Proste, szybkie ciasto z truskawkami i rabarbarem

Proste, szybkie ciasto z truskawkami i rabarbarem – Kolejne pyszne, wiosenne ciasto w Małej Cukierence. Takie ciasto piekła moja babcia i moja mama jak byłam dzieckiem, kojarzy mi się z wakacjami. Wieczorem kawał ciasta i ciepłe mleko :). Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu, żeby zachować oryginalny smak użyłam margaryny. Udało się wyśmienicie jest puszyste, delikatnie waniliowe i soczyste od truskawek, rabarbaru. Wygląda smakowicie, bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Proste, szybkie ciasto z truskawkami i rabarbarem

Proste, szybkie ciasto z truskawkami i rabarbarem
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
5 jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru (szklanka 250ml)
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
250g margaryny lub masła – roztopionego
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300g umytych truskawek bez szypułek, pokrojonych na kawałki
300g rabarbaru pokrojonego na kawałeczki
cukier puder do posypania

1. Białka przełożyć do suchej, czystej miski i ubić mikserem. Gdy białka się już dobrze spienią, dodać cukier i cukier wanilinowy, miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodać żółtka i jeszcze przez chwilę mieszać mikserem, aż powstanie jasna, kremowa masa.

2. Obie mąki przełożyć do miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać.

3. Do piany z jajek dodać w 3 partiach roztopiony tłuszcz, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką (patrz FILM). Następnie na masę przesiać wcześniej przygotowaną mąkę i wymieszać dokładnie szpatułką.

4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i na wierzchu poukładać truskawki i rabarbar. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Proste, szybkie ciasto z truskawkami i rabarbarem

Print Friendly, PDF & Email

24 komentarze do “Proste, szybkie ciasto z truskawkami i rabarbarem”

  1. Pragnę dodać, że zrobię to ciasto jeszcze raz bo w smaku jest wspaniałe. Użyję innej mąki. Dam znać po drugiej próbie. Pozdrawiam słodko i owocowo!

    Odpowiedz
  2. Ciasto smakuje dobrze ale wyszło ciężkie i tłuste mimo że składniki odmierzyłam bardzo dokładnie. Przy dolewaniu 3 porcji masła były problemy by ciasto to masło wchłonęło… już miałam wątpliwości…Masło dobrego gatunku…Nie wiem co poszło nie tak…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz