Prosty jabłecznik

Smaczny, prosty jabłecznik, który przygotujemy raz dwa. Przepis zawiera sporo cynamonu, więc ciasto jest bardzo aromatyczne. Jabłka w cieście są mięciutkie, a ciasto puszyste i wilgotne. Raczej nikt nie powinien mieć problemów z przygotowaniem tego smakowitego ciasta z jabłkami, tylko pamiętajmy, aby dobrze ubić jajka z cukrem. Ciasto wtedy dobrze wyrośnie. Polecam… (natchnienie znalazłam w gazetce „ciasta za grosik”).

Prosty jabłecznik

Prosty jabłecznik
Składniki:
5 średnich jabłek
100g masła
2/3 szklanki mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
2/3 szklanki cukru
300g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

1. Mleko i posiekane masło przełożyć do rondelka. Podgrzewać mieszając, aż masło się roztopi, zdjąć z ognia.

2. Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienna i pokroić na kawałki. Posypać dwoma łyżeczkami cynamonu, wymieszać.

3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i jedną łyżeczką cynamonu. Dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, wymieszać.

4. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę (ubijać przez 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty).

5. Do puszystej masy, ciągle mieszając łyżką, powoli wlewać roztopione masło z mlekiem. Wsypać mąkę i wymieszać dokładnie łyżką.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Na wierzchu poukładać kawałki jabłek, wciskając je w ciasto.
Jabłecznik piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60-65 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Prosty jabłecznik

Prosty jabłecznik

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką

SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek

50 komentarzy do “Prosty jabłecznik”

  1. A mi nie wyszło . Ani wyglądu , ani smaku , zakalec klasyczny , choc wszystko wg przepisu , co do joty. Przepis mało precyzyjny okazał się , bo jak pokroić te jabłka : na drobno czy grubiej? Wcisnęłam tylko część , bo wiecej nie weszło do ciasta , a jabłek było pięć i reszta jak w przepisie … eh .

    Odpowiedz
  2. włąśnie wyciagnełam cisto z piekarnika.Za sam wygląd i zapach mogłabym oddać wszystko.Napewno jest p[yszny, córeczk juz nie mogą siedoczekać kiedy będą mogly spróbować.

    Odpowiedz
  3. Serdecznie dziękuję i bardzo mi miło:) cieszę się, że ciasto smakowało,
    dziękuję za komentarz i życzę kolejnych udanych wypieków,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  4. Szybkie, proste, nie da się go zepsuć ! A do tego jak smakuje ;)
    Robię ostatnio wiele Twoich ciast i nie mogę się nadziwić, co jedno to lepsze. Jak zaczynam oglądać przepisy to największym moim dylematem jest które powinnam upiec następne ! Tak jak kiedyś nie miałam żadnych pomysłów co upiec gościom, tak teraz nie mogę się zdecydować.
    Naprawdę gratuluję talentu cukierniczego i z niecierpliwością czekam na kolejne genialne przepisy ;)
    Pozdrawiam,
    K

    Odpowiedz
  5. Ciasto wyszło mi rewelacyjne :). Pomyłkowo wrzuciłam jabłka do ciasta, zamiast powciskać je, jak w przepisie. Ale to w niczym nie przeszkodziło. Piękne wyrosło i było pyszne. Najlepsze, jeszcze ciepłe. Pozdrawiam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz