Smaczny, prosty jabłecznik, który przygotujemy raz dwa. Przepis zawiera sporo cynamonu, więc ciasto jest bardzo aromatyczne. Jabłka w cieście są mięciutkie, a ciasto puszyste i wilgotne. Raczej nikt nie powinien mieć problemów z przygotowaniem tego smakowitego ciasta z jabłkami, tylko pamiętajmy, aby dobrze ubić jajka z cukrem. Ciasto wtedy dobrze wyrośnie. Polecam… (natchnienie znalazłam w gazetce „ciasta za grosik”).
Prosty jabłecznik
Składniki:
5 średnich jabłek
100g masła
2/3 szklanki mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
2/3 szklanki cukru
300g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1. Mleko i posiekane masło przełożyć do rondelka. Podgrzewać mieszając, aż masło się roztopi, zdjąć z ognia.
2. Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienna i pokroić na kawałki. Posypać dwoma łyżeczkami cynamonu, wymieszać.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i jedną łyżeczką cynamonu. Dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, wymieszać.
4. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę (ubijać przez 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty).
5. Do puszystej masy, ciągle mieszając łyżką, powoli wlewać roztopione masło z mlekiem. Wsypać mąkę i wymieszać dokładnie łyżką.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Na wierzchu poukładać kawałki jabłek, wciskając je w ciasto.
Jabłecznik piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60-65 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Bardzo dziękuję!
mleko z masłem może być trochę ciepłe, pieczemy na funkcji góra-dół,
pozdrawiam serdecznie
Czy to mleko z masłem wlewamy do masy z jajek ciepłe, letnie czy przestudzone? Pieczemy na funkcji góra-dół? Termoobieg? Byłabym wdzięczna za podpowiedzi :)
Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło:)
Wczoraj późnym wieczorem zrobiłam i do rana dotrwało pół foremki:) W nocy buszował mąż, a rano do ciasta dorwał się synek:) Ciasto proste i pyszne!
ja bym je z wierzchu poukładała, pozdrawiam
czy jabłka można wymieszać z ciastem , czy może jednak lepiej trzeba je powciskać w ciasto
myślę, że można tylko proszę dać truskawek trochę mniej mają więcej soku, pozdrawiam
Czy jabłka można zastąpić innymi owocami? Np. truskawkami, albo pomieszać ?
bardzo się cieszę, że smakowało i się udało:)
pozdrawiam ciepło
Upieklam go w zeszlym tygodniu i wyszedl rewelacyjnie! Dalam 3 duze jablka – wiecej sie nie zmiescilo.
Dziekuje!
Robiłam i za pierwszym razem wyszedł suuper! Smakowało wszystkim :)
dobrze wiedzieć:) dziękuję za komentarz, mam nadzieję, że smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Witam ;) właśnie piekę ciacho. dodałam 6 jabłek średniej wielkości i to jest optymalna ilość- więcej nie zmieścicie ;) Pozdrawiam!
przykro mi, że ciasto nie wyszło
pozdrawiam