Puszysty, kremowy sernik zebra z krówką – Nowy, pyszny sernik z masą krówkową w Małej Cukierence. Jest puszysty, bardzo wilgotny, taki mazisty, smaczny, aromatyczny. Wygląda cudownie, apetycznie. Jest prosty w przygotowaniu. Moja rodzina była zachwycona. Polecam! Zmodyfikowany przepis z bloga niebo na talerzu.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka
Puszysty, kremowy sernik zebra z krówką
Składniki:
Spód:
- 220g zmielonych, kakaowych herbatników
- 80g masła – roztopionego, ostudzonego
Masa serowa:
- 1kg gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka)
- 5 dużych jajek L
- 220g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 20g mąki ziemniaczanej
- 200g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 50g zmielonej gorzkiej czekolady lub startej na tarce (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%)
- 1 płaska łyżka kakao bez cukru
- 1 puszka masy krówkowej, około 500g (kajmaku)
- 1 spora łyżeczka karmelowej kawy inki (można dać zwykłą lub pominąć)
Spód:
1. Do zmielonych herbatników dodać roztopione masło i wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno). Tortownica o średnicy 24cm lub 25cm (ja użyłam 23cm, ale z wysokim brzegiem 7,5cm). Masę ciasteczkową wyrównać i docisnąć.
Przygotujemy piekarnik:
2. Do blaszki lub żaroodpornego naczynia wlać gorącą wodę i postawić ją na dnie piekarnika, patrz FILM. Piekarnik nastawić na 190°C na funkcji góra – dół.
Masa serowa:
3. Oddzielić żółtka od białek i do żółtek dodać połowę cukru, cukier wanilinowy, utrzeć mikserem na jasny krem.
4. Do sera dodać śmietanę, budyń, mąkę ziemniaczaną i wymieszać krótko mikserem do połączenia składników. Dodać pianę z żółtek i wymieszać mikserem lub szpatułką.
5. Białka przełożyć do czystej miski i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Jak trochę się spienią dodać resztę cukru i znów krótko ubić (nie na bardzo sztywno).
6. Do masy serowej dodać połowę piany z białek i wymieszać szpatułką. Dodać pozostałą pianę i wymieszać.
7. Masę podzielić na trzy części. Tak około połowę masy serowej zostawić, a resztę podzielić na dwie części, z czego jedna może być troszkę mniejsza.
8. Do najmniejszej ilości masy serowej dodać kakao i czekoladę, krótko wymieszać do połączenia składników.
9. Do średniej ilości ciasta dodać połowę masy krówkowej, kawę inkę i wymieszać.
10. Na przygotowany spód w tortownicy, na sam środek wyłożyć około 3-4 łyżki białej masy serowej. Na nią wyłożyć około 1,5 łyżki ciemnej masy serowej i następnie około 2 łyżki masy serowej z krówką. Tak postępować, aż zużyjemy całe ciasto. Można nakładać naraz trochę więcej masy serowej, wtedy paski w serniku będą trochę grubsze. Od czasu do czasu tortownicą można troszkę potrząsnąć, aby masa serowa ładnie się rozprowadziła, patrz FILM.
11. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 190°C na funkcji góra – dół przez około 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze przez około 50 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po upieczeniu sernik zostawić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika na około 30 minut, następnie wyjąć go do całkowitego ostudzenia. Sernik trochę opadnie. Ostudzony można wstawić do lodówki na parę godzin.
12. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i sernik położyć na paterze. Pozostałą masę krówkową przełożyć do miski lub rondelka i podgrzać ją, aby była ciepła (można podgrzać w mikrofalówce lub na gazie, od czasu do czasu mieszając). Zdjąć z ognia i masę rozmieszać, aby była gładka. Ciepłą masę wylać na sernik i wyrównać. Schłodzić, aby masa trochę stężała.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Jest Obłędny. Mam jednak jeden problem: sernik przy krojeniu przykleja się do noża i bardzo kruszy. Nie jestem w stanie ukroić kawałka w całości. Jedyna modyfikacja, jaką wprowadziłam to mniejsza ilość cukru {150 g zamiast 220g}. Czy to może mieć wpływ na konsystencję ciasta? Pomóżcie, bo to najlepszy sernik jaki w życiu zrobiła i jadłam.
witam, aby ładnie ukroić polecam nóż ogrzać we wrzątku (wycierać do sucha) przed krojeniem
Sernik przepyszny. Robiłam go już kilka razy,ale w tym roku z powodu braku czasu upiekłam go wczesniej i zamroziłam. W wigilie gdy juz sie rozmroził polałam go kajmakiem i smakował równie dobrze…więc wszystkim zabieganym polecam ten sposób.
Cieszę się, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Witam Panią, sernik już robiłam jest rewelacyjny. Tylko tym razem się zastanawiam czy mogę go zrobić w czesniej w niedziele i zostawić na święta…?hmm 🤔
myślę, że tak, pozdrawiam