Puszysty, kremowy sernik zebra z krówką

Puszysty, kremowy sernik zebra z krówką – Nowy, pyszny sernik z masą krówkową w Małej Cukierence. Jest puszysty, bardzo wilgotny, taki mazisty, smaczny, aromatyczny. Wygląda cudownie, apetycznie. Jest prosty w przygotowaniu. Moja rodzina była zachwycona. Polecam! Zmodyfikowany przepis z bloga niebo na talerzu.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:

 http://www.youtube.com/malacukierenka

Puszysty, kremowy sernik zebra z krówką 2

Puszysty, kremowy sernik zebra z krówką

Składniki:

Spód:

  • 220g zmielonych, kakaowych herbatników
  • 80g masła – roztopionego, ostudzonego

Masa serowa:

  • 1kg gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka)
  • 5 dużych jajek L
  • 220g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 200g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 50g zmielonej gorzkiej czekolady lub startej na tarce (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%)
  • 1 płaska łyżka kakao bez cukru
  • 1 puszka masy krówkowej, około 500g (kajmaku)
  • 1 spora łyżeczka karmelowej kawy inki (można dać zwykłą lub pominąć)

Puszysty, kremowy sernik zebra z krówką 3

Spód:

1. Do zmielonych herbatników dodać roztopione masło i wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno). Tortownica o średnicy 24cm lub 25cm (ja użyłam 23cm, ale z wysokim brzegiem 7,5cm). Masę ciasteczkową wyrównać i docisnąć.

Przygotujemy piekarnik:

2. Do blaszki lub żaroodpornego naczynia wlać gorącą wodę i postawić ją na dnie piekarnika, patrz FILM. Piekarnik nastawić na 190°C na funkcji góra – dół.

Masa serowa:

3. Oddzielić żółtka od białek i do żółtek dodać połowę cukru, cukier wanilinowy, utrzeć mikserem na jasny krem.  

4. Do sera dodać śmietanę, budyń, mąkę ziemniaczaną i wymieszać krótko mikserem do połączenia składników. Dodać pianę z żółtek i wymieszać mikserem lub szpatułką.

5. Białka przełożyć do czystej miski i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Jak trochę się spienią dodać resztę cukru i znów krótko ubić (nie na bardzo sztywno).

6. Do masy serowej dodać połowę piany z białek i wymieszać szpatułką. Dodać pozostałą pianę i wymieszać.

7. Masę podzielić na trzy części. Tak około połowę masy serowej zostawić, a resztę podzielić na dwie części, z czego jedna może być troszkę mniejsza.

8. Do najmniejszej ilości masy serowej dodać kakao i czekoladę, krótko wymieszać do połączenia składników.

9. Do średniej ilości ciasta dodać połowę masy krówkowej, kawę inkę i wymieszać.

10. Na przygotowany spód w tortownicy, na sam środek wyłożyć około 3-4 łyżki białej masy serowej. Na nią wyłożyć około 1,5 łyżki ciemnej masy serowej i następnie około 2 łyżki masy serowej z krówką. Tak postępować, aż zużyjemy całe ciasto. Można nakładać naraz trochę więcej masy serowej, wtedy paski w serniku będą trochę grubsze. Od czasu do czasu tortownicą można troszkę potrząsnąć, aby masa serowa ładnie się rozprowadziła, patrz FILM.

11. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 190°C na funkcji góra – dół przez około 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze przez około 50 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po upieczeniu sernik zostawić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika na około 30 minut, następnie wyjąć go do całkowitego ostudzenia. Sernik trochę opadnie. Ostudzony można wstawić do lodówki na parę godzin.

12. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i sernik położyć na paterze. Pozostałą masę krówkową przełożyć do miski lub rondelka i podgrzać ją, aby była ciepła (można podgrzać w mikrofalówce lub na gazie, od czasu do czasu mieszając). Zdjąć z ognia i masę rozmieszać, aby była gładka. Ciepłą masę wylać na sernik i wyrównać. Schłodzić, aby masa trochę stężała.

Udanych wypieków :)

Puszysty, kremowy sernik zebra z krówką 4

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne krówkowe ciasto frappuccino

Prosty tort orzechowy z czekoladą

Obłędne świąteczne ciasto z kremem karmelowym i białą czekoladą

Najlepsze nadziewane pierniczki na Święta

Pyszne ciasto MAGICZNA PIANKA idealne ciasto na Święta

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

45 komentarzy do “Puszysty, kremowy sernik zebra z krówką”

  1. Witam mala pyszna cukierenka 😊
    Akurat mój sernik sie studzi i się zastanawiam, czy wystawić go na balkon żeby się szybciej schłodził czy zostawić go w temperaturze pokojowej, a potem do lodówki?

    Odpowiedz
    • tak pyszny sernik zaraz by zakosił jakiś ptak lub zwierz-nie waż się wystawiać na balkon rozważ temperature pokojową lub garaż jesli jest w zasięgu.Dylemat powstaje czy wstawic sernik do lodówki czy raczej nie ,by nie przesiąkł jej zapachami /jaki jest na to sposób oto jest pytanie//

      Odpowiedz
  2. Dzień dobry, bardzo pyszny ten sernik lecz wyszedł mi raczej sypki niż mazisty. Który składnik odpowiada za mazistosc a Który za sypkosc? Proszę o poradę, upiekę ponownie pilnując tych składników. Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  3. Upiekłam wczoraj i jestem zachwycona warstwa serowa – jest wilgotna, mięciutka, puszysta, odpowiednio słodka…. Mniam…. Dzieci zachwycone, a ciężko je skłonić do jedzenia moich wypieków 😎 Jedyne co zmienię na przyszłość, to spod. Zrobię go z jasnych herbatników, albo po prostu upiekę na cienkiej warstwie kruchego ciasta. Myślę, że lepiej będzie pasować… Ale to kwestia gustu i preferencji ☺️

    Odpowiedz
      • Sernik wygląda obłednie, ale to jedyny plus… Jest bardzo zbity, twardy szczególnie biała masa… Ciemne masy są luźniejsze.. przez to, że jest twardy nie czuć jego smaku… Chciałam zrobić go na kuminke córki, ale jednak nie powala na kolana więc sobie odpuszczę

        Odpowiedz
  4. Dzień dobry, czy ten sernik zawsze wyjdzie taki równy? Do tej pory moje serniki wychodziły wyższe po bokach i zapadnięte w środku, chętnie upiekłabym taki równy jak na Pani zdjęciach :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz