Szarlotka w kratkę na kruchym cieście

Bardzo smaczna szarlotka w kratkę na kruchym cieście z dodatkiem orzechów i skórki pomarańczowej. Aromatyczna z cynamonem i odrobiną zmielonych goździków. Dosyć prosta w przygotowaniu, z piękną kratką na wierzchu prezentuje się wspaniale. Dzięki dodaniu smalcu ciasto jest bardziej wilgotne i miękkie, więc radzę go nie pomijać. Na chłodne wieczory z gorącą herbatą idealna, bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Szarlotka w kratkę na kruchym cieście

Szarlotka w kratkę na kruchym cieście
Składniki:
Ciasto:
600g mąki pszennej (użyłam tortowej)
300g schłodzonego masła
200g cukru
100g smalcu
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
Nadzienie:
2kg umytych jabłek
150g cukru
2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki goździków
50g poszatkowanych orzechów włoskich (możemy zastąpić innymi bakaliami, na filmie dodałam rodzynki)
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej (lub smażonej)
3 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania wymieszamy z odrobiną cukru wanilinowego

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.

2. Dodać posiekane, schłodzone masło i smalec lub zetrzeć je na tarce z grubymi oczkami (patrz FILM). Dodać jajka i szybko zagnieść ciasto.

3. Ciasto podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej (patrz FILM).

4. Większe ciasto rozwałkować na prostokąt i wyłożyć nim blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto piec w temperaturze 190C na funkcji góra-dół przez około 25 minut, aż troszkę się przyrumieni. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

Nadzienie:
5. Jabłka obrać, przepołowić i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić je na kawałki i przełożyć do garnka. Dodać cukier i przyprawy, wymieszać.

6. Jabłka postawić na gazie i smażyć przez około 5 minut, aż trochę zmiękną. Dodać mąkę pszenną, wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać orzechy, skórkę pomarańczową, wymieszać.

7. Gotowe nadzienie wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać (patrz FILM).

8. Pozostałe ciasto rozwałkować i powycinać radełkiem lub nożem paski o szerokości około 1,2cm. Poukładać je na wierzchu ciasta, robiąc kratkę (patrz FILM). Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190oC przez około 25-30 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

9. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Szarlotka w kratkę na kruchym cieście

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

30 komentarzy do wpisu „Szarlotka w kratkę na kruchym cieście”

  1. ciasto, na które czekałam !!!! jadłam je kiedyś u znajomych, warto wypróbować bo jest pyszne, kruche i delikatne do tego lody i bita śmietana mniam !!!! w niedzielę zagości na moim stole :)

    Odpowiedz
  2. Dziś je upiekłam:-) Pyszne! Pochłonęłam dwa kawałki i gdyby nie późna pora zjadłabym jeszcze jeden! Dziękuję za przepis!

    Odpowiedz
  3. Witam serdecznie! W sobotę upiekłam szarlotkę wg Pani przepisu i nie dotrwała do niedzieli!;-) A kruche ciasto już od zawsze będę robić w ten sposób, po prostu pyszne i delikatne!Dziękuję za wspaniałe pomysły i przepisy!

    Odpowiedz
  4. szarlotka najlepsza jaką jadłam, pierwsza została zjedzona przez moją rodzinę w jeden dzień, dzisiaj piekę kolejną a pachnie fantastycznie!!!! jest bardzo łatwa i szybka do upieczenia, polecam :)

    Odpowiedz
  5. Robiłam już dwa razy. Pierwszy zgodnie z przepisem – robiłam kratkę. Za drugim razem ciasto na górze potarłam. Efekt smakowy identyczny a znacznie łatwiej się robiło. Bardzo dobry klasyk, aromatyczne i konkretne ciasto. Ta mąka w jabłkach mnie przeraziła, ale ma to sens bo jest zwarte i się nie rozpada.
    Polecam.

    Odpowiedz
  6. 150g cukru do jabłek to trochę za dużo. Ja dodałam go mniej,a jabłka i tak są zbyt słodkie ;( Mimo tego super przepis, polecam! :-)

    Odpowiedz
  7. W jakiej temperaturze się piecze bo u mnie najmniejsza temperatura to 100 stopni, to w jakiej temperaturze piec proszę plis o szybką odpowiedź kogo kolwiek! Co piekł te ciasto,! To jaka temperatura???

    Odpowiedz
    • W przepisie jest podane, proszę dokładnie czytać przepisy,
      Piec w temperaturze 190oC przez około 25-30 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
      pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  8. Moje drugie ciasto udane odkąd w 7 miesiącu ciąży zaczęłam piec ,odkąd wyszło mi to drugie mąż kupił mi książkę na przepisy .Ten przepis będzie wpisany jako drugi po serniku ,rewelacja !!!

    Odpowiedz
  9. Witam serdecznie, nigdy nic u Pani nie komentuje, ale dzisiaj aż po prostu muszę to napisać, bo Pani ciasta i przepisy są cudowne;)
    Korzystałam z rożnych Pani przepisów na ciasto z borówkami, proste z keksówki z jabłkami, torty też mi się zdarzyło robić według Pani przepisów i wszystko wychodzi obłędnie pyszne;)
    Dzisiaj robiłam właśnie to, nie dodałam smalcu, ani żadnych dodatków same jabłka ze słoiczka (przygotowane do domowych przetworów) i wyszło jak zwykle pysznie:) Dziękuje za Pani przepisy, za pasję i chęci do dzielenia się tym:)
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  10. pycha!! w dniu dzisiejszym upiekłam piętnasty raz tą szarlotkę i jak zawsze jest fantastyczna. Warto upiec sobie wcześniej ze dwa spody i je zamrozić a potem, jeśli ma się ochotę, wystarczy tylko uprażyć jabłka, wstawić szarlotkę do piekarnika i za pół godziny mamy fantastyczne ciasto :), POLECAM!!!

    Odpowiedz
  11. Uwielbiam Pani przepisy są naprawdę dobre i pyszne. Zrobilam szarlotkę,dla mnie było zaskoczenie ze dodaje sie smalcu. Jest naprawdę pycha ❤

    Odpowiedz
  12. Szarlotka w kratkę na kruchym cieście, idealna dzięki dużej ilości jabłek oraz aromatów, a także pysznych bakalii.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz