Obłędne kruche ciastka na Święta z dżemem i kokosem

Obłędne kruche ciastka na Święta z dżemem i kokosem – Zapraszam na pyszniutkie, kruche ciastka. Wyglądają wspaniale i są proste, szybkie w przygotowaniu. Będą idealne na Święta! Ciastka są maślane, waniliowe, troszkę kokosowe. Polecam! Inspiracja z książki siostry Anastazji.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

Obłędne kruche ciastka na Święta z dżemem i kokosem 2

Obłędne kruche ciastka na Święta z dżemem i kokosem

Składniki na około 35 ciastek:

  • 500g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 250g schłodzonego masła lub margaryny
  • 2 łyżki octu (użyłam octu spirytusowego 10%)
  • 140g cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 50-60g wiórków kokosowych do posypania ciastek
  • 1-2 białka
  • około 220g dżemu malinowego
Obłędne kruche ciastka na Święta z dżemem i kokosem 3

1. Do miski przesiać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia. Dodać cukier wanilinowy i wymieszać krótko łyżką.

2. Schłodzone masło lub margarynę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM. Dodać żółtka, ocet i ciasto wyrobić mikserem lub rękoma.

3. Następnie podsypując mąką blat oraz wałek, ciasto dosyć cienko rozwałkować. Z ciasta wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciasteczkami zachować nieduże odstępy.  W połowie ciastek wyciąć dziurki.

4. Ciastka z dziurką posmarować białkiem i posypać wiórkami kokosowymi, patrz FILM.

5. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 15-16 minut. Na funkcji góra-dół w 180°C. Na funkcji termoobieg możemy piec na raz dwie blachy ciastek. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka odstawić na około 10 minut, dopiero po tym czasie przenosić je z blaszki.

6. Do rondelka lub garnuszka przełożyć dżem i podgrzewać, mieszając, aż się zagotuje. Zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować jeszcze przez około 2 minuty (jeśli ktoś nie chce, nie musi gotować dżemu, ale uważam, że taki podgrzany lepiej trzyma ciasteczka). Ściągamy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.

7. Na pełne ciasteczka (bez dziurek) nakładamy dżem i nakrywamy ciasteczkami z wyciętymi środkami, lekko dociskamy, patrz FILM.

Udanych wypieków :)

Obłędne kruche ciastka na Święta z dżemem i kokosem 4

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne Jesienne Kruche Ciasteczka II

Pyszne proste mega ciastka z czekoladą Majówki

Super szybkie, pyszne ciastka budyniowe

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Najlepsze Świąteczne Ciastka – Rożki Orzechowe

Chrupiące korzenne herbatniki

Dodaj komentarz