Smaczny, prosty jabłecznik, który przygotujemy raz dwa. Przepis zawiera sporo cynamonu, więc ciasto jest bardzo aromatyczne. Jabłka w cieście są mięciutkie, a ciasto puszyste i wilgotne. Raczej nikt nie powinien mieć problemów z przygotowaniem tego smakowitego ciasta z jabłkami, tylko pamiętajmy, aby dobrze ubić jajka z cukrem. Ciasto wtedy dobrze wyrośnie. Polecam… (natchnienie znalazłam w gazetce „ciasta za grosik”).
Prosty jabłecznik
Składniki:
5 średnich jabłek
100g masła
2/3 szklanki mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
2/3 szklanki cukru
300g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1. Mleko i posiekane masło przełożyć do rondelka. Podgrzewać mieszając, aż masło się roztopi, zdjąć z ognia.
2. Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienna i pokroić na kawałki. Posypać dwoma łyżeczkami cynamonu, wymieszać.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i jedną łyżeczką cynamonu. Dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, wymieszać.
4. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę (ubijać przez 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty).
5. Do puszystej masy, ciągle mieszając łyżką, powoli wlewać roztopione masło z mlekiem. Wsypać mąkę i wymieszać dokładnie łyżką.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Na wierzchu poukładać kawałki jabłek, wciskając je w ciasto.
Jabłecznik piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60-65 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
A mi nie wyszło . Ani wyglądu , ani smaku , zakalec klasyczny , choc wszystko wg przepisu , co do joty. Przepis mało precyzyjny okazał się , bo jak pokroić te jabłka : na drobno czy grubiej? Wcisnęłam tylko część , bo wiecej nie weszło do ciasta , a jabłek było pięć i reszta jak w przepisie … eh .
życzę smacznego,
pozdrawiam ciepło:)
włąśnie wyciagnełam cisto z piekarnika.Za sam wygląd i zapach mogłabym oddać wszystko.Napewno jest p[yszny, córeczk juz nie mogą siedoczekać kiedy będą mogly spróbować.
Pychotka wyszła :) Polecam :)
Wyszedł prepyszny :)
Serdecznie dziękuję i bardzo mi miło:) cieszę się, że ciasto smakowało,
dziękuję za komentarz i życzę kolejnych udanych wypieków,
pozdrawiam ciepło
Szybkie, proste, nie da się go zepsuć ! A do tego jak smakuje ;)
Robię ostatnio wiele Twoich ciast i nie mogę się nadziwić, co jedno to lepsze. Jak zaczynam oglądać przepisy to największym moim dylematem jest które powinnam upiec następne ! Tak jak kiedyś nie miałam żadnych pomysłów co upiec gościom, tak teraz nie mogę się zdecydować.
Naprawdę gratuluję talentu cukierniczego i z niecierpliwością czekam na kolejne genialne przepisy ;)
Pozdrawiam,
K
Ciasto wyszło mi rewelacyjne :). Pomyłkowo wrzuciłam jabłka do ciasta, zamiast powciskać je, jak w przepisie. Ale to w niczym nie przeszkodziło. Piękne wyrosło i było pyszne. Najlepsze, jeszcze ciepłe. Pozdrawiam.
Ciasto było tak pyszne ze musialam zrobic nastepnego dnia nastepne :) dziekuje za przepis
mam nadzieje ze ciasto sie udalo i smakowalo,
pozdrawiam cieplo
Witam. Właśnie włożyłam do piekarnika jabłecznik. Mam nadzieje ze wszystko sie uda bo moja siostrzenica ma na niego chrapke :)
Wyborny jabłecznik. Pycha!
thank you Winnie,
best wishes
Simple and easy-to-make cake, but a very beautiful one and I have no doubt – a very delicious cake!:)
super, że ciasto się udało,
dziękuję za komentarz, życzę smacznego,
pozdrawiam ciepło