Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką

Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką – Nowe, pyszne ciasto z jabłkami w Małej Cukierence. Bardzo proste w przygotowaniu i szybkie, nie musimy nawet używać miksera. Wspaniale wygląda i cudownie pachnie. Jest wilgotne, orzechowe, z dużą ilością korzennych przypraw i maślną, chrupiącą, kruszonką. Dla mnie idealne ciasto na jesienne dni. Polecam! (bardzo zmodyfikowany przepis ze strony gonnawantseconds.com) Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką

Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
3 duże jajka
220ml oleju
170ml maślanki
200g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem z wanilią lub cukrem wanilinowym)
450g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
3 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
100g posiekanych orzechów włoskich
350g pokrojonych na kawałeczki jabłek, bez skórki i gniazda nasiennego (około 2 i 1/2 jabłka)
Kruszonka:
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
80g cukru (użyłam brązowego, można dać dowolny)
80g masła (jeśli kruszonka będzie sypka/sucha to można dodać jeszcze około 20g masła)
1/2 łyżeczki cynamonu

Kruszonka:
1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, masło, cynamon i rękoma zagnieść kruszonkę, odstawić.

Ciasto:
2. Do miski wbić jajka, dodać olej, maślankę, cukier, wanilię i wymieszać rózgą lub szpatułką do połączenia składników, patrz FILM.

3. W drugiej misce wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy.

4. Mąkę z przyprawami przesiać do mokrych składników i wymieszać dość energicznie szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać). Dodać orzechy, jabłka i krótko wymieszać szpatułką, patrz FILM.

5. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia 30cm x 12cm lub 35cm x 12cm, wyrównać. Wierzch posypać kruszonką.

6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 60 – 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

7. Ostudzone ciasto można ostrożnie wyjąć z blaszki i zdjąć papier do pieczenia, patrz FILM.

Udanych wypieków :)

Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką

Print Friendly, PDF & Email

6 komentarzy do wpisu „Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką”

Dodaj komentarz