Puszyste Ciasto z Borówkami

Puszyste Ciasto z Borówkami – Sezon na borówki w pełni i dzisiaj pyszne, puszyste ciasto z tymi wspaniałymi owocami. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Należy je jedynie trzymać pod przykryciem, aby nie wysychało. Mojej siostrze bardzo smakuje to ciasto i lubi je brać do pracy, do drugiego śniadania. Ciasto za dużo nie rośnie i uważam, że jest proste w przygotowaniu. Bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Puszyste Ciasto z Borówkami

Puszyste Ciasto z Borówkami
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
160ml mleka
115g miękkiego masła
170 cukru
2 żółtka
2 białka
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
220g borówek + 1 łyżka mąki + 1 łyżka soku z cytryny
skórka starta z 1/2 cytryny
1-2 łyżki jasnego brązowego cukru

1. Do miski przełożyć miękkie masło, dodać 1/3 cukru i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie dodać żółtka i wymieszać mikserem do połączenia składników.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą.

3. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę mleka (proszę pamiętać, aby mleko miało temperaturę pokojową), wymieszać krótko mikserem. Dodać pozostałą mąkę, mleko, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny i wymieszać mikserem (powstanie dosyć gęste ciasto, będzie oblepiało mieszadła miksera).

4. Borówki skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać mąkę, wymieszać.

5. Białka ubić i stopniowo dodać resztę cukru, miksować, aż cukier się rozpuści.

6. Do maślanej masy dodać 1/3 ubitej piany i wymieszać szpatułką (patrz FILM). Dodać pozostałą pianę z białek, wymieszać. Wyspać przygotowane borówki i krótko wymieszać szpatułką.

7. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm lub 21cm, wyrównać. Wierzch posypać brązowym cukrem. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Puszyste Ciasto z Borówkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne puszyste ciasto cytrynowe z borówkami

Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą

Wiosenny tort owocowy z kremem budyniowym i serowym

Prosty Kremowy Tort BEZ PIECZENIA z polewą czekoladową

TORT BEZOWY z borówką i limonką

Puszyste ŁATWE Babeczki z BORÓWKAMI – Muffiny

13 komentarzy do “Puszyste Ciasto z Borówkami”

  1. Zrobiłam jak w przepisie . Wyszło dobrze , tylko wszystkie borówki opadły na dół, za bardzo wymieszałam. W smaku bardzo pyszne .

    Odpowiedz
  2. Ciasto wygląda suuuper!
    Upiekłam. Niestety, zakalec straszny…Muszę dodać że piekę dużo i podobno b dobrze…
    Spróbuję jeszcze raz

    Odpowiedz
  3. Zrobiłam. Wyszło całkiem dobre. Wyczuwalna słodycz i smaczek cytryny. Super! Tylko wyszedł bardziej placek (miałam większą foremkę niż zalecana). Mimo to – smaczne! :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz