Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią – Moda na dodawanie warzyw do słodkich deserów przeżywa teraz rozkwit i w Małej Cukierence również nowa, pyszna propozycja na ciasto z dodatkiem warzyw. Zapraszam na nowe ciasto z cukinią i marchewką. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu z kategorii „Bez miksera”, z dodatkiem bakalii i korzennych przypraw, bardzo polecam… Po więcej przepisów z cukinią zapraszam do kategorii „Ciasta z cukinią„.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
po 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, imbiru, gałki muszkatołowej
3 jajka
1 szklanka jasnego brązowego cukru
1/2 szklanki oleju
150g startej marchewki na drobnych oczkach
150g startej cukinii na dużych oczkach (nie obierałam cukinii)
1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny
1/2 szklanki posiekanych orzechów
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać przyprawy i wymieszać łyżką. Dodać bakalie, wymieszać.
2. Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier i rozbełtać widelcem. Wlać olej i dodać dobrze osączone w dłoniach warzywa (patrz FILM), wymieszać łyżką do połączenia składników.
3. Do mąki dodać masę z warzywami i wymieszać krótko łyżką. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
4. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i zdjąć papier do pieczenia (patrz FILM) . Ciasto posypać cukrem pudrem, podawać pokrojone na spore prostokąty.
Udanych wypieków:)
Czy żółta cukinia równiez się nada? Czy ktoś próbował?
myślę, że się nada, pozdrawiam
Czy orzechy włoskie można zastąpić laskowymi? Jeżeli nie to co oprócz żurawiny można dodać? Nie posiadam obecnie orzechów włoskich. Pozdrawiam
Wypróbowane, bardzo dobre. Smakuje wszystkim domownikom.
Zrobilam z ugotowanymi burakami cwiklowymi zamiast cukini i marchewki co wyszlo? Kiedy pokroilam na talerz i zaczelismy jesc to cala rodzinka miala orgazm kulinarny ! szok . Suuuuuuper przepis !!!Dziekuje
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
A jak bym zamiast oleju dodała jogurtu naturalnego??
Będzie dobre ?
myślę, że nie, pozdrawiam
Czy można to ciasto upiec w foremkach na muffinki? Jeżeli tak, to w jakiej temp. je piec, jak długo i na którym poziomie?
tak można, około 21-25 minut w 180C funkcja góra – dół, na najniższym poziomie piekarnika, pozdrawiam
Bardzo dobre, proste w wykonaniu ciasto.Zazwyczaj robiłam marchewkowe ale to jest pyszniejsze.
Witam, czy cukinię można zastąpić marchewką lub jabłkiem? Jeśli tak, to czy zmienią się proporcje?
z jabłkiem może wyjść zakalec, ale z marchewką powinno się udać, dałabym tyle samo, pozdrawiam