Prosty sernik z malinami

Pyszny sernik z malinami, bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Dobrze czuć smak malin, a sos wspaniale uzupełnia i jeszcze bardziej podkreśla owoce. Sernik pięknie i apetycznie się prezentuje. Jest kremowy, delikatnie waniliowy. Duży wpływ na jego konsystencję ma użyty ser. Ja użyłam gotowego sera na sernik, który miał konsystencję gęstej śmietany i jak ciasto postało w ciepłym pomieszczeniu, to trochę podszedł mi wodą, ale uważam że i tak warto, sernik jest bardzo smaczny. Na pewno upiekę go jeszcze raz, placem… (przepis ze strony bbc good food).

Prosty sernik z malinami

Prosty sernik z malinami
Składniki:
10 ciastek typu digestive, ja użyłam ciastek holenderskich w czekoladzie
50g masła, roztopionego
600g zmielonego sera na sernik
2 łyżki mąki
170g cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 jajka
1 żółtko
120ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%
300g malin + parę całych malin do ozdoby
1 łyżka cukru pudru

1. Ciastka zmielić na piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez 5 minut i wyciągnąć z piekarnika.

2. Do miski przełożyć ser, dodać mąkę, cukier, aromat, jajka, żółtko i śmietanę. Ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki dobrze się połączą.

3. Do serowej masy dodać około 150g malin (ja dodałam 160g) i wymieszać łyżką. Masę przełożyć na gotowy spód w tortownicy i blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (proszę podłożyć blachę lub folię pod tortownicę, żeby nie ubrudzić piekarnika, tortownice nie są zbyt szczelne, a w serze może być dużo wody). Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie zdjąć obręcz i sernik wstawić do lodówki.

4. Resztę malin przełożyć do rondelka, dodać cukier puder i podgrzewać, rozgniatając maliny łyżką, aż puszczą sok. Następnie mus przetrzeć prze sito.

5. Sernik przed podaniem polać sosem malinowym i ozdobić malinami. Jeśli zostanie nam sosu, możemy podać go do sernika w osobnym naczynku.

Udanych wypieków:)

Prosty sernik z malinami

Prosty sernik z malinami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Ciasto malinowe cappuccino

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Mega ciasto czekoladowe – Brownies z malinami i orzechami

Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą

44 komentarze do “Prosty sernik z malinami”

  1. mogą być mrożone maliny, tylko proszę je rozmrozić, i może być ser z wiaderka, pozdrawiam serdecznie i powodzenia:)

    Odpowiedz
  2. Witam serdecznie,
    dziękuje za wspaniałe inspiracje :) Mam pytanie czy mogę użyć maliny mrożone oraz czy mogę wykorzystać ser na sernik z wiadereczka w tym przypadku Włoszczowa. To będzie mój pierwszy sernik :)Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Już po degustacji.
    Sernik wyszedł rewelacyjny.Kremowy,wilgotny i przyjemnie orzeźwiający dzięki malinom.I taki prosty w wykonaniu!!!Wszyscy byli zachwyceni.Bardzo polecam ten przepis -a Autorce bardzo dziękuję.

    Odpowiedz
  4. Bardzo dziękuję za szybka odpowiedź.Sernik już upieczony-wyrósł ładnie,opadł niewiele.Degustacja niestety dopiero jutro wieczorem.Napiszę jak się udał.
    Bardzo dziękuję i pozdrawiam.

    Odpowiedz
  5. Za chwilę będę robiła ten serniczek.On rzeczywiście nie zawiera żadnego tłuszczu-masła,oleju?
    Nie mam tez wymaganej ilości malin-starczyło mi jedynie na dodanie do masy serowej.Czy jesli poleję sernik polewą czekoladowa to bardzo straci na smaku?
    Pozdrawiam świątecznie.

    Odpowiedz
  6. Zrobiłam już kilka razy ten sernik i za każdym jest pyszny, ale piekę go trochę dłużej, bo na środku się rozlatywał :( a czy mogłabym zastąpić maliny mrożonymi wiśniami? podrawiam :-)

    Odpowiedz
  7. Wyszedł mi przepyszny :) Ozdobiłam go malinami i borówkami amerykańskimi oraz polałam sokiem malinowym z Łowicza…mmmmm super przepis :)

    Odpowiedz
  8. Dziękuję za odpowiedź, sernik wyszedł przepyszny! Mam dwie Anny w rodzinie i zamierzam im podarować jutro po takim serniczku:) na szczęście nie ma przy nim dużo pracy :) cała strona fantastyczna, na pewno na sernikach nie skończę testowania przepisów. Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  9. mój też był trochę galaretowaty, ale sernik jest dobry, proszę poczekać, aż wystygnie i włożyć jeszcze do lodówki,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  10. czy sernik pieczony na najniższym poziomie nie wygląda z wierzchu na lekko niedopieczony? Bo właśnie wyciągnęłam mój, i u góry, na środku ma lekko „galaretowatą” konststencję ;) Będę wdzięczna za odpowiedź :)

    Odpowiedz
  11. na spód na pewno dwa razy więcej ciastek, ale masła dałam bym z 60g,
    cukru dałabym z 220g, ale to już od nas zależy jak bardzo chcemy mieć słodkie,
    śmietany z 180ml i chyba dałabym 3 jajka, malin z 450-500g, a resztę podwójnie, może mąki tak 3,5 łyżki
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz

Dodaj komentarz