Prosty jabłecznik

Smaczny, prosty jabłecznik, który przygotujemy raz dwa. Przepis zawiera sporo cynamonu, więc ciasto jest bardzo aromatyczne. Jabłka w cieście są mięciutkie, a ciasto puszyste i wilgotne. Raczej nikt nie powinien mieć problemów z przygotowaniem tego smakowitego ciasta z jabłkami, tylko pamiętajmy, aby dobrze ubić jajka z cukrem. Ciasto wtedy dobrze wyrośnie. Polecam… (natchnienie znalazłam w gazetce „ciasta za grosik”).

Prosty jabłecznik

Prosty jabłecznik
Składniki:
5 średnich jabłek
100g masła
2/3 szklanki mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
2/3 szklanki cukru
300g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

1. Mleko i posiekane masło przełożyć do rondelka. Podgrzewać mieszając, aż masło się roztopi, zdjąć z ognia.

2. Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienna i pokroić na kawałki. Posypać dwoma łyżeczkami cynamonu, wymieszać.

3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i jedną łyżeczką cynamonu. Dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, wymieszać.

4. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę (ubijać przez 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty).

5. Do puszystej masy, ciągle mieszając łyżką, powoli wlewać roztopione masło z mlekiem. Wsypać mąkę i wymieszać dokładnie łyżką.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Na wierzchu poukładać kawałki jabłek, wciskając je w ciasto.
Jabłecznik piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60-65 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Prosty jabłecznik

Prosty jabłecznik

Print Friendly, PDF & Email

You may also like

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką

SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek

PYSZNA Sernikowa Szarlotka

50 komentarzy do “Prosty jabłecznik”

  1. Przepyszne ciasto, pachnie cynamonem , rewelacyjne, bardzo puszyste. Piekłam zgodnie z przepisem, smakuje wyśmienicie. Dziękuje „Mała Cukierenko” o wielkim talencie

    Odpowiedz
  2. Mam pytanko- muszę dzisiaj upiec dwa ciasta do przedszkola moich maluszków, Jedno to babka z niespodzianką , bo wyszła rewelacyjnie, a jaesczze lepiej smakowała:) a drugie to myślałam o szybkim i prostym jabłeczniku właśnie.
    Proszę mi napisać czy mogę dodać zamiast jadłek rabarbar?? z racji ,że jest jeszcze dostępny i rabarbar jest pycha pomyślałam o nim. Myśli Pani ,że będzie ok?? proszę o odpowiedź:)

    Odpowiedz
    • tak można dodać rabarbar tylko przed dodaniem proszę pokrojony rabarbar posypać cukrem i odstawić na 2 godziny, następnie osączyć, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz

Dodaj komentarz