Pyszny sernik z malinami, bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Dobrze czuć smak malin, a sos wspaniale uzupełnia i jeszcze bardziej podkreśla owoce. Sernik pięknie i apetycznie się prezentuje. Jest kremowy, delikatnie waniliowy. Duży wpływ na jego konsystencję ma użyty ser. Ja użyłam gotowego sera na sernik, który miał konsystencję gęstej śmietany i jak ciasto postało w ciepłym pomieszczeniu, to trochę podszedł mi wodą, ale uważam że i tak warto, sernik jest bardzo smaczny. Na pewno upiekę go jeszcze raz, placem… (przepis ze strony bbc good food).
Prosty sernik z malinami
Składniki:
10 ciastek typu digestive, ja użyłam ciastek holenderskich w czekoladzie
50g masła, roztopionego
600g zmielonego sera na sernik
2 łyżki mąki
170g cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 jajka
1 żółtko
120ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%
300g malin + parę całych malin do ozdoby
1 łyżka cukru pudru
1. Ciastka zmielić na piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez 5 minut i wyciągnąć z piekarnika.
2. Do miski przełożyć ser, dodać mąkę, cukier, aromat, jajka, żółtko i śmietanę. Ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki dobrze się połączą.
3. Do serowej masy dodać około 150g malin (ja dodałam 160g) i wymieszać łyżką. Masę przełożyć na gotowy spód w tortownicy i blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (proszę podłożyć blachę lub folię pod tortownicę, żeby nie ubrudzić piekarnika, tortownice nie są zbyt szczelne, a w serze może być dużo wody). Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie zdjąć obręcz i sernik wstawić do lodówki.
4. Resztę malin przełożyć do rondelka, dodać cukier puder i podgrzewać, rozgniatając maliny łyżką, aż puszczą sok. Następnie mus przetrzeć prze sito.
5. Sernik przed podaniem polać sosem malinowym i ozdobić malinami. Jeśli zostanie nam sosu, możemy podać go do sernika w osobnym naczynku.
Udanych wypieków:)
mogą być mrożone maliny, tylko proszę je rozmrozić, i może być ser z wiaderka, pozdrawiam serdecznie i powodzenia:)
Witam serdecznie,
dziękuje za wspaniałe inspiracje :) Mam pytanie czy mogę użyć maliny mrożone oraz czy mogę wykorzystać ser na sernik z wiadereczka w tym przypadku Włoszczowa. To będzie mój pierwszy sernik :)Pozdrawiam
ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Już po degustacji.
Sernik wyszedł rewelacyjny.Kremowy,wilgotny i przyjemnie orzeźwiający dzięki malinom.I taki prosty w wykonaniu!!!Wszyscy byli zachwyceni.Bardzo polecam ten przepis -a Autorce bardzo dziękuję.
Bardzo dziękuję za szybka odpowiedź.Sernik już upieczony-wyrósł ładnie,opadł niewiele.Degustacja niestety dopiero jutro wieczorem.Napiszę jak się udał.
Bardzo dziękuję i pozdrawiam.
nie zawiera, myślę, że z polewą czekoladową też będzie pyszny,
pozdrawiam ciepło
Za chwilę będę robiła ten serniczek.On rzeczywiście nie zawiera żadnego tłuszczu-masła,oleju?
Nie mam tez wymaganej ilości malin-starczyło mi jedynie na dodanie do masy serowej.Czy jesli poleję sernik polewą czekoladowa to bardzo straci na smaku?
Pozdrawiam świątecznie.
myślę, że tak,
pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam już kilka razy ten sernik i za każdym jest pyszny, ale piekę go trochę dłużej, bo na środku się rozlatywał :( a czy mogłabym zastąpić maliny mrożonymi wiśniami? podrawiam :-)
cudownie:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Wyszedł mi przepyszny :) Ozdobiłam go malinami i borówkami amerykańskimi oraz polałam sokiem malinowym z Łowicza…mmmmm super przepis :)
Dziękuję za odpowiedź, sernik wyszedł przepyszny! Mam dwie Anny w rodzinie i zamierzam im podarować jutro po takim serniczku:) na szczęście nie ma przy nim dużo pracy :) cała strona fantastyczna, na pewno na sernikach nie skończę testowania przepisów. Pozdrawiam serdecznie!
mój też był trochę galaretowaty, ale sernik jest dobry, proszę poczekać, aż wystygnie i włożyć jeszcze do lodówki,
pozdrawiam
czy sernik pieczony na najniższym poziomie nie wygląda z wierzchu na lekko niedopieczony? Bo właśnie wyciągnęłam mój, i u góry, na środku ma lekko „galaretowatą” konststencję ;) Będę wdzięczna za odpowiedź :)
na spód na pewno dwa razy więcej ciastek, ale masła dałam bym z 60g,
cukru dałabym z 220g, ale to już od nas zależy jak bardzo chcemy mieć słodkie,
śmietany z 180ml i chyba dałabym 3 jajka, malin z 450-500g, a resztę podwójnie, może mąki tak 3,5 łyżki
pozdrawiam ciepło