Proste Szybkie Ciasteczka Rożki Pomarańczowe – Dzisiaj kolejny przepis na przepyszne, kruche, proste w przygotowaniu ciasteczka. Są bardzo smaczne i cudownie pachną pomarańczą, masłem. Te rożki na 100% będą u mnie na Święta. Polecam!!! Uwielbiam świąteczne ciasteczka :) (przepis z gazetki „Ciasta i desery” 2008). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
PROSTE SZYBKIE Ciasteczka Rożki Pomarańczowe
Składniki:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
70g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią 16g
100g zmielonych migdałów
200g masła
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
Dodatkowo:
około 90g cukru kryształu
1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
1. Do miski przesypać mąką, przesiać cukier puder, dodać zmielone migdały, cukier wanilinowy i skórkę pomarańczową. Dodać pokrojone masło i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne, zbite okruchy (patrz FILM). Ciasto zagnieść krótko rękoma.
2. Z ciasta odrywać kawałeczki wielkości orzecha włoskiego, formować w rękach kuleczkę i rolować ją w wałeczek, zawinąć końce delikatnie do środka (patrz FILM) i ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciasteczkami należy zachować odstępy.
3. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka odstawić na około 3-5 minut.
4. Wymieszać bardzo krótko cukier i skórkę pomarańczową (proszę długo nie mieszać, bo cukier zwilgotnieje i nie będzie się trzymał na rożkach). Gorące rożki obtaczać w cukrze i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków :)
Trzeba piec w nagrzanym piekarniku- wtedy zachowaja ksztal. Jak wstawicie do zimnego to sie rozjadą. Dobra mieszanka bezglutenowa tez moze byc. Sa wtedy bardziej kruche- trzeba chwile zaczekac przed zdjeciem z blachy az ostygna.
Witam😊Czy można zrobić je w wersji bezglutenowe,czyli zamienić mąkę pszenną na bezglutenową?Pozdrawiam
Nie wiem jak to się uda na takiej mące, pozdrawiam serdecznie
Pieniądze wyrzucone w błoto:( Przepis do bani – kostka masła na 250g mąki?? Wszystko utonęło w tłuszczu:// W trakcie pieczenia na blasze została jedna tłusta masa. Masakra…. nie polecam:(
Przepyszne! Co prawda mi wyszły podkowy ( nie mam talentu plastycznego;)ale smak niesamowity. No i co najważniejsze szybkie!
Nie moglam kupic migdalow wiec zrobiłam z mielonym sezamem. Szczerze z migdałami lepsze!smaczne
Moje nie zachowały kształu rogalika tylko się tak „rozlazły” na boki, spłaszczyły się, ale w smaku dobre
Moje również nie zachwaly takiego ladnego kształtu. Nie wiem jak to osiągnąć..Ale wyszły smaczne :)
Ja piekę ciasteczka pomarańczowe z Pani przepisu kruchych ciasteczek cytrynowych. Są pyszne. Właśnie upiekłam na święta
Nie miałam migdałów dodałam orzechy włoskie zmielone. Ciasteczka wyszły chrupiące i pyszne. Pominąłem tez maczanie w cukrze bo są wystarczająco słodkie. Polecam ten przepis
Dzień dobry,
Pani Natalio, czy można użyć kupione w sklepie gotowe zmielone migdały?
Pozdrawiam Ewa
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam. Czy normalnym ręcznym mikserem też da rade zarobić ciasto?
tak można, ale zagnieść ręcznie, pozdrawiam
Czy mogłaby wcześniej sparzyć i obrać ze skórki?
tak można, pozdrawiam
Pani Natalko, a moźe tak orzechowca? Z filmem oczywiście. Dziekuję za pyszne przepisy. Pozdrawiam serdecznie. Marlena
Czy mozna tez ciasto wyrobić bez miksera? ( awaria miksera )
myślę, że tak, pozdrawiam
Ja ciasteczka wycinałam foremkami – mój wnuczek był bardzo podekscytowany wykrawaniem. Wyszły przepyszne, będą częstym dodatkiem do kawy w moim domu. Dziękuję za przepis, pozdrawiam!
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy można ominąć zmielone migdały? Nie mam jak ich zmielić :)
to nie będzie już to samo, pozdrawiam
Jesteśmy pod wrażeniem Twoich zdolności kulinarnych! :)
Ile ciasteczek wychodzi z przepisu?
około 40 sztuk, pozdrawiam
Witam. W przepisie nie ma proszku do pieczenia. Został pominięty celowo, czy trzeba dodać?
nie trzeba dodawać, pozdrawiam
Witam, mam pytanie co do masła… Ma być w temperaturze pokojowej czy schłodzone ?
Dziękuję za odpowiedź
lepiej schłodzone, pozdrawiam