Przekładane ciasto bananowe z orzechami i limonką – Bardzo interesujące ciasto z bananami, nigdy wcześniej takiego nie jadłam i dlatego właśnie ten przepis przykuł moją uwagę. Ciasto przełożone jest gęstą masą z bananów z ciekawym, kwaskowatym akcentem, jaki dodaje smak limonki. Wydaje mi się, że już samo nadzienie mogłoby służyć jako osobny, oryginalny deser. Ciasto bardzo owocowe, pięknie pachnie bananami i wyśmienicie smakuje. Sycące, wilgotne, z dodatkiem aromatycznych orzechów. Nie jest trudne w przygotowaniu, ale przez krem i przekładanie nie należy do najszybszych. Uważam, że ciasto z kategorii „bardziej zdrowych” z powodu dużej ilości bananów i orzechów. Podsumowując: ciasto pyszne, nietypowe i zdrowe, bardzo polecam. Zmodyfikowany przepis z książki „Ciasta” autor: Barbara Maher, a oryginalny przepis podobno pochodzi z 1928r. z Georgii. Pozdrawiam:)
Wskazówka: dobrze jest użyć bardzo dojrzałych bananów.
Przekładane ciasto bananowe z orzechami i limonką
Składniki:
Ciasto:
130g miękkiego masła
170-180g jasnego brązowego cukru
2 dojrzałe banany
2 jajka, lekko roztrzepane widelcem (w tej samej temperaturze co masło)
1 łyżeczka startej skórki z limonek (to będzie prawie jedna cała limonka)
1,5 łyżeczki sody
2 łyżki wrzącej wody
100g posiekanych orzechów włoskich
270g mąki pszennej
Nadzienie:
4 dojrzałe banany średniej wielkości
sok wyciśnięty z dwóch limonek
4 łyżki cukru
3 łyżki przesianej mąki kukurydzianej
Dekoracja:
200ml schłodzonej śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 garście poszatkowanych orzechów włoskich
Ciasto:
1. Banany na ciasto zmiażdżyć widelcem lub zmiksować w blenderze.
2. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3-4 minuty.
3. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą na gładką masę.
4. Do maślanej masy stopniowo dodawać banany, wsypać skórkę z limonki i krótko wymieszać mikserem na najniższych obrotach (jeśli masa się zważy, to proszę się nie przejmować).
5. Sodę zalać gorącą wodą i wymieszać, następnie dodać do maślanej masy z bananami, delikatnie, krótko wymieszać. Wsypać mąkę, orzechy i dokładnie połączyć ze sobą składniki, (ale mieszać krótko).
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno) lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 65 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do wystygnięcia (można zdjąć obręcz tortownicy).
7. Ostygnięto ciasto przeciąć w poziomie dwa razy (będziemy mieli trzy krążki). Jeśli ciasto jest bardzo nierówne (urósł nam kopczyk), możemy je troszkę wyrównać z wierzchu nożem.
Nadzienie:
8. Banany zmiażdżyć na gładką masę lub zmiksować w blenderze. Następnie wymieszać z sokiem z limonek, cukrem i przesianą mąką kukurydzianą.
9. Masę przełożyć do rondelka z grubym dnem (lub takiego z metalu dobrej jakości, żeby masa się nam nie przypaliła) i podgrzewać na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje, tylko nie gotować. Jak już pojawią się pierwsze bąbelki powietrza (jak przy budyniu, czy kisielu), to od razu zdejmujemy z ognia. Nadzienie odstawić na 10 minut do przestygnięcia.
10. Połowę masy nałożyć na pierwszy krążek ciasta, przykryć drugim plackiem i rozsmarować pozostałą masę. Nakryć ostatnim krążkiem ciasta.
11. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem waniliowym i rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać orzechami.
Udanych wypieków:)
można dać mniejszą ilość mąki, ale łyżka galaretki cytrynowej za bardzo nic nie da, raczej 2-3 łyżki, pozdrawiam
Witam. Mam zamiar wykonać tort z podwojonych składników na imieniny mamy. Chciałabym się dowiedzieć czy masę bananową można zagęścić zmniejszoną ilością mąki oraz łyżką galaretki cytrynowej
upiekłam na swoje urodziny, ale ciasto w ogóle nie wyrosło i wyszły tylko 2 blaty :( z tych proporcji masy również wyszło raczej na jednorazowe przełożenie, a nie na dwa… plus moim zdaniem jest w niej nieco za dużo mąki, ma zbyt właśnie mączny smak :( jeśli zaś chodzi o bitą śmietanę na wierzchu, polecam usztywnić galaretką cytrynową, wtedy nie rozpłynie się ;) ogolnie pyszne, ale szkoda że tak mało estetyczne i nie do końca udane :c
myślę, że bym podwoiła składniki, pozdrawiam
Hej: Mam pytanie jakie proporcje na tortownicę o średnicy 26cm ?
zależy jak duża blaszka, ale to mała tortownica więc chyba bym podwoiła, pozdrawiam
Chcialabym upiec w duzej blaszce. Jakie powinny byc proporcje?
szkoda ,że blaszka taka malutka ………może ktoś zminił proporcje i piekł w większej :(
Dziękuję Mała Cukierenko za odpowiedź i zapraszam na bloga zobaczyć ciacho wg Twojego przepisu :)
Pozdrawiam!
tak proszę, cieszę się, że ciasto smakowało,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Ciasto wyszło przepyszne! :) Czy mogę umieścić przepis z Twojej strony u siebie na blogu? – oczywiście podam linka do Ciebie ; ) Pozdrawiam!
przyjemnego pieczenia:) pozdrawiam
Jutro zabieram się za pieczenie :)
W tym przepisie mąka kukurydziana jest idealna, ja bym tego nie zmieniała, ale można spróbować zastąpić ją mąką ziemniaczaną,pozdrawiam ciepło
A można czymś zastąpić mąkę kukurydzianą ? bo nie posiadam takiej w domu?