Smaczny, prosty jabłecznik, który przygotujemy raz dwa. Przepis zawiera sporo cynamonu, więc ciasto jest bardzo aromatyczne. Jabłka w cieście są mięciutkie, a ciasto puszyste i wilgotne. Raczej nikt nie powinien mieć problemów z przygotowaniem tego smakowitego ciasta z jabłkami, tylko pamiętajmy, aby dobrze ubić jajka z cukrem. Ciasto wtedy dobrze wyrośnie. Polecam… (natchnienie znalazłam w gazetce „ciasta za grosik”).
Prosty jabłecznik
Składniki:
5 średnich jabłek
100g masła
2/3 szklanki mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
2/3 szklanki cukru
300g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1. Mleko i posiekane masło przełożyć do rondelka. Podgrzewać mieszając, aż masło się roztopi, zdjąć z ognia.
2. Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienna i pokroić na kawałki. Posypać dwoma łyżeczkami cynamonu, wymieszać.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i jedną łyżeczką cynamonu. Dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, wymieszać.
4. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę (ubijać przez 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty).
5. Do puszystej masy, ciągle mieszając łyżką, powoli wlewać roztopione masło z mlekiem. Wsypać mąkę i wymieszać dokładnie łyżką.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Na wierzchu poukładać kawałki jabłek, wciskając je w ciasto.
Jabłecznik piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60-65 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Pieklam dzis bardzo dobre ,szybkie i pachnace cynamonem.Pycha
Przepyszne ciasto, pachnie cynamonem , rewelacyjne, bardzo puszyste. Piekłam zgodnie z przepisem, smakuje wyśmienicie. Dziękuje „Mała Cukierenko” o wielkim talencie
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Mam pytanko- muszę dzisiaj upiec dwa ciasta do przedszkola moich maluszków, Jedno to babka z niespodzianką , bo wyszła rewelacyjnie, a jaesczze lepiej smakowała:) a drugie to myślałam o szybkim i prostym jabłeczniku właśnie.
Proszę mi napisać czy mogę dodać zamiast jadłek rabarbar?? z racji ,że jest jeszcze dostępny i rabarbar jest pycha pomyślałam o nim. Myśli Pani ,że będzie ok?? proszę o odpowiedź:)
tak można dodać rabarbar tylko przed dodaniem proszę pokrojony rabarbar posypać cukrem i odstawić na 2 godziny, następnie osączyć, pozdrawiam serdecznie
Bardzo dziękuję!
mleko z masłem może być trochę ciepłe, pieczemy na funkcji góra-dół,
pozdrawiam serdecznie
Czy to mleko z masłem wlewamy do masy z jajek ciepłe, letnie czy przestudzone? Pieczemy na funkcji góra-dół? Termoobieg? Byłabym wdzięczna za podpowiedzi :)
Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło:)
Wczoraj późnym wieczorem zrobiłam i do rana dotrwało pół foremki:) W nocy buszował mąż, a rano do ciasta dorwał się synek:) Ciasto proste i pyszne!
ja bym je z wierzchu poukładała, pozdrawiam
czy jabłka można wymieszać z ciastem , czy może jednak lepiej trzeba je powciskać w ciasto
myślę, że można tylko proszę dać truskawek trochę mniej mają więcej soku, pozdrawiam
Czy jabłka można zastąpić innymi owocami? Np. truskawkami, albo pomieszać ?
bardzo się cieszę, że smakowało i się udało:)
pozdrawiam ciepło
Upieklam go w zeszlym tygodniu i wyszedl rewelacyjnie! Dalam 3 duze jablka – wiecej sie nie zmiescilo.
Dziekuje!
Robiłam i za pierwszym razem wyszedł suuper! Smakowało wszystkim :)
dobrze wiedzieć:) dziękuję za komentarz, mam nadzieję, że smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Witam ;) właśnie piekę ciacho. dodałam 6 jabłek średniej wielkości i to jest optymalna ilość- więcej nie zmieścicie ;) Pozdrawiam!
przykro mi, że ciasto nie wyszło
pozdrawiam
A mi nie wyszło . Ani wyglądu , ani smaku , zakalec klasyczny , choc wszystko wg przepisu , co do joty. Przepis mało precyzyjny okazał się , bo jak pokroić te jabłka : na drobno czy grubiej? Wcisnęłam tylko część , bo wiecej nie weszło do ciasta , a jabłek było pięć i reszta jak w przepisie … eh .
życzę smacznego,
pozdrawiam ciepło:)
włąśnie wyciagnełam cisto z piekarnika.Za sam wygląd i zapach mogłabym oddać wszystko.Napewno jest p[yszny, córeczk juz nie mogą siedoczekać kiedy będą mogly spróbować.
Pychotka wyszła :) Polecam :)
Wyszedł prepyszny :)
Serdecznie dziękuję i bardzo mi miło:) cieszę się, że ciasto smakowało,
dziękuję za komentarz i życzę kolejnych udanych wypieków,
pozdrawiam ciepło
Szybkie, proste, nie da się go zepsuć ! A do tego jak smakuje ;)
Robię ostatnio wiele Twoich ciast i nie mogę się nadziwić, co jedno to lepsze. Jak zaczynam oglądać przepisy to największym moim dylematem jest które powinnam upiec następne ! Tak jak kiedyś nie miałam żadnych pomysłów co upiec gościom, tak teraz nie mogę się zdecydować.
Naprawdę gratuluję talentu cukierniczego i z niecierpliwością czekam na kolejne genialne przepisy ;)
Pozdrawiam,
K
Ciasto wyszło mi rewelacyjne :). Pomyłkowo wrzuciłam jabłka do ciasta, zamiast powciskać je, jak w przepisie. Ale to w niczym nie przeszkodziło. Piękne wyrosło i było pyszne. Najlepsze, jeszcze ciepłe. Pozdrawiam.
Ciasto było tak pyszne ze musialam zrobic nastepnego dnia nastepne :) dziekuje za przepis
mam nadzieje ze ciasto sie udalo i smakowalo,
pozdrawiam cieplo
Witam. Właśnie włożyłam do piekarnika jabłecznik. Mam nadzieje ze wszystko sie uda bo moja siostrzenica ma na niego chrapke :)
Wyborny jabłecznik. Pycha!
thank you Winnie,
best wishes
Simple and easy-to-make cake, but a very beautiful one and I have no doubt – a very delicious cake!:)
super, że ciasto się udało,
dziękuję za komentarz, życzę smacznego,
pozdrawiam ciepło
Ciasto wyszło wspaniale . Pyszne , pachnące cynamonem . Mogłam głębiej powciskać jabłka ale i tak jest smakowite . Dziękuję za wspaniały przepis. pozdrawiam .
mam nadzieję, że będzie smakowało:)
pozdrawiam serdecznie
WYGLADA TAK PYSZNIE I DOMOWO- SZYBKA DECYZJA I CIASTO JUZ W PIEKARNIKU :)))))
Tego szukałam, wkrótce zakupy jabłkowe mniam mniam :)
Taki prosty, a pyszny. Wyszedł idealny, pozdrawiam!
Ciasto w piecyku, zobaczymy co wyjdzie;)) pachnie juz cudownie, dodałam kawałki gruszki.
Ojej, jaki ładny jabłecznik. Pyszne, proste, domowe ciasto. Lubię :)
Pięknie wygląda to ciacho a cynamonu jak dla mnie moze byc jeszcze więcej – uwielbiam:)
super:) bardzo się cieszę, że pianka smakowała,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam
Hej :D Hmm…wygląda znakomicie, oj spróbowałabym ;-) Na pewno niesamowicie smakuje z kawą :) Dziś zrobiłam też ciasto z jabłkami z twojej stronki. http://www.malacukierenka.pl/lekka-pianka-z-jablkami-i-herbatnikami.html . Bardzo jest pyszne, takie lekkie i bardzo łatwy w przygotowaniu, na takie porę roku bardzo fajnie smakuje z pyszną kawą :)
Oj wiesz co lubię najbardziej :D
Cudowne, gdyby nie to że dziś czasochłonny obiad, od razu bym je upiekła. Może jutro;)
Wygląda przepysznie! :)
myślę, że można dodać jeszcze z jedno jabłko, ale aż 10 to wydaje mi się że wyjdzie zakalec,
pozdrawiam
Bardzo mało tych jabłek się wydaje w kontraście do ilości ciasta. Można dodac 10 jabłek ;) ? uda się wtedy ;)? bo na zdjęciu wygląda to tak ze jest bardzo dużo takiego suchego ciasta, troszeczke jabłuszek, ale nie wiem czy gdybym miała kawałek na talerzyku to czy bym nie miała ochoty posmarować go jeszcze marmoladą jabłkową, bo za suche …. jak to jest ? więcej jabłek będzie zle ???