Niedługo tłusty czwartek, dlatego zaczął się już szał na pączki. Wszędzie teraz widzę pączki:). Nie mogłam się powstrzymać i też już zrobiłam mały wstęp przed tym fantastycznym dniem, tak fantastycznym:). Śmieszy mnie zawsze myśl, że tyle ludzi w ten dzień je okrągłe, mega tłuste i słodkie ciasto:)…, ale wracamy już do Małej Cukierenki. Upiekłam dzisiaj smaczne, małe pączki ze skórką pomarańczową i serem. Bardzo szybkie w przygotowaniu, zagniatamy tylko ciasto i smażymy. Bez nadziewania i czekania, aż ciasto wyrośnie. Pączki robimy małe, aby upiekły się w środku. Z wierzchu są chrupiące, w środku mięciutkie i delikatnie pomarańczowe. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Najprostsze PYSZNE MINI Pączki z Serem
Składniki na około 25 mini pączków:
Ciasto:
240g mąki pszennej
150g zmielonego twarogu (użyłam twarożku kanapkowo – sernikowego)
60g cukru
20g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub mieszanki kandyzowanych skórek (niekoniecznie)
1 płaska łyżeczka sody
1 jajko
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
papierowe ręczniki
1. Składniki na ciasto zagnieść rękoma (powstanie gęste ciasto), patrz FILM.
2. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub nawet mniejsze (to ważne, ponieważ większe pączki nie dopieką się w środku).
3. Do rondla wlać olej i podgrzać. Kiedy będzie już bardzo gorący (będzie czuć jego zapach) zmniejszyć ogień i smażyć kuleczki na ciemno – złoty kolor. Po wyjęciu z oleju osączać je na papierowych ręcznikach.
4. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Przepraszam za głupie pytanie… Ale tej skórki pomaranczowej to ile jest tak na łyżki? ._.
tak około 2 łyżki, pozdrawiam
Właśnie zrobiłam próbę i są smaczne.Jutro dalszy ciąg.
Dziękuję za przepis.
bardzo się cieszę, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
szybko i smacznie :) super przepis dziękuję!
Właśnie biorę sie za nie :)) jutro dam znac o efektach ;)
Można je upiec w piekarniku?
nie próbowałam, więc nie doradzę, pozdrawiam
życzę smacznego! pozdrawiam
PYCHA! !! Ja nie mialam skorki ale troche dalam aromatu pomaranczowego, wyszly super ;) pozdrawiam
cieszę się, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
Witam czy mozna zamiast sody dac proszek do pieczenia ?
myślę, że tak pozdrawiam
Czy serek mascarpone sie nadaje do tych paczuszkow czy bedzie za tlusty? Pozdrawiam
trudno mi powiedzieć, ale wydaje mi się, że może być za tłusty, pozdrawiam
witam. Jaki to serek kanapkowo-sernikowy, homogenuzowany, czy typu almette? Pozdrowienia
bardziej jak na sernik, może almette, pozdrawiam
Czyli konkretnie jakiego serka Pani używa? Pozdrawiam
twarożku kanapkowo – sernikowego „Mój ulubiony” z Wielunia, pozdrawiam
bardzo smaczne pozdrawiam
cieszę się:) również pozdrawiam
Witam, zwykła mąka czy tortowa? Pozdrawiam.
ja użyłam tortowej, pozdrawiam
czy ser z wiaderka na sernik może być do tych pączuszków ?
myślę że tak, pozdrawiam
Czy ta skórka pomarańczowa jest konieczna ? Mam straszną ochotę na takie pączusie ale nie mam jej pod ręką właśnie ;( . Mg zrobić je beż tej skórki ?
można ją pominąć, pozdrawiam
Ktoś sie bawi w sprzedaż przepisów na allegro , http://aukcje.wosp.org.pl/przepis-na-przepyszne-mini-paczki-z-serem-dla-wosp-i2561863
bardzo dziękuję za informację, pozdrawiam serdecznie
Można te pączki smażyć w maszynie? Czy koniecznie w tłuszczu?
i jeszcze jedno pytanko… ile pączków wychodzi z tych proporcji? ;)
Pozdrawiam :)
nie wiem, nigdy nie smażyłam w maszynie, więc nie doradzę, wychodzi około 40 pączków, pozdrawiam
A czy ten olej można jeszcze wykorzystać? Zastanawiam się czy można jeszcze raz na nim pączki usmażyć? Pozdrawiam
najlepiej smażyć na świeżym oleju, ale jeśli Pani chce i nie jest zbyt „brudny” od mąki, to czemu nie,
pozdrawiam
Wyszły cudowne!!!!
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Zrobione, szybkie, smaczne, z chrupiącą skórką. Fajny przepis
cieszę się :) pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam, są smaczne, ale strasznie twarda skórke mają. Czy jest na to sposób?
to dziwne, mi ani razu nie wyszła twarda skórka, proszę smażyć może krócej,
pozdrawiam serdecznie
Nie spodziewałam się, że w pół godziny je zrobię. Jako, że nie znalazłam nigdzie sera kanapkowo-sernikowego, to użyłam zwykły serek kanapkowy i efekt moim zdaniem był zadowalający. A że nie lubię owoców kandyzowanych, to użyłam aromatu pomarańczowego :D więc lekko zmieniona wersja, ale wszyscy się zachwycali :)
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
U mnie w domu z takich skladnikow robilo sie oponki.Proporcji nie pamietam bo robila mama.Smak niezapomniany ;)
Bardzo ciekawy przepis. Koniecznie wypróbuje.
Pączusie super piekę je już kilka razy i zawsze znikają w mig. Dziękuję za wspaniale przepisy. Pozdrawiam
Czy można smażyć na smalcu zamiast oleju?
tak można, pozdrawiam
Mój pączkowy debiut i wyszły świetne. To już któryś przepis z tej strony i jak zwykle rewelacja. Pozdrawiam i dziękuję za inspiracje i te udające się przepisy.