Lubię ciasteczka oreo, a szczególnie desery z ich udziałem. Mają specyficzny smak, który dobrze komponuje się z serem i śmietanką. Zapraszam na prosty sernik z dużą ilością ciastek oreo, czekoladą i wanilią (prawdziwa rozpusta :)). Goście byli zachwyceni i pytali od razu o przepis: kiedy będzie w Małej Cukierence? Sernik jest bardzo słodki, waniliowy, fantastycznie smakuje dobrze schłodzony. Do jego przygotowania nie użyłam żelatyny, więc nie powinno być problemu z jego przygotowaniem, bardzo polecam….
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
PROSTY SERNIK z ciasteczkami OREO
Składniki:
Spód:
20 ciastek oreo
4 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
Masa serowa:
500g serka mascarpone
250g śmietanki kremówki 36%
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej)
200g białej czekolady
10 ciastek oreo pokrojonych na ćwiartki
Polewa czekoladowa:
60ml mleka
1 łyżka kakao bez cukru
70g gorzkiej czekolady
Do ozdoby:
bita śmietana
przepołowione ciasteczka oreo
Spód:
1. Ciasteczka przełożyć do blendera i zmiksować (patrz FILM). Dodać roztopione masło, szczyptę soli, wymieszać.
2. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód w blaszce – tortownica 21cm i wyrównać.
Masa serowa:
3. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone, cukier z wanilią i wymieszać mikserem na średnich obrotach.
4. Białą czekoladę połamać i roztopić na parze lub w mikrofalówce.
5. Następnie do masy serowej wlać ciepłą czekoladę i wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Wsypać ćwiartki ciasteczek oreo i wymieszać łyżką lub szpatułką (patrz FILM).
6. Masę serową wyłożyć na spód w blaszce i wyrównać. Sernik wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.
Polewa czekoladowa:
7. Mleko wlać do rondelka, dodać łyżkę kakao i zagotować, mieszając. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Jeśli polewa będzie bardzo gęsta, proszę dodać jeszcze 1-2 łyżki zagotowanego, gorącego mleka i wymieszać.
8. Gotową polewę wylać na wierzch sernika, wyrównać.
Sernik ozdobić rozetkami bitej śmietany i połówkami ciasteczek oreo.
Smacznego:)
Ciasto jest obłędne !!! Szybkie proste i chyba najlepsze jakie jadłam… smakuje jak Kinder niespodzianka ! Polecam
Czy można bez białej czekolady? Pozdrawiam
biała czekolada trzyma ten sernik, pozdrawiam
Robiłam i polecam! Jedyne co zrobiłam po swojemu, to od razu zmiksowałam śmietanę z mascarpone, tak by razem się ubiło i było od razu pięknie połączone. Świetny przepis i na pewno do niego wrócę :)
No i wizualnie… U mnie jeszcze na środku rozetki- bajka :D
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Zrobilam wszystko zgodnie z przepisem i nic sie nie rozwala. Po 3.5h wyjelam z blaszki fi18 i dalam polewe. Dalam dodatkowo ze 3lyzki mleka i jakis rozsmarowalam dosc gesta polewe. Dziewczyny po pierwsze smietanka i serki maja by schlodzone przed uzyciem. Druga sprawa czekolada absolutnie nie moze byc ciepla, nie dziwcie sie ze masa wazy sie. Trzecia sprawa nastepnym razem zrezygnuje z cukru bo ciastko jest za slodkie. I ostatnie ja oblozylam sobie boki folia aluminiowa. Mozna uzyc papieru do pieczenia. Nie ma wtedy problemu z wyjeciem ciacha. Przepis super i wszystkim smakowalo
Zrobiłam na urodziny dla chłopaka :) palce lizać! idealny sernik *.*
Od siebie mogę dodać, że roztopioną białą czekoladę miałam bardzo gęstą, dlatego, żeby sobie ułatwić (i uniknąć zważenia się masy serowej) najpierw do roztopionej białej czekolady dodałam 2 łyżki masy serowej, wymieszałam i powoli wlałam do miski z masą :) pięknie się połączyło.
Jedyne co mi nie wyszło to polewa. Strasznie gęsta, dodawałam mleka gorącego a i tak była bardzo gęsta. Jak już chciałam ją wylać na ciasto to ześlizgnęła mi się ze sernika – nie chciała się trzymać :(
Sernik był więc bez polewy, ale myślę, że nawet lepiej :) czuć było cudowną śmietanową-oreową słodycz :)
Polecam!
Przykro mi z tą polewą, ale cieszę się, że smakowało :) pozdrawiam serdecznie
Sernik rewelacja, bardzo smaczny i prosty w wykonaniu. Do masy serowej dodałam żelatynę i ciasto rewelacyjnie trzyma sie formy. Bardzo łatwo się kroi:)
Przepis zaliczony, sernik wszystkim smakował, byłam bardzo zdziwiona znajomi prosili bym znowu go zrobiła i że życzą sobie taki na urodziny ;)
Dziś zrobiłam serniczek :) na szczęście nic się nie zważyło, teraz chłodzi się w lodówce. Nie dodałam żelatyny, czekoladę dodałam mocno ciepłą dlatego ze moja szybko gęstniała i nie miałam wyjścia… Najlepiej poprosić drugą osobę o pomoc tak żeby jedna miksowała a druga wlewała czekoladę. Ja miksowałam na wysokich obrotach, nie dodawałam też cukru waniliowego bo moim zdaniem krem byłby za słodki. Mam nadzieję ze do jutr wszytko ładnie stężeje. Pozdrawiam, dziękuję za wspaniały przepis :)
Masa zważyła się zaraz po dodaniu czekolady. Dwa razy! Dlaczego?
może za długo Pan miksuje, proszę po dodaniu czekolady wymieszać masę szpatułką, pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry, czy można zrobić torcik w formie silikonowej? :)
myślę, że tak, tylko może być problem z wyjęciem, pozdrawiam
Masa przepyszna, moja niestety wyszła jakaś mniej gęsta – wszystko się popsuło po dodaniu ciepłej białej czekolady:( żałuję, że czytałam wcześniej komentarzy, zaopatrzyłabym się w żelatynę:(
Mam nadzieję, że przez noc jakoś stężeje:) Bo zapowiada się obłędnie – wylizałam miskę baaaaardzo starannie;)
mam nadzieję, że się udało, pozdrawiam serdecznie
zrobiłam sernik dla chłopaka z okazji urodzin – był zachwycony! mówi, że nie jadł nigdy lepszego ciasta ;) Użyłam śmietanki 30% łaciatej i myślałam, że masa będzie za rzadka, ale po nocy w lodówce ładnie stężał. Pozdrawiam
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Fajny przepis, ciasto syte więcej jak jeden kawałek się nie zje napewno zrobię jeszcze nie jeden raz, ponieważ jest to coś innego .
bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie
czy tą żelatynę mam rozpuścić w ciepłej czekoladzie?
nie ma tu żadnej żelatyny, pozdrawiam
Ciasto wyszlo idealnie. Jest przepyszne. Po odstaniu w lodowce,na drugi dzien, smakowalo jeszcze lepiej. Polecam
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie