Szarlotka w kratkę na kruchym cieście

Bardzo smaczna szarlotka w kratkę na kruchym cieście z dodatkiem orzechów i skórki pomarańczowej. Aromatyczna z cynamonem i odrobiną zmielonych goździków. Dosyć prosta w przygotowaniu, z piękną kratką na wierzchu prezentuje się wspaniale. Dzięki dodaniu smalcu ciasto jest bardziej wilgotne i miękkie, więc radzę go nie pomijać. Na chłodne wieczory z gorącą herbatą idealna, bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Szarlotka w kratkę na kruchym cieście

Szarlotka w kratkę na kruchym cieście
Składniki:
Ciasto:
600g mąki pszennej (użyłam tortowej)
300g schłodzonego masła
200g cukru
100g smalcu
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
Nadzienie:
2kg umytych jabłek
150g cukru
2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki goździków
50g poszatkowanych orzechów włoskich (możemy zastąpić innymi bakaliami, na filmie dodałam rodzynki)
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej (lub smażonej)
3 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania wymieszamy z odrobiną cukru wanilinowego

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.

2. Dodać posiekane, schłodzone masło i smalec lub zetrzeć je na tarce z grubymi oczkami (patrz FILM). Dodać jajka i szybko zagnieść ciasto.

3. Ciasto podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej (patrz FILM).

4. Większe ciasto rozwałkować na prostokąt i wyłożyć nim blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto piec w temperaturze 190C na funkcji góra-dół przez około 25 minut, aż troszkę się przyrumieni. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

Nadzienie:
5. Jabłka obrać, przepołowić i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić je na kawałki i przełożyć do garnka. Dodać cukier i przyprawy, wymieszać.

6. Jabłka postawić na gazie i smażyć przez około 5 minut, aż trochę zmiękną. Dodać mąkę pszenną, wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać orzechy, skórkę pomarańczową, wymieszać.

7. Gotowe nadzienie wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać (patrz FILM).

8. Pozostałe ciasto rozwałkować i powycinać radełkiem lub nożem paski o szerokości około 1,2cm. Poukładać je na wierzchu ciasta, robiąc kratkę (patrz FILM). Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190oC przez około 25-30 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

9. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Szarlotka w kratkę na kruchym cieście

Print Friendly, PDF & Email

20 myśli na temat „Szarlotka w kratkę na kruchym cieście

  1. ciasto, na które czekałam !!!! jadłam je kiedyś u znajomych, warto wypróbować bo jest pyszne, kruche i delikatne do tego lody i bita śmietana mniam !!!! w niedzielę zagości na moim stole :)

  2. Dziś je upiekłam:-) Pyszne! Pochłonęłam dwa kawałki i gdyby nie późna pora zjadłabym jeszcze jeden! Dziękuję za przepis!

  3. Witam serdecznie! W sobotę upiekłam szarlotkę wg Pani przepisu i nie dotrwała do niedzieli!;-) A kruche ciasto już od zawsze będę robić w ten sposób, po prostu pyszne i delikatne!Dziękuję za wspaniałe pomysły i przepisy!

  4. szarlotka najlepsza jaką jadłam, pierwsza została zjedzona przez moją rodzinę w jeden dzień, dzisiaj piekę kolejną a pachnie fantastycznie!!!! jest bardzo łatwa i szybka do upieczenia, polecam :)

  5. Robiłam już dwa razy. Pierwszy zgodnie z przepisem – robiłam kratkę. Za drugim razem ciasto na górze potarłam. Efekt smakowy identyczny a znacznie łatwiej się robiło. Bardzo dobry klasyk, aromatyczne i konkretne ciasto. Ta mąka w jabłkach mnie przeraziła, ale ma to sens bo jest zwarte i się nie rozpada.
    Polecam.

  6. 150g cukru do jabłek to trochę za dużo. Ja dodałam go mniej,a jabłka i tak są zbyt słodkie ;( Mimo tego super przepis, polecam! :-)

  7. W jakiej temperaturze się piecze bo u mnie najmniejsza temperatura to 100 stopni, to w jakiej temperaturze piec proszę plis o szybką odpowiedź kogo kolwiek! Co piekł te ciasto,! To jaka temperatura???

    • W przepisie jest podane, proszę dokładnie czytać przepisy,
      Piec w temperaturze 190oC przez około 25-30 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
      pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

.