Pyszne ciasto z kremem i truskawkami – Nowe, wspaniałe ciacho z truskawkami. Soczyste, aromatyczne, nie za słodkie. Idealne na lato. Wygląda fantastycznie i na jednym kawałku nie można poprzestać. W przygotowaniu jest proste. Zamiast truskawek można użyć dowolnych owoców jagodowych. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Pyszne ciasto z kremem i truskawkami
Składniki:
Biszkopt:
3 duże jajka – osobno żółtka i białka
100g cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
110g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
70ml likieru migdałowego + 30ml wody
(jeśli nie chcemy używać alkoholu to 70ml wody + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżeczka cukru pudru)
Krem:
700ml mleka
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (każdy na 0,5l mleka)
4 łyżki cukru
150g masła w temperaturze pokojowej
Wierzch:
600g umytych, pokrojonych truskawek
2 galaretki o smaku truskawkowym + 750ml gorącej wody
Przygotujemy budyń do kremu:
1. Do rondelka wlać około 500ml mleka, dodać cukier i postawić na ogniu, zagotować.
2. Do pozostałego mleka dodać budynie w proszku i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
3. Gdy mleko się zagotuje, dodać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń. Cały czas mieszać, aby nie przypalić (jak powstaną grudki nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, miesząc przez około 1-2 minuty.
4. Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
Biszkopt:
5. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
6. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę, patrz FILM.
7. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do jajecznej masy dodać cukier z wanilią i przesiać przygotowaną mąkę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.
8. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Zaczniemy składać ciasto:
9. Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki, rant tortownicy umyć (ja tortownicę wyłożyłam jeszcze folią rantową, jeśli nie mamy to pomijamy). Z wierzchu ciasta odciąć przypieczoną skórkę, patrz FILM i biszkopt włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć ciasto w blaszce.
Skończymy krem – składniki na krem mają być w temperaturze pokojowej:
10. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostudzony budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
11. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na czas dalszych przygotowań tortownicę można wstawić do lodówki.
Wierzch:
12. Galaretki wsypać do miski i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Odstawić do ostudzenia, galaretka ma być lekko tężejąca.
13. Na wierzchu ciasta poukładać truskawki, patrz FILM i zalać je lekko tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
14. Dobrze schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i torcik położyć na paterze.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Dzień dobry, czy ciasto można mrozić?
chyba średnio, nie wiem jak galaretka będzie wyglądała po rozmrożeniu z truskawkami, pozdrawiam
Martwi mnie że bez folii rentowej galaretka się nie zmieści w formie ale zobaczymy , narazie ciasto się chłodzi w lodowce jeszcze bez galaretki. Biszkopt z tego przepisu wychodzi idealny !
Dzień dobry P.Natalio🙂 a proszę powiedzieć jaka szerokość jest tej taśmy rantowej ??
8cm pozdrawiam
Budyń najlepiej na 500ml bo na 700ml ciasto się rozjeżdża o_o
Zrobiłem to ciasto, ale mąkę pszenną zamieniłem na ryżową z uwagi na alergię. Wyszło przepyszne!