Muffiny z jagodami i krówkami

Bardzo szybkie w przygotowaniu, smaczne muffiny, wypełnione jagodami i krówkami. Aromatyczne, o przyjemnym zapachu waniliowo- śmietankowym. Wyglądają ładnie i apetycznie, z jagodowymi piegami, żaden łasuch się im nie oprze. Dla mnie wspaniałe do kawy. Polecam… zmodyfikowany przepis od Pani Moniki Czapiewskiej.

Muffiny z jagodami i krówkami

Muffiny z jagodami i krówkami
Składniki (dobrze, jeśli składniki będą w temperaturze pokojowej) na 12 dużych babeczek:
2 niepełne szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru
3 łyżeczki cukru wanilinowego
1/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka umytych, osączonych jagód
8 cukierków krówek drobno pokrojonych
100g masła
1 jajko
1 szklanka maślanki

Muffiny z jagodami i krówkami

1. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia.

2. Wymieszać razem obie mąki, sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier.

3. W drugiej misce wymieszać razem masło, jajko, maślankę, aromat i cukier wanilinowy.

4. Do mokrych składników dodać suche, wsypać jagody, krówki i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami (napełniłam je prawie do pełna). Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 200oC). Piec przez około 18-21 minut (ja piekłam 21).
Babeczki podawać przestygnięte, długo utrzymują świeżość.

Udanych wypieków:)

Muffiny z jagodami i krówkami

Print Friendly, PDF & Email

29 myśli na temat „Muffiny z jagodami i krówkami

  1. Mała Cukierno mam pytanie, czy zamiast muffinek można to zrobić jako jedną wielka mufinnke (babke ) ?

    Ps. Często korzystam z Twoich przepisów są proste, jasno pisane no i przede wszystkim przepyszne !
    Z niecierpliwością czekam na kolejne wpisy ;-)
    Pozdrawiam cieplutko :-)

  2. myślę, że można spróbować, powinno się udać, tylko dodałam bym może ciut więcej sody – 1 płaską łyżeczkę,
    pozdrawiam ciepło:)

  3. Dzisiaj również upiekłam te babeczki. Zamiast jagód i krówek dałam porzeczki. Wyszły przepyszne.
    Dziękuję bardzo za proste i smaczne przepisy. Będę tu zaglądać coraz częściej. :)
    Pozdrawiam

  4. Babeczki są tak pyszne, że jest to właściwie nie do opisania. Piekłam w jednym tygodniu dwa razy z takiej porcji (na tylko dwie osoby!). Za drugim razem zastąpiłam jagody borówką amerykańską – NIEBO. Sklepowe mogą się schować !!!

  5. Babeczki przepyszne:) myślę że dzięki maślance są bardziej wilgotne przez co tak cudownie smakują…mój trzyletni synek pomagał w pieczeniu (sprawia mu to świetną frajdę) dzieki temu ze przepis jest bardzo prosty babeczki oczywiscie się udały jeszcze ciepłe wcinał, aż mu się uszy trzęsły:)…

  6. Cukierenko na którym poziomie piec te mufinki? Bo mam zamiar kupiec sernik z budynkiem i drożdżowe ze swiliwkami z Twojego przepisu i pomyslalam ze moglabym kupiec dwa ciasta jednoczesnie

  7. jeśli pieczemy na funkcji termoobieg to wszystko jedno na którym poziomie, a funkcji góra-dół radzę na najniższym poziomie, pozdrawiam serdecznie

  8. Wyjelam mufinki z piekarnika prawie juz ostygly ale chyba wyszly mi z zakalcem może dlatego ze dalam make tortowa? Piekłam 22 min w 200 C gora dół

  9. ten przepis u nas w domu robi furorę. moje dzieciaczki się zajadają:) zresztą inne przepisy Pani tez wypróbowałam i zadem mnie nie rozczarował, są po prostu pyszne:) pozdrawiam

  10. Upieklam i jadlam jeszcze cieple :) pieknie wyrosly a smakowaly mmm..niebo w gebie :D dziekuje za swietny przepis i goraco polecam!!!

Dodaj komentarz

.