Ciasto KOKOSOWA BRZOSKWINKA z kawą BEZ PIECZENIA

Ciasto KOKOSOWA BRZOSKWINKA z kawą BEZ PIECZENIA – Dzisiaj pyszne, kokosowe ciasto bez pieczenia z dodatkiem słonych krakersów, biszkoptów nasączonych w kawie i galaretki z brzoskwiniami. Ciasto jest bardzo aromatyczne, wilgotne, kremowe. Moim domownikom bardzo smakowało. Jest proste w przygotowaniu. Przepis przysłała mi jedna z czytelniczek Małej Cukierenki Pani Monika, tylko ciut go zmodyfikowałam, bardzo dziękuję!! Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto KOKOSOWA BRZOSKWINKA z kawą BEZ PIECZENIA

Ciasto KOKOSOWA BRZOSKWINKA z kawą BEZ PIECZENIA
Składniki:
Krem budyniowy:
700ml mleka
170g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 żółtka
15g mąki pszennej (użyłam tortowej)
45g mąki ziemniaczanej
250g masła w temperaturze pokojowej
150g wiórków kokosowych
Do przełożenia:
około 220g krakersów
około 200g podłużnych biszkoptów
300-350ml zaparzonej kawy (ja użyłam dość mocnej kawy)
2 łyżki likieru pomarańczowego – można zastąpić 2-3 kroplami aromatu pomarańczowego lub 1/3 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
Wierzch:
1 puszka brzoskwiń lub moreli (o wadze 820g)
2 galaretki pomarańczowe + 800ml gorącej wody

Ciasto KOKOSOWA BRZOSKWINKA z kawą BEZ PIECZENIA

Budyń do kremu:
1. Do rondelka wlać około 400ml mleka, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, postawić na ogniu i zagotować. Do pozostałego mleka dodać obie mąki, żółtka i rozmieszać, aby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje dodać rozmieszane mąki i ugotować budyń. Jak budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować, mieszając, przez około 1 minutę.

2. Budyń zdjąć z ognia, dodać wiórki kokosowe, wymieszać, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Budyń ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

Krem:
3. Masło przełożyć do miski i utrzeć mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 4 partiach dodać ostudzony budyń. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników.

Składanie ciasta:
4. Blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę krakersów.

5. Na krakersy wyłożyć połowę kokosowego kremu, wyrównać.
Kawę wymieszać z likierem lub aromatem i dobrze maczać w niej biszkopty. Nasączone biszkopty układać na kremie, patrz FILM.

6. Na biszkopty wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ułożyć ostatnią warstwę krakersów i ciasto wstawić lodówki na czas dalszych przygotowań, patrz FILM.

Wierzch:
7. Obie galaretki przesypać do miski i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostudzenia, galaretka ma być lekko tężejąca (ostudzoną galaretkę można wstawić do lodówki, aby szybciej zaczęła tężeć).

8. Brzoskwinie osączyć, pokroić na kawałeczki (takie paseczki, patrz FILM) i ułożyć na wierzchu ciasta.

9. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta, wyrównać i blaszkę wstawić do lodówki na całą noc.

10. Dobrze schłodzone ciasto można wyjąć z blaszki i zdjąć papier do pieczenia.

Smacznego! :)
Pozdrawiam serdecznie!

Ciasto KOKOSOWA BRZOSKWINKA z kawą BEZ PIECZENIA

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

2 komentarze do wpisu „Ciasto KOKOSOWA BRZOSKWINKA z kawą BEZ PIECZENIA”

  1. Dzień dobry :) chciałam się zapytać czy mogę zamienić krakersy na cherbatniki? Oraz chciałabym jakoś inaczej wykończyć to ciasto, nie lubię galaretki. Widziałam gdzieś mus z owoców i galaretki, galaretkę miesza się z owocami, benduje i wylewa się na wierzch w tedy robi się mus owocowy. Czy myśli Pani, że by pasował? Albo może jakieś inne wykończenie?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz