Pyszne ciasto MAGICZNA PIANKA idealne ciasto na Święta – Nowe, pyszne ciasto w Małej Cukierence. Jest bardzo ciekawe, smaczne i cudownie wygląda. Składa się z lekkiej, owocowej pianki, galaretki i kremu maślanego z krówką oraz kawą. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Moi goście byli zachwyceni i ciasto szybko zniknęło. Polecam! Mocno zmodyfikowana inspiracja ze strony przyślijprzepis.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka
Pyszne ciasto MAGICZNA PIANKA idealne ciasto na Święta
Składniki:
Biszkopt:
- 3 duże jajka L – osobno żółtka i białka
- 100g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
- 60g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 30g kakao bez cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
- 60ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
Krem z bezami – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
- 250g masła w temperaturze pokojowej
- 380g masy krówkowej z puszki (kajmaku)
- 30g kawy cappuccino w proszku (użyłam o smaku waniliowym)
- 100g małych bez
Pianka:
- 600ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 1 i 1/2 opakowania galaretki w proszku o smaku malinowym
- 250ml gorącej wody
- 3 łyżki cukru pudru
Wierzch:
- 1 galaretka w proszku o smaku owoców leśnych
- 450ml gorącej wody
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 26cmx26cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Białka ubić na pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier, cukier z wanilią i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Do mąki dodać kakao, proszek do pieczenia, wymieszać łyżką i przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (nie należy zbyt długo mieszać), patrz FILM.
4. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
5. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki, biszkopt też włożyć do blaszki. Dzięki temu łatwiej będzie nam kroić ciasto (ciasto nie będzie przyklejone do papieru). Składniki do nasączenia wymieszać i tak przygotowanym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce.
Krem z bezami – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
6. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 1-2 minuty. Dodać kawę i znów ucierać przez około 1 minutę.
7. Następnie w czterech partiach dodać masę krówkową, po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
8. Bezy grubo pokruszyć i dodać do kremu krówkowego, wymieszać szpatułką, patrz FILM. Uwaga: Bezy będą delikatnie topić się w kremie, ale to nic nie szkodzi.
9. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
Pianka:
10. Galaretkę wsypać do miski i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do ostudzenia. Galaretka ma być ostudzona, ale nie tężejąca.
11. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder i ubić, ale nie na bardzo sztywno, tak na 3/4. Następnie cały czas mieszając mikserem, wlać powoli ostudzoną galaretkę, wymieszać, patrz FILM.
12. Gotową piankę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ciasta można zrobić wzór packą/grzebieniem do dekoracji lub widelcem, patrz FILM. Ciasto na czas dalszych przygotowań wstawić do lodówki.
Wierzch:
13. Galaretkę wsypać do gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostudzenia, galaretka ma być lekko tężejąca.
14. Lekko tężejącą galaretkę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wstawić do lodówki na całą noc.
Udanych wypieków:)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Czy można pominąć kawkę cappuccino?
myślę, że tak, pozdrawiam