Ciasto Maczek Porzeczkowy

Ciasto Maczek Porzeczkowy – Dzisiaj zapraszam na ciasto, które przygotowałam na rodzinne spotkanie :). Pełna blacha pyszności. Biszkopt jest z makiem i delikatnie pachnie migdałami. Krem zrobiłam z sera, bitej śmietany i usztywniłam go galaretką. Jest lekki i nie za słodki, waniliowy. Kwaskowate porzeczki orzeźwiają. Zamiast porzeczek można użyć borówki, myślę, że też będzie pysznie, bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto Maczek Porzeczkowy

Ciasto Maczek Porzeczkowy
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
220g cukru
100g suchego maku
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub 2-3 krople aromatu migdałowego
Krem:
550g gotowego sera na sernik
5 łyżek cukru pudru
350g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 galaretki w proszku (użyłam gruszkowej i przezroczystej truskawkowo – waniliowej)
450ml gorącej wody
400g umytej porzeczki bez szypułek
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Do nasączenia:
60ml soku z cytryny
140ml wody
1-2 łyżeczki cukru pudru
Wierzch:
560g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 fix do śmietany
3-4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
mak do posypania

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Dodać ekstrakt, wymieszać szpatułką.

3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją na jajeczną masę, dodać mak i delikatnie wymieszać szpatułką.

4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
5. Obie galaretki przesypać do miski i zalać gorącą wodą (450ml), mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i z wierzchu odciąć przypieczoną skórkę (patrz FILM). Biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki (papier do pieczenia również wkładamy z powrotem do blaszki). Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.

7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wanilią. Następnie cały czas mieszając mikserem, wlewać ostygniętą, delikatnie tężejącą galaretkę. Do kremu dodać ser i dokładnie wymieszać mikserem (patrz FILM). Dodać porzeczki i wymieszać szpatułką. Krem przełożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu położyć drugi kawałek biszkoptu, lekko docisnąć i nasączyć go pozostałym ponczem.

Wierzch:
8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wanilią i fixem. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego z metalową końcówką Wilton 1E i na wierzchu ciasta powyciskać ozdobne rozetki (patrz FILM). Na koniec ciasto maczek porzeczkowy posypać makiem i wstawić do lodówki na całą noc.

Udanych wypieków :)

Ciasto Maczek Porzeczkowy

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

28 komentarzy do wpisu „Ciasto Maczek Porzeczkowy

  1. Jutro wypróbuję przepis wygląda apetycznie mam pytanie gdzie kupuje pani akcesoria kuchenne np szpatułki i inne

  2. Bardzo ciekawy przepis i do tego wyglada efektownie.Lubie zaglądać na Pani stronkę dla samej przyjemności patrzenia ponieważ zostaliśmy juz sami z mężem i takie cuda dla nas to za dużo .Gratuluje pasji i pozdrawiam Alicja

  3. Wygląda pysznie i pewnie tak samo smakuje, chętnie wypróbuje ten przepis ale zamiast porzeczki mogę dodać inny owoc np malina, truskawka lub inny?

  4. Ciacho zrobione na urodziny męża. Jest przepyszne !!!! Lekkie, nieprzesłodzone, orzeźwiające. Ja zamiast porzeczki użyłam malin. Na pewno do powtórzenia. Dziękuję za przepis i życzę dalszej takiej świetnej inwencji twórczej ☺

  5. Tak, ciasto wygląda ślicznie, robi wrażenie. Jeśli ktoś nie lubi porzeczek może dodać maliny, borówki albo jagody. Pewnie będzie wyglądać równie ładnie i też dobrze smakować. Pozdrawiam Panią Natalię i życzę dalszych wspaniałych wypieków

  6. Witam,
    Kwatery
    Upiekłam i ja :-)

    Ciasto wygląda bardzo efektownie, ale w/g mnie czegoś mu brakuje…

    Kwaśne porzeczki dominują w masie serowej, która w smaku jest właśnie….taka nijaka.
    Dodam, że użyłam serka „Ulubionego” i galaretek zastosowanych w przepisie.

    Przepis na biszkopt makowy jest do zapamiętania. Puszysty…wyrośnięty…pycha !

Dodaj komentarz

.