Ciasto z Truskawkami i Musli

Ciasto z truskawkami i musli – Zapraszam na kolejne, pyszne ciasto z truskawkami. Tym razem z dodatkiem musli, dzięki niemu przygotowałam wspaniałą, chrupiącą kruszonkę. Przepis powstał przy współpracy z marką Mixit. Na e-shopie Mixit.pl znajdziecie gotowe mixy musli, kasz, suszonych owoców i orzeszków, zdrowe batoniki bez dodatku cukru, produkty dla wegan. Co najważniejsze, możecie sami skomponować własne mieszanki musli i kasz. Mam dla Was kod rabatowy: „MalaCukierenka”, który daje 10% zniżki na każde zakupy w Mixit.pl. Kod jest ważny od 17.05.2018 – 17.06.2018. Zachęcam do wypróbowania nowych musli lub skomponowania własnego i skorzystania z rabatu :).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto z Truskawkami i Musli

Ciasto z Truskawkami i Musli
Składniki:
Kruszonka:
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
170g musli, użyłam musli „Majowa mieszanka” z mixit.pl
100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
60g cukru
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
190g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
5 jajek
310g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30g liofilizowanych owoców, użyłam mieszanki „Duże chrupiące owoce” z mixit.pl
600g pokrojonych truskawek

Kruszonka:
1. Do miski przełożyć składniki na kruszonkę i rozcierać palcami, aż powstaną wilgotne okruchy (patrz FILM). Kruszonkę wstawić do lodówki.

Ciasto:
2. Do miski przełożyć masło, dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją na jajeczną masę, wymieszać krótko mikserem. Do ciasta dodać liofilizowane owoce i wymieszać szpatułką.

4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać truskawki i na koniec ciasto posypać kruszonką (patrz FILM). Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Ciasto z Truskawkami i Musli

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

2 komentarze do wpisu „Ciasto z Truskawkami i Musli

  1. Świetny przepis,po delikatnej modyfikacji szybki i prosty w wykonaniu. Ciasto wilgotne i sprężyste, chrupiąca kruszonka ❤️ Trochę obawiałam się konsystencji ciasta przed pieczeniem, czy nie wyjdzie zakalec, ale wyszło świetnie. Pozdrawiam i dziękuje za przepis

Dodaj komentarz

.