Pyszne ciasto MAGICZNA PIANKA idealne ciasto na Święta – Nowe, pyszne ciasto w Małej Cukierence. Jest bardzo ciekawe, smaczne i cudownie wygląda. Składa się z lekkiej, owocowej pianki, galaretki i kremu maślanego z krówką oraz kawą. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Moi goście byli zachwyceni i ciasto szybko zniknęło. Polecam! Mocno zmodyfikowana inspiracja ze strony przyślijprzepis.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka
Pyszne ciasto MAGICZNA PIANKA idealne ciasto na Święta
Składniki:
Biszkopt:
- 3 duże jajka L – osobno żółtka i białka
- 100g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
- 60g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 30g kakao bez cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
- 60ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
Krem z bezami – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
- 250g masła w temperaturze pokojowej
- 380g masy krówkowej z puszki (kajmaku)
- 30g kawy cappuccino w proszku (użyłam o smaku waniliowym)
- 100g małych bez
Pianka:
- 600ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 1 i 1/2 opakowania galaretki w proszku o smaku malinowym
- 250ml gorącej wody
- 3 łyżki cukru pudru
Wierzch:
- 1 galaretka w proszku o smaku owoców leśnych
- 450ml gorącej wody
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 26cmx26cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Białka ubić na pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier, cukier z wanilią i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Do mąki dodać kakao, proszek do pieczenia, wymieszać łyżką i przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (nie należy zbyt długo mieszać), patrz FILM.
4. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
5. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki, biszkopt też włożyć do blaszki. Dzięki temu łatwiej będzie nam kroić ciasto (ciasto nie będzie przyklejone do papieru). Składniki do nasączenia wymieszać i tak przygotowanym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce.
Krem z bezami – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
6. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 1-2 minuty. Dodać kawę i znów ucierać przez około 1 minutę.
7. Następnie w czterech partiach dodać masę krówkową, po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
8. Bezy grubo pokruszyć i dodać do kremu krówkowego, wymieszać szpatułką, patrz FILM. Uwaga: Bezy będą delikatnie topić się w kremie, ale to nic nie szkodzi.
9. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
Pianka:
10. Galaretkę wsypać do miski i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do ostudzenia. Galaretka ma być ostudzona, ale nie tężejąca.
11. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder i ubić, ale nie na bardzo sztywno, tak na 3/4. Następnie cały czas mieszając mikserem, wlać powoli ostudzoną galaretkę, wymieszać, patrz FILM.
12. Gotową piankę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ciasta można zrobić wzór packą/grzebieniem do dekoracji lub widelcem, patrz FILM. Ciasto na czas dalszych przygotowań wstawić do lodówki.
Wierzch:
13. Galaretkę wsypać do gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostudzenia, galaretka ma być lekko tężejąca.
14. Lekko tężejącą galaretkę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wstawić do lodówki na całą noc.
Udanych wypieków:)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Czym można zastąpić bezy w kremie z masą kajmakowa?
można je pominąć, pozdrawiam
czy mozna zamienic galaretke na inny smak
tak można, pozdrawiam serdecznie
Dzisiaj zrobiłam według przepisu. Jest bardzo smaczne, może troszkę za słodkie, ale chyba to beziki dają tej słodkości. Jest bardzo wykwintne
i pięknie wygląda na talerzu.
Czy można pominąć kawkę cappuccino?
myślę, że tak, pozdrawiam