Puszyste ŁATWE Babeczki z BORÓWKAMI – Zapraszam na pyszne, puszyste muffiny z borówkami. Babeczki są wilgotne, takie nawet soczyste, waniliowe i troszkę cytrynowe. Bardzo mi smakują. W przygotowaniu są proste i szybkie. Do śniadania są wspaniałe. Babeczki można również ozdobić bitą śmietaną i borówkami. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Puszyste ŁATWE Babeczki z BORÓWKAMI – Muffiny
Składniki na 12 dużych babeczek:
Ciasto:
130ml mleka
110ml oleju
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej lub 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
skórka starta z 1/2 cytryny
130g cukru
270g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
350g umytych, dobrze osączonych borówek
Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
Formę na babeczki wyłożyć papierowymi foremkami.
2. Do miski wlać mleko, olej, wbić jajko, dodać wanilię, skórkę startą z cytryny i cukier, krótko wymieszać do połączenia składników.
3. Do mąki dodać proszek do pieczenia, sodę i wymieszać łyżką. Tak przygotowaną mąkę przesiać do mokrych składników i krótko wymieszać rózgą lub szpatułką na jednolite ciasto.
4. Do ciasta dodać borówki i wymieszać delikatnie szpatułką, patrz FILM.
5. Ciasto przełożyć równomiernie do przygotowanej blaszki, patrz FILM.
6. Foremkę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-26 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 10 minut. Po tym czasie wyjąć babeczki z blaszki do całkowitego ostygnięcia.
Babeczki można ozdobić bitą śmietaną.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Najlepszy przepis na babeczki jaki znalazłam :)
Rewelacja! Robiłam dzisiaj, przepis łatwy i szybki. Od dziś moje ulubione z borówkami 😊
Jaka Temperatura piekarnika?
Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra-dół.
pozdrawiam
Pyszne!!!
Mufinki proste i szybkie w zrobieniu. Pyszne. Ja zamiast borówek użyłam jagód.
Czy można użyć jagód 😊
tak można, pozdrawiam serdecznie
wyszly przepyszne!! Mega polecam.
Pozdrawiam!
Cudowne!!!
Czy mąkę pszenną można zastąpić mąka bezglutenową?, Czy proporcje innych składników nie muszę zmieniać ?
myślę, że można, nie trzeba zmieniać, pozdrawiam
Czy mogą być mrożone borówki ?
tak tylko trzeba je rozmrozić, pozdrawiam
Muffiniki wyszły pyszne – puszyste i orzeźwiające w smaku dzięki skórce z cytryny!!! Jak zawsze super przepis!!!
Ogromnie się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Babeczki świetne, pyszne, szybko się robi, wszystko wrzuciłam do miski i wymieszałam. Zrobiłam od razu z podwójnej porcji tylko dałam 250 g borówek i jednego banana.
Pysznie, bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy mogą być borówki amerykańskie?
tak, takich użyłam, pozdrawiam
Tak się składa, że mam w domu zapas borówek! Już wiem, co z nich przygotuję!
Ile piec jeśli ktoś ma tylko termoobieg w piekarniku?
tyle samo piec tylko w mniejszej temperaturze jakoś 160C, pozdrawiam