Pyszne CIASTO kokosowe z kremem ananasowym – Zapraszam na pyszne ciasto ananasowo – kokosowe. Jest bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne, kremowe z soczystymi kawałkami ananasa. Z wierzchu jest troszkę chrupiąca, smakowita, kokosowa beza. Wszystkie smaki wspaniale się łączą i ciasto wygląda bardzo apetycznie. Polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony przyślijprzepis). Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Pyszne CIASTO kokosowe z kremem ananasowym
Składniki:
Biszkopt:
3 duże jajka – osobno żółtka i białka
100g cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1 puszka ananasa w zalewie (puszka 565g)
250ml mleka
1 łyżka cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
4 żółtka
200g masła w temperaturze pokojowej
Kokosowa beza:
4 białka
200g cukru kryształu
150g wiórków kokosowych
Do nasączenia:
130ml wody (część wody można zastąpić rumem lub likierem kokosowym)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Przygotujemy budyń do kremu:
1. Ananasa osączyć zachowując zalewę. Odmierzyć 250ml zalewy, jeśli tyle nie będzie dolać wody do 250ml. Zalewę przelać do rondelka, dodać cukier, postawić na ogniu i zagotować.
Do miski wlać mleko, dodać budyń, mąkę ziemniaczaną, żółtka i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Rozmieszany budyń z mąką wlać do gotującej się zalewy i ugotować dość gęsty budyń.
2. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu mieszając przez około 1-2 minuty. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
Biszkopt:
3. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
4. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
5. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, wymieszać dokładnie szpatułką na jednolite ciasto.
6. Ciasto przełożyć do blaszki 25cm x 30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 10 minut. Po tym czasie wyjąć go z blaszki i blaszkę znów wyłożyć papierem do pieczenia.
Kokosowa beza:
7. Białka przełożyć do miski i ubić. Dodać cukier i ubijać jeszcze przez około 3-4 minuty. Następnie dodać wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką do połączenia składników.
8. Kokosową bezę przełożyć do blaszki 25cm x 30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i z wierzchu łyżką bezę trochę „ponaciągać”, aby była nierówna, patrz FILM.
Bezę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170°C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika bezę odstawić do całkowitego ostudzenia.
Składanie ciasta:
9. Bezę wyjąć z blaszki.
Z biszkoptu zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki, patrz FILM. Z wierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
10. Składniki do nasączenia wymieszać i ponczem nasączyć biszkopt w blaszce, zużyć cały poncz.
11. Ananasa pokroić na kawałeczki.
Krem:
12. Do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty, aż będzie kremowe i jasne. Następnie w trzech partiach dodać ostudzony budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM. Dodać pokrojonego ananasa i wymieszać szpatułką.
13. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć bezę, delikatnie docisnąć. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
14. Dobrze schłodzone ciasto można wyjąć z blaszki i zdjąć papier do pieczenia, patrz FILM.
Udanych wypieków :)
Ciacho jest najlepsze na drugi dzień, a na trzeci to już znika ….Mega pyszne!Dziękuję za przepis.:)
cieszę się, pozdrawiam serdecznie
Robię to ciasto bardzo często. Ulubionej moich córek. Za każdym razem wychodzi super.
30 minut to zdecydowanie za dużo dla bezy, moja się przypaliła
Mam pytanie, jak upiec beze w piekarniku gazowym?
Czy te same proporcje moge urzyc na blaszke 28×28? Pozdrawiam
Oczywiscie uzyc ;), przepraszam za blad :/
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam czy mozna zrobic mase bez ananasow i ich zalewy? Czy wtedy raczej nie wyjdzie ?
Ciasto wyszło pyszne :) polecam !
Stara kokosanka, ulubiony smak dzieciństwa mojej dorosłej już córki. Często zamawia u mamy, gdy jedzie ze świata do domu :)
Bardzo, bardzo bardzo pyszne!!! Wyszło super, szybko znikło ;) Ja dodałam polewę z czekolady deserowej, takie esy floresy na bezie. Doskonale się łączy ze smakiem ciasta i jest lekkim przełamaniem całej słodyczy. Ps mi też beza popękała :/ Jakieś podpowiedzi, kiedy zdejmować papier, kiedy przekładać ją?
Najlepiej jak całkiem ostygnie, pozdrawiam serdecznie
Raz mi beza z kokosem połamała się i ją pokruszyłam na masę. Od tego czasu nawet jak wyjdzie cała to ją krusze. Jest super. Ładnie wyglada i super smakuje
Czy moge zastapic czyms maslo …np bita smietana?
A dlaczego zastepowac maslo? To jest jeden z najzdrowszych tluszczy!
Pyszności! Wygląda bardzo apetycznie! :) Przygotuje na niedzielę! :)
Krem mi się zwarzył. A ciasto kokosowe popękało przy wyjmowania z blachy i przykleiło się do papieru .
Kiepsko mi wyszło
małe pytanko- czy można zamienić ananasy np. brzoskiwinie lub morele
pozdrawiam
tak można, pozdrawiam
Robiłam z brzoskwiniami i bylo jeszcze pyszniejsze
Wyglada fenomenalnie, dziekuje
Biszkopt upieczony beza kokosowa w piekarniku a budyń stygnie 😍😄 będzie pyszny !!! Dam znac jak bedę już delektować się tą pysznoscią ;)