Mega łatwe ciasto z cukinią i orzechami – Zapraszam na pyszne, bardzo proste w przygotowaniu ciasto z cukinią. Jest wilgotne, aromatyczne, dość gęste, z dużą ilością bakalii. Jest sycące, wspaniale smakuje z kawą. Podczas krojenia może się trochę kruszyć, dlatego podajemy je pokrojone na dość grube plastry. Polecam! (inspiracja ze strony bbcgoodfood.com) Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Mega łatwe ciasto z cukinią i orzechami
Składniki – dobrze jakby były w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
2 duże jajka
130ml oleju
130g ciemnego cukru, można użyć dowolnego (użyłam cukru trzcinowego dark muscovado)
350g cukinii startej na dużych oczkach razem ze skórką
2 łyżeczki cukru z wanilią lub cukru wanilinowego
300g mąki pszennej użyłam tortowej
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g posiekanych orzechów włoskich
100g rodzynek
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
2. Do miski wbić jajka, dodać olej, cukier z wanilią, cukier i ucierać mikserem przez około 1-2 minuty do połączenia składników (jeśli ciemny cukier zbije się w duże grudki, należy je trochę rozetrzeć łyżką, patrz FILM).
3. Następnie do jajecznej masy dodać cukinię, ale przed dodaniem należy ją dobrze osączyć w dłoniach, dobrze odcisnąć sok, patrz FILM.
Po dodaniu cukinii krótko wymieszać mikserem.
4. Do mąki dodać przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i krótko wymieszać łyżką. Tak przygotowaną mąkę dodać do masy z cukinią i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.
5. Do ciasta dodać orzechy, rodzynki i wymieszać krótko szpatułką.
6. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30cm x 12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.
7. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.
8. Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Chciałabym przełożyć ciasto masą. Czy ciasto uda się po zwiększeniu proporcji i pieczeniu na większej blasze? Kroić czy upiec dwa blaty? Pytam, gdyż może zabraknąć mi czasu na testowanie, a przepis zapowiada się ciekawie 😌 pozdrawiam!
Też się uda na większej blaszce, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam, wyszło świetne! Polecam o dziękuję za przepis
Ciasto super, mąkę zmieszałam pół na pół z pełnoziarnistą. I piekłam 20 minut dłużej
Czy można użyć mąki bez glutenu (np gryczanej)?
Pozdrawiam
myślę, że się uda, też o tym myślałam, pozdrawiam
Uwielbiam takie ciasta :) Kojarzą mi się z jesiennymi wieczorami nie wiem czemu ;)
Czy jest możliwość zmiany mąki jasnej na ciemną, orkiszową? 😊
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy można dodać mąkę przenną pelnoziarnistą, zamiast zwykłej.
tak można, pozdrawiam