Muffiny z jagodami i krówkami

Bardzo szybkie w przygotowaniu, smaczne muffiny, wypełnione jagodami i krówkami. Aromatyczne, o przyjemnym zapachu waniliowo- śmietankowym. Wyglądają ładnie i apetycznie, z jagodowymi piegami, żaden łasuch się im nie oprze. Dla mnie wspaniałe do kawy. Polecam… zmodyfikowany przepis od Pani Moniki Czapiewskiej.

Muffiny z jagodami i krówkami

Muffiny z jagodami i krówkami
Składniki (dobrze, jeśli składniki będą w temperaturze pokojowej) na 12 dużych babeczek:
2 niepełne szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru
3 łyżeczki cukru wanilinowego
1/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka umytych, osączonych jagód
8 cukierków krówek drobno pokrojonych
100g masła
1 jajko
1 szklanka maślanki

Muffiny z jagodami i krówkami

1. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia.

2. Wymieszać razem obie mąki, sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier.

3. W drugiej misce wymieszać razem masło, jajko, maślankę, aromat i cukier wanilinowy.

4. Do mokrych składników dodać suche, wsypać jagody, krówki i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami (napełniłam je prawie do pełna). Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 200°C). Piec przez około 18-21 minut (ja piekłam 21).
Babeczki podawać przestygnięte, długo utrzymują świeżość.

Udanych wypieków:)

Muffiny z jagodami i krówkami

Print Friendly, PDF & Email

32 komentarze do “Muffiny z jagodami i krówkami”

  1. Przepis wypróbowany, muffinki rzeczywiście pyszne. Nie udało mi się sprawdzić czy rzeczywiście utrzymują długo świeżość – tak szybko zniknęły :)

    Odpowiedz
  2. Upieklam i jadlam jeszcze cieple :) pieknie wyrosly a smakowaly mmm..niebo w gebie :D dziekuje za swietny przepis i goraco polecam!!!

    Odpowiedz
  3. ten przepis u nas w domu robi furorę. moje dzieciaczki się zajadają:) zresztą inne przepisy Pani tez wypróbowałam i zadem mnie nie rozczarował, są po prostu pyszne:) pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Wyjelam mufinki z piekarnika prawie juz ostygly ale chyba wyszly mi z zakalcem może dlatego ze dalam make tortowa? Piekłam 22 min w 200 C gora dół

    Odpowiedz
  5. jeśli pieczemy na funkcji termoobieg to wszystko jedno na którym poziomie, a funkcji góra-dół radzę na najniższym poziomie, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  6. Cukierenko na którym poziomie piec te mufinki? Bo mam zamiar kupiec sernik z budynkiem i drożdżowe ze swiliwkami z Twojego przepisu i pomyslalam ze moglabym kupiec dwa ciasta jednoczesnie

    Odpowiedz
  7. Babeczki przepyszne:) myślę że dzięki maślance są bardziej wilgotne przez co tak cudownie smakują…mój trzyletni synek pomagał w pieczeniu (sprawia mu to świetną frajdę) dzieki temu ze przepis jest bardzo prosty babeczki oczywiscie się udały jeszcze ciepłe wcinał, aż mu się uszy trzęsły:)…

    Odpowiedz
  8. Babeczki są tak pyszne, że jest to właściwie nie do opisania. Piekłam w jednym tygodniu dwa razy z takiej porcji (na tylko dwie osoby!). Za drugim razem zastąpiłam jagody borówką amerykańską – NIEBO. Sklepowe mogą się schować !!!

    Odpowiedz
  9. Dzisiaj również upiekłam te babeczki. Zamiast jagód i krówek dałam porzeczki. Wyszły przepyszne.
    Dziękuję bardzo za proste i smaczne przepisy. Będę tu zaglądać coraz częściej. :)
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  10. myślę, że można spróbować, powinno się udać, tylko dodałam bym może ciut więcej sody – 1 płaską łyżeczkę,
    pozdrawiam ciepło:)

    Odpowiedz
  11. Mała Cukierno mam pytanie, czy zamiast muffinek można to zrobić jako jedną wielka mufinnke (babke ) ?

    Ps. Często korzystam z Twoich przepisów są proste, jasno pisane no i przede wszystkim przepyszne !
    Z niecierpliwością czekam na kolejne wpisy ;-)
    Pozdrawiam cieplutko :-)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz