Ciasto z dużą ilością wiśni – CHERRY PIE – Zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto z wiśniami. Bardzo aromatyczne, soczyste, z maślanym kruchym ciastem. Jest proste i szybkie w przygotowaniu. W ostatni weekend piekłam je dwa razy :). Pierwsze tak szybko zniknęło, że nie zdążyłam zrobić zdjęć. Dla mnie ciasto fantastyczne. Bardzo polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis ze strony Entertaining With Beth)
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto z dużą ilością wiśni – CHERRY PIE
Składniki:
Ciasto:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
60g cukru
240g schłodzonego masła
70ml zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie:
1200g umytych, wydrylowanych wiśni
3 łyżki mąki kukurydzianej
70g cukru + duża szczypta cukru
około 1/4 łyżeczki cukru wanilinowego
Ciasto:
1. Do mąki dodać cukier, sól, wymieszać. Następnie schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką (patrz FILM). Krótko wymieszać mikserem, dodać wodę i znów wymieszać mikserem.
2. Mikser odłożyć i rękoma zagnieść ciasto, jakby wyszło klejące dodać jeszcze troszkę mąki.
Ciasto podzielić na dwie równe części, każdą część spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Oba kawałki ciasta wstawić do lodówki na około 60 minut.
3. Do wiśni dodać cukier 70g i wymieszać, odstawić na około 60 minut.
4. Jeden, schłodzony kawałek ciasta rozwałkować, podsypując mąką na okrąg większy od formy do pieczenia. Użyłam foremki ceramicznej o średnicy 26cm. Ciastem wyłożyć formę tak, aby wystawało 1-2cm poza brzeg formy (patrz FILM).
5. Wiśnie osączyć, dodać mąkę kukurydzianą i mieszać, aż mąka zwilgotnieje.
Wiśnie przełożyć do formy wyłożonej ciastem, wyrównać. Wierzch posypać dużą szczyptą cukru i cukrem wanilinowym.
6. Drugi kawałek schłodzonego ciasta rozwałkować, podsypując mąką. Z ciasta powycinać paseczki (użyłam do tego radełka) i ułożyć je na wierzchu ciasta, zaczynając od środka, paseczki mają troszkę wystawać poza brzeg formy, jak pierwszy kawałek ciasta (patrz FILM).
7. Następnie ciasto, które wystaje poza brzeg formy zwijamy do środka i formujemy brzeg. Ważne, aby brzeg był wszędzie tej samej wielkości/grubości, więc jeśli będzie gdzieś cieńszy możemy dołożyć ciasto, które na zostało po paseczkach.
8. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 220°C na funkcji góra – dół przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze przez około 40-45 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
9. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na parę godzin do całkowitego ostygnięcia (sok wtedy stężeje i nie będzie się wylewał na blaszkę podczas krojenia). Można podawać z lodami.
Udanych wypieków :)
Czy ciasto można upiec w zwykłej tortownicy, czy konieczna jest forma ceramiczna/do tarty?
też powinno się udać w zwykłej tortownicy, pozdrawiam
Jadłam u kuzynki. Pyszne!!
W Pani przepisie na tartę śliwkową do ciasta dodaje się jajko i wychodzi pyszna. Czy tutaj również się sprawdzi czy zostało celowo pominięte?
Ciasto będzie mniej kruche ;(
Czy można użyć mrożonych wiśni?
tak można, pozdrawiam
Jaka jest wysokość foremki?
około 4,5 cm pozdrawiam
Czy mąkę kukurydzianą można zastąpić czym innym?
można spróbować dać pszenną lub ziemniaczaną, pozdrawiam
Przepysznie wygląda , na pewno je upiekę! A czy można dodać do wiśni inną mąkę?
można spróbować z pszenną lub ziemniaczaną, pozdrawiam
Pysznie wygląda ! Na pewno spróbuję takie upiec. Czy zamiast mąki kukurydzianej mogę użyć innej?
można spróbować z pszenną lub ziemniaczaną, pozdrawiam serdecznie