Bardzo szybkie w przygotowaniu, smaczne muffiny, wypełnione jagodami i krówkami. Aromatyczne, o przyjemnym zapachu waniliowo- śmietankowym. Wyglądają ładnie i apetycznie, z jagodowymi piegami, żaden łasuch się im nie oprze. Dla mnie wspaniałe do kawy. Polecam… zmodyfikowany przepis od Pani Moniki Czapiewskiej.
Muffiny z jagodami i krówkami
Składniki (dobrze, jeśli składniki będą w temperaturze pokojowej) na 12 dużych babeczek:
2 niepełne szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru
3 łyżeczki cukru wanilinowego
1/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka umytych, osączonych jagód
8 cukierków krówek drobno pokrojonych
100g masła
1 jajko
1 szklanka maślanki
1. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia.
2. Wymieszać razem obie mąki, sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier.
3. W drugiej misce wymieszać razem masło, jajko, maślankę, aromat i cukier wanilinowy.
4. Do mokrych składników dodać suche, wsypać jagody, krówki i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami (napełniłam je prawie do pełna). Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 200oC). Piec przez około 18-21 minut (ja piekłam 21).
Babeczki podawać przestygnięte, długo utrzymują świeżość.
Udanych wypieków:)
Wyglądają pięknie, jak tylko będę miała jagody to skorzystam :-)
Ślicznie nakrapiane muffinki :)
A jagody moga byc mrozone?
myślę, że tak
pozdrawiam
Mała Cukierno mam pytanie, czy zamiast muffinek można to zrobić jako jedną wielka mufinnke (babke ) ?
Ps. Często korzystam z Twoich przepisów są proste, jasno pisane no i przede wszystkim przepyszne !
Z niecierpliwością czekam na kolejne wpisy ;-)
Pozdrawiam cieplutko :-)
myślę, że można spróbować, powinno się udać, tylko dodałam bym może ciut więcej sody – 1 płaską łyżeczkę,
pozdrawiam ciepło:)
Czy maślankę można zastąpić jogurtem naturalnym?
Pozdrawiam
tak można
pozdrawiam
Przepyszne babeczki! :)
bardzo mi miło:) cieszę się,
pozdrawiam ciepło
Dzisiaj również upiekłam te babeczki. Zamiast jagód i krówek dałam porzeczki. Wyszły przepyszne.
Dziękuję bardzo za proste i smaczne przepisy. Będę tu zaglądać coraz częściej. :)
Pozdrawiam
bardzo mnie to cieszy:) proszę zaglądać,
pozdrawiam serdecznie
Babeczki są tak pyszne, że jest to właściwie nie do opisania. Piekłam w jednym tygodniu dwa razy z takiej porcji (na tylko dwie osoby!). Za drugim razem zastąpiłam jagody borówką amerykańską – NIEBO. Sklepowe mogą się schować !!!
Babeczki przepyszne:) myślę że dzięki maślance są bardziej wilgotne przez co tak cudownie smakują…mój trzyletni synek pomagał w pieczeniu (sprawia mu to świetną frajdę) dzieki temu ze przepis jest bardzo prosty babeczki oczywiscie się udały jeszcze ciepłe wcinał, aż mu się uszy trzęsły:)…
ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Cukierenko na którym poziomie piec te mufinki? Bo mam zamiar kupiec sernik z budynkiem i drożdżowe ze swiliwkami z Twojego przepisu i pomyslalam ze moglabym kupiec dwa ciasta jednoczesnie
Przepraszam za błędy
jeśli pieczemy na funkcji termoobieg to wszystko jedno na którym poziomie, a funkcji góra-dół radzę na najniższym poziomie, pozdrawiam serdecznie
Wyjelam mufinki z piekarnika prawie juz ostygly ale chyba wyszly mi z zakalcem może dlatego ze dalam make tortowa? Piekłam 22 min w 200 C gora dół
przykro mi, że wyszedł zakalec, ale to dziwne, też używam mąki tortowej, pozdrawiam serdecznie
Czy mąka ziemniaczana jest konieczna ? mogę ją zastąpić porcją zwykłej ?
myślę, że można zastąpić porcją zwykłej, pozdrawiam
Dziękuję, już na jutro wszystkie składniki przygotowane :) pozdrawiam !
życzę smacznego! :)
strasznie słodkie, bez krówek je zrobie nastepnym razem bo du**** rośnie :)
ten przepis u nas w domu robi furorę. moje dzieciaczki się zajadają:) zresztą inne przepisy Pani tez wypróbowałam i zadem mnie nie rozczarował, są po prostu pyszne:) pozdrawiam
Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie :)
Upieklam i jadlam jeszcze cieple :) pieknie wyrosly a smakowaly mmm..niebo w gebie :D dziekuje za swietny przepis i goraco polecam!!!
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Przepis wypróbowany, muffinki rzeczywiście pyszne. Nie udało mi się sprawdzić czy rzeczywiście utrzymują długo świeżość – tak szybko zniknęły :)
Czym mozna zastąpić aromat smietankowy?
można pominąć i można dać cukier z prawdziwą wanilią lub ekstrakt waniliowy lub cukier wanilinowy, pozdrawiam