uważać, aby nie przypalić. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia na około 10-15 minut i po tym czasie przenosić je z blaszki.
5. Drugi kawałek ciasta pieczemy tak samo jak pierwszy.
6. Trzecim kawałkiem ciasta również wykładamy blaszkę 25cm x 35cm i na wierzchu równomiernie, układamy ostudzoną masę orzechową. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170C na funkcji góra – dół przez około 15 minut. Placek z warstwą orzechową piekłam troszkę dłużej. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.
Krem:
7. Mleko wlać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Dodać kaszę i mieszając, ugotować gęstą kaszę. Gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień i trzymać ją na małym ogniu mieszając, przez około 4-5 minut. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
8. Masło przełożyć do miski i utrzeć mikserem przez około 2 minuty. Następnie dodać w 4 partiach kaszę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
Składanie ciasta:
9. Jedno upieczone ciasto bez orzechów przełożyć do blaszki. Posmarować je powidłami i na wierzch wyłożyć krem, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugie upieczone ciasto bez orzechów i delikatnie nasączyć je mlekiem, tak je tylko posmarować, patrz FILM.
10. Masę krówkową przełożyć do miski lub rondelka i podgrzać ją, aby była ciepła (można podgrzać w mikrofalówce lub na gazie, od czasu do czasu mieszając). Zdjąć z ognia i masę rozmieszać, aby była gładka. Ciepłą masę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć ciasto z orzechami i ciasto odstawić na co najmniej 12 godzin.
Udanych wypieków :)

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

Witam czy blaty ciasta sąiekkie od razu po upieczeniu czy muszą poleżeć
nie muszą leżeć, pozdrawiam
Witam, od pewnego czasu piekę ciasta od Pani z strony i przyznam wychodzą rewelacyjnie , filmiki są bardzo dobrze przekazywane i extra tłumaczenie. Większość dziwi się że facet takie ciasta piecze , oczywiście mówię że to Pani zasługa i odsyłam do strony. Chciałbym zrobić również krówkę z orzechami lecz jestem uczulony na włoskie i chciałbym dopytać czy mogą być orzechy laskowe lub co innego. Pozdrawiam
mogą być orzechy laskowe, pozdrawiam serdecznie
wczoraj robilam. mega pyszne. nie jest trudne w wykonaniu. zajmuje troszkę czasu ale warto. polecam.
Czy to ciasto można zamrozić?
myślę, że tak, pozdrawiam
Cudowne! Dziękuję za przepis.
Dzień dobry. Zrobiłam to ciasto na Święta. Jest przepyszne !!! Rodzina zachwycona. Każdy pyta o przepis 😊 dziękuję 😊
Czy napewno chodzi o blaszkę 25×35? Zrobiłam w takiej i wyszedł za niski 😒
Czy jeśli upiekę te ciasto w piątek rano (23.12) to będzie dobre na wigilie ? Czy jednak musi trochę postać ?
tak będzie dobre, pozdrawiam
Dzień dobry, czy surowe ciasto mogę trzymać w lodówce przez całą noc?
tak można, pozdrawiam
W jakim celu masło do ciasta ma być schłodzone jeżeli ma być następnie roztopione?
do ciasta dajemy schłodzone masło, nie topimy go, pozdrawiam serdecznie
Podepnę się pod pytanie 😄
Dzień dobry,
Na ile dni wcześniej mogę upiec ciasto, żeby zachowało świeżość do 26 XII ?
Pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry, 6-7 wcześniej, a później przechowywać je w chłodniejszym miejscu, pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry :)
czy można upiec blaty ciasta jednego a dnia i przełożyć je kremami następnego dnia? Jak w tej sytuacji przechowywać wystudzone blaty, wystarczy folia czy może w lodówce?
Pozdrawiam serdecznie!
można tak zrobić, wystarczy folia, pozdrawiam serdecznie
czy ciasto należy przechowywać w lodówce?
jak ma dłużej postać,co najmniej parę dni, to tak, pozdrawiam serdecznie