Śliwki pod kruszonką – Postanowiłam przygotować kolejną kruszonkę, ponieważ kruszonka z jabłkami cieszy się dużym zainteresowaniem. Na stole zawitał, więc bardzo smaczny, szybki deser. Nie za słodki, soczysty i aromatyczny. Pięknie pachnie cynamonem. Śliwki otulone są w maślanej kruszone z płatków owsianych i migdałowych. Deser dobrze smakuje jeszcze trochę ciepły z dodatkiem lodów waniliowych. Bardzo polecam… (przepis troszkę zmodyfikowany ze strony BBC Good Food).
Śliwki pod kruszonką
Składniki:
Nadzienie:
6 dużych czerwonych śliwek lub innych, tak około 800g
4 łyżki jasnego brązowego cukru lub zwykłego
100ml soku pomarańczowego
1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
1 łyżeczka cynamonu
150g mąki
100g zimnego masła
2 łyżki cukru (dałam jasny brązowy)
4 łyżki płatków owsianych
50g płatków migdałowych
Nadzienie:
1. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na kawałki. Dodać sok pomarańczowy, cukier, cynamon i wymieszać.
2. Śliwki przełożyć do 4-5 żaroodpornych naczynek lub jedno dużego.
Kruszonka:
3. Do mąki dodać cynamon, posiekane masło i rozcierać palami, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier, płatki owsiane i migdałowe, wymieszać.
4. Gotową kruszonkę równomiernie rozłożyć na wierzchu przygotowanych śliwek. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 25-35 minut, aż kruszonka zbrązowieje. Podawać przestygnięte. Świetnie smakuje z lodami.
Udanych wypieków:)
Jakiej marki są prezentowane przez Panią na zdjęciach naczynia żaroodporne? Chciałam je ściągnąć dla siebie przez internet bo bardzo mi się podobają(:
Pozdrawiam Ewa
nie wiem jaka to marka, pozdrawiam
brzmi pysznie!! pozdrawiam serdecznie