Proste, szybkie ciasto z truskawkami i rabarbarem – Kolejne pyszne, wiosenne ciasto w Małej Cukierence. Takie ciasto piekła moja babcia i moja mama jak byłam dzieckiem, kojarzy mi się z wakacjami. Wieczorem kawał ciasta i ciepłe mleko :). Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu, żeby zachować oryginalny smak użyłam margaryny. Udało się wyśmienicie jest puszyste, delikatnie waniliowe i soczyste od truskawek, rabarbaru. Wygląda smakowicie, bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste, szybkie ciasto z truskawkami i rabarbarem
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
5 jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru (szklanka 250ml)
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
250g margaryny lub masła – roztopionego
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300g umytych truskawek bez szypułek, pokrojonych na kawałki
300g rabarbaru pokrojonego na kawałeczki
cukier puder do posypania
1. Białka przełożyć do suchej, czystej miski i ubić mikserem. Gdy białka się już dobrze spienią, dodać cukier i cukier wanilinowy, miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodać żółtka i jeszcze przez chwilę mieszać mikserem, aż powstanie jasna, kremowa masa.
2. Obie mąki przełożyć do miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać.
3. Do piany z jajek dodać w 3 partiach roztopiony tłuszcz, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką (patrz FILM). Następnie na masę przesiać wcześniej przygotowaną mąkę i wymieszać dokładnie szpatułką.
4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i na wierzchu poukładać truskawki i rabarbar. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Ciasto dziś robiłam. Jest mega pyszne. Rozpływa się w ustach. Ja nie wiem jak może nie wyjść te ciacho. Ja zamiast cukru dodałam erytrol. Przepis już jest w moim segregatorze. Dziękuję 😘
bardzo się cieszę, pozdrawiam!
Witam, czy bez użycia mąki ziemniaczanej też ciasto wyjdzie? :)
Ciasto się udało i jest pyszne ☺️ Pozdrawiam cieplutko i polecam .
Robiłam 2 razy. Pierwszy raz według przepisu drugi raz dałam olej zamiast masła i troszkę mleka. Drugim razem wyszło zdecydowanie lepsze dużo bardziej puszyste.
Czy margarynę/masło można zastąpić olejem? Jeśli tak, to ile go dać? Pozdrawiam
można, tak około 200ml pozdrawiam
Kolejny raz zrobiłam Twoje ciasto. Tym razem rabarbar z truskawkami, wyszło jak zwykle perfekcyjnie :)
Jaki może być powód ze ciasto nie było wysokie?
może za dużo owoców lub za długo miksowane z tłuszczem i mąką, ale to ciasto zawsze się udaje, pozdrawiam serdecznie
Witam:)
Skorzystałam z przepisu…wyszło super…uczestnicy ogniska bardzo chwalili…:)Dziękuj
Witam tydzień temu miałam imieniny I zrobiłam ciasto tylko z mąki pełno ziarnistej i goście chwalili ze jest smaczne I puszyste .A dziś robiłam z mąki pszennej i też jes super☺. Pani ma świetne pomysły
Witam. A co Pani myśli o dodaniu do ciasta twarogu? Nie zrobi się zakalec? A może ma Pani jakiś podobny przepis z twarogiem? Pozdrawiam
myślę, że będzie zakalec, chyba nie mam takiego ciasta, pozdrawiam serdecznie
Czyna wieksza blache nalezy podwoic skladniki?
Bardzo puszyste i bardzo snaczne
Mam jedno pytanie zrobiłem dzisiaj ciasto z rabarbarem i truskawkami ale chyba za dużo dodałem mąki. Zasugerowałem się że miarka którą pani się posługuje ma 250g i dodałem ok 0,5 mąki. Mam pytanie dwie szklanki to ile gram należy wsypać czy ok.300g to będzie dobrze? Z góry dziękuje za odpowiedz. Pozdrawiam Krzysztof.
moja miarka ma 250ml nie gram, chodzi o szklankę, za dużo mąki Pan dodał, tak to około 300g i troszkę, pozdrawiam serdecznie
Witam
Rozumiem, że rozpuszczone masło lub margaryna muszą być wystudzone.
Pozdrawiam.
tak ostygnięte, pozdrawiam
Ciasto dobre ,robiłam z samym rabarbarem .
Dzień dobry
Jakie poleca Pani ciasta na komunie? Zależy mi aby to były wypieki które nie potrzebują lodówki. Dziękuję i pozdrawiam