Pudding bananowy

Pyszny, lekki deser z bananów, taki słoneczny:). Z kremem waniliowym i śmietanką. Bardzo smaczny, nie za słodki, cudownie waniliowy, razem wszystko świetnie się komponuje i apetycznie wygląda. W przygotowaniu prosty, tylko do zrobienia kremu użyjmy rondelka dobrej jakości, żeby masa się nie przypaliła. Bardzo polecam… (przepis z książki „Desery na każdą okazję”).

Pudding bananowy

Pudding bananowy
Składniki na około 5-6 porcji:
4 dojrzałe banany
2 żółtka
1/2 kostki masła
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1 laska wanilii
1 łyżka soku z cytryny
250ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
kilka biszkoptów do ozdoby

1. Do żółtek dodać cukier puder i mąkę. Utrzeć mikserem, powstanie kruszonka. Wlać stopniowo 1/2 szklanki zimnego mleka, ciągle ucierając, aż powstanie jednolita masa.

2. Resztę mleka podgrzać z masłem i miąższem wanilii (nie gotować). Gorące mleko wylać powoli do żółtkowej masy, ciągle mieszając.

3. Masę przełożyć do rondelka i podgrzewać, intensywnie mieszając, aż się zagotuje. Zdjąć z ognia i ostudzić.

4. Śmietankę ubić na sztywno.

5. Banany obrać i pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny. Połowę bananów wymieszać ze śmietanką.

6. W szklanych miseczkach lub pucharkach układać warstwami krem waniliowy, banany i śmietankę. Wierzch ozdobić biszkoptami.

Smacznego:)

Pudding bananowy

Podobne przepisy

Ciasto Fantastyczna BANANOWA KRÓWKA bez pieczenia

Łatwy TORCIK czekoladowy BEZ PIECZENIA z OREO i bananem

SERNIK z czekoladą i bananami

Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką

Ciasto Torcik Bananowe Niebo Bez Pieczenia

Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami

16 komentarzy do “Pudding bananowy”

  1. wczoraj zrobiłam ten deser i jest po prostu cudowny!wszystko opisane krok po kroku efekt rewelacyjny. Dodałam jeszcze pokrojone truskawki do smaku a zamiast bitej śmietany zrobiłam ,,śnieżkę” na mleku żeby było jeszcze lżej.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Chce zrobić ten deser na jutrzejsze urodziny synka, czy jak zrobie go dzisiaj i owine pucharki folią to banany mocno zbrązowieją?

    Odpowiedz
  3. Jak zobaczyłam w przepisie żółtka, to trochę się zmartwiłam, bo sam przepis wygląda nieziemsko i aż mam ochotę coś takiego upichcić. Niektórzy dodają żółtka do deserów na surowo, bez zagotowania, a przecież może to zaszkodzić zdrowiu! Dlatego jak zobaczyłam, że w dalszej części przepisu całość się gotuje, to trochę się uspokoiłam.
    Dziękuję za takie przepisy! Nigdy w życiu nie piekłam niczego, nawet mnie do tego nie ciągnęło, ale jak zobaczyłam te cudeńka, to aż zaczęłam o tym marzyć! Jeszcze raz dziękuję za inspiracje kulinarne!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz