Mega łatwe, pyszne ciasto z cukinią i orzechami

Mega łatwe ciasto z cukinią i orzechami – Zapraszam na pyszne, bardzo proste w przygotowaniu ciasto z cukinią. Jest wilgotne, aromatyczne, dość gęste, z dużą ilością bakalii. Jest sycące, wspaniale smakuje z kawą. Podczas krojenia może się trochę kruszyć, dlatego podajemy je pokrojone na dość grube plastry. Polecam! (inspiracja ze strony bbcgoodfood.com) Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Mega łatwe ciasto z cukinią i orzechami – Zapraszam na pyszne, bardzo proste w przygotowaniu ciasto z cukinią. Jest wilgotne, aromatyczne, dość gęste, z dużą ilością bakalii. Jest sycące

Mega łatwe ciasto z cukinią i orzechami
Składniki – dobrze jakby były w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
2 duże jajka
130ml oleju
130g ciemnego cukru, można użyć dowolnego (użyłam cukru trzcinowego dark muscovado)
350g cukinii startej na dużych oczkach razem ze skórką
2 łyżeczki cukru z wanilią lub cukru wanilinowego
300g mąki pszennej użyłam tortowej
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g posiekanych orzechów włoskich
100g rodzynek
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Mega łatwe ciasto z cukinią i orzechami – Zapraszam na pyszne, bardzo proste w przygotowaniu ciasto z cukinią. Jest wilgotne, aromatyczne, dość gęste, z dużą ilością bakalii. Jest sycące

Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.

2. Do miski wbić jajka, dodać olej, cukier z wanilią, cukier i ucierać mikserem przez około 1-2 minuty do połączenia składników (jeśli ciemny cukier zbije się w duże grudki, należy je trochę rozetrzeć łyżką, patrz FILM).

3. Następnie do jajecznej masy dodać cukinię, ale przed dodaniem należy ją dobrze osączyć w dłoniach, dobrze odcisnąć sok, patrz FILM.
Po dodaniu cukinii krótko wymieszać mikserem.

4. Do mąki dodać przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i krótko wymieszać łyżką. Tak przygotowaną mąkę dodać do masy z cukinią i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.

5. Do ciasta dodać orzechy, rodzynki i wymieszać krótko szpatułką.

6. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30cm x 12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.

7. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.

8. Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Mega łatwe ciasto z cukinią i orzechami – Zapraszam na pyszne, bardzo proste w przygotowaniu ciasto z cukinią. Jest wilgotne, aromatyczne, dość gęste, z dużą ilością bakalii. Jest sycące

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią

Muffiny z cukinią, migdałami i rodzynkami

Ciasto z cukinią i żurawiną

11 komentarzy do “Mega łatwe, pyszne ciasto z cukinią i orzechami”

  1. Chciałabym przełożyć ciasto masą. Czy ciasto uda się po zwiększeniu proporcji i pieczeniu na większej blasze? Kroić czy upiec dwa blaty? Pytam, gdyż może zabraknąć mi czasu na testowanie, a przepis zapowiada się ciekawie 😌 pozdrawiam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz