Bardzo szybkie w przygotowaniu, smaczne muffiny, wypełnione jagodami i krówkami. Aromatyczne, o przyjemnym zapachu waniliowo- śmietankowym. Wyglądają ładnie i apetycznie, z jagodowymi piegami, żaden łasuch się im nie oprze. Dla mnie wspaniałe do kawy. Polecam… zmodyfikowany przepis od Pani Moniki Czapiewskiej.
Muffiny z jagodami i krówkami
Składniki (dobrze, jeśli składniki będą w temperaturze pokojowej) na 12 dużych babeczek:
2 niepełne szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru
3 łyżeczki cukru wanilinowego
1/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka umytych, osączonych jagód
8 cukierków krówek drobno pokrojonych
100g masła
1 jajko
1 szklanka maślanki
1. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia.
2. Wymieszać razem obie mąki, sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier.
3. W drugiej misce wymieszać razem masło, jajko, maślankę, aromat i cukier wanilinowy.
4. Do mokrych składników dodać suche, wsypać jagody, krówki i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami (napełniłam je prawie do pełna). Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 200°C). Piec przez około 18-21 minut (ja piekłam 21).
Babeczki podawać przestygnięte, długo utrzymują świeżość.
Udanych wypieków:)
Czym mozna zastąpić aromat smietankowy?
można pominąć i można dać cukier z prawdziwą wanilią lub ekstrakt waniliowy lub cukier wanilinowy, pozdrawiam