Puszyste Ciasto z Borówkami – Sezon na borówki w pełni i dzisiaj pyszne, puszyste ciasto z tymi wspaniałymi owocami. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Należy je jedynie trzymać pod przykryciem, aby nie wysychało. Mojej siostrze bardzo smakuje to ciasto i lubi je brać do pracy, do drugiego śniadania. Ciasto za dużo nie rośnie i uważam, że jest proste w przygotowaniu. Bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Puszyste Ciasto z Borówkami
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
160ml mleka
115g miękkiego masła
170 cukru
2 żółtka
2 białka
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
220g borówek + 1 łyżka mąki + 1 łyżka soku z cytryny
skórka starta z 1/2 cytryny
1-2 łyżki jasnego brązowego cukru
1. Do miski przełożyć miękkie masło, dodać 1/3 cukru i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie dodać żółtka i wymieszać mikserem do połączenia składników.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą.
3. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę mleka (proszę pamiętać, aby mleko miało temperaturę pokojową), wymieszać krótko mikserem. Dodać pozostałą mąkę, mleko, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny i wymieszać mikserem (powstanie dosyć gęste ciasto, będzie oblepiało mieszadła miksera).
4. Borówki skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać mąkę, wymieszać.
5. Białka ubić i stopniowo dodać resztę cukru, miksować, aż cukier się rozpuści.
6. Do maślanej masy dodać 1/3 ubitej piany i wymieszać szpatułką (patrz FILM). Dodać pozostałą pianę z białek, wymieszać. Wyspać przygotowane borówki i krótko wymieszać szpatułką.
7. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm lub 21cm, wyrównać. Wierzch posypać brązowym cukrem. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków :)
Zrobiłam jak w przepisie . Wyszło dobrze , tylko wszystkie borówki opadły na dół, za bardzo wymieszałam. W smaku bardzo pyszne .
Dodalam wiecej mąki i jeszcze budyń na sucho z opakowania aby wyszło gęste
Kurcze, ciasto wyszlo mi dość rzadkie, borówki zjechały na dół, użyłam mąki 550 a więc grubszej niż tortowa…
Czy mogą być do tego ciasta jagody mrożone?
myślę, że tak tylko trzeba dobrze rozmrozić, pozdrawiam
Można je zrobić z porzeczkami?
myślę, że tak, pozdrawiam
Ciasto wygląda suuuper!
Upiekłam. Niestety, zakalec straszny…Muszę dodać że piekę dużo i podobno b dobrze…
Spróbuję jeszcze raz
Wyszło bardzo dobre i faktycznie szybko znika.
Ja uciekam z borówki a później ze śliwkami.
Pyszne.
Czy mozna zamienic cukier na erytrol lub ksylitol
Zrobiłam. Wyszło całkiem dobre. Wyczuwalna słodycz i smaczek cytryny. Super! Tylko wyszedł bardziej placek (miałam większą foremkę niż zalecana). Mimo to – smaczne! :)
Szkoda, że w tym roku tak słabo z jagodami, bo chętnie bym spróbowała tego przepisu.
PS. Wolę jagody od borówek :D
Pewnie bardzo dobre ciasto z jagodami,ale tami antytalent jak ja.,to pójdzie do cukierni.