Szarlotka w kratkę na kruchym cieście

Bardzo smaczna szarlotka w kratkę na kruchym cieście z dodatkiem orzechów i skórki pomarańczowej. Aromatyczna z cynamonem i odrobiną zmielonych goździków. Dosyć prosta w przygotowaniu, z piękną kratką na wierzchu prezentuje się wspaniale. Dzięki dodaniu smalcu ciasto jest bardziej wilgotne i miękkie, więc radzę go nie pomijać. Na chłodne wieczory z gorącą herbatą idealna, bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Szarlotka w kratkę na kruchym cieście

Szarlotka w kratkę na kruchym cieście
Składniki:
Ciasto:
600g mąki pszennej (użyłam tortowej)
300g schłodzonego masła
200g cukru
100g smalcu
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
Nadzienie:
2kg umytych jabłek
150g cukru
2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki goździków
50g poszatkowanych orzechów włoskich (możemy zastąpić innymi bakaliami, na filmie dodałam rodzynki)
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej (lub smażonej)
3 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania wymieszamy z odrobiną cukru wanilinowego

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.

2. Dodać posiekane, schłodzone masło i smalec lub zetrzeć je na tarce z grubymi oczkami (patrz FILM). Dodać jajka i szybko zagnieść ciasto.

3. Ciasto podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej (patrz FILM).

4. Większe ciasto rozwałkować na prostokąt i wyłożyć nim blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto piec w temperaturze 190°C na funkcji góra-dół przez około 25 minut, aż troszkę się przyrumieni. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

Nadzienie:
5. Jabłka obrać, przepołowić i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić je na kawałki i przełożyć do garnka. Dodać cukier i przyprawy, wymieszać.

6. Jabłka postawić na gazie i smażyć przez około 5 minut, aż trochę zmiękną. Dodać mąkę pszenną, wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać orzechy, skórkę pomarańczową, wymieszać.

7. Gotowe nadzienie wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać (patrz FILM).

8. Pozostałe ciasto rozwałkować i powycinać radełkiem lub nożem paski o szerokości około 1,2cm. Poukładać je na wierzchu ciasta, robiąc kratkę (patrz FILM). Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190°C przez około 25-30 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

9. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Szarlotka w kratkę na kruchym cieście

Print Friendly, PDF & Email

34 komentarze do “Szarlotka w kratkę na kruchym cieście”

  1. Ta szarlotka to mistrzostwo! Nie przepadam za szarlotką, a tu rozpływała się w ustach! :) Wcześniej nie przepadałam za pieczeniem, a dzięki Pani przepisom teraz uwielbiam coś upiec bo wszystko wiem że się uda i będzie pyszne! Dziękuje za wspaniała stronę i dzielenie się swoją pasją <3

    Odpowiedz
  2. Szarlotka w kratkę na kruchym cieście, idealna dzięki dużej ilości jabłek oraz aromatów, a także pysznych bakalii.

    Odpowiedz
  3. Uwielbiam Pani przepisy są naprawdę dobre i pyszne. Zrobilam szarlotkę,dla mnie było zaskoczenie ze dodaje sie smalcu. Jest naprawdę pycha ❤

    Odpowiedz
  4. pycha!! w dniu dzisiejszym upiekłam piętnasty raz tą szarlotkę i jak zawsze jest fantastyczna. Warto upiec sobie wcześniej ze dwa spody i je zamrozić a potem, jeśli ma się ochotę, wystarczy tylko uprażyć jabłka, wstawić szarlotkę do piekarnika i za pół godziny mamy fantastyczne ciasto :), POLECAM!!!

    Odpowiedz
  5. Witam serdecznie, nigdy nic u Pani nie komentuje, ale dzisiaj aż po prostu muszę to napisać, bo Pani ciasta i przepisy są cudowne;)
    Korzystałam z rożnych Pani przepisów na ciasto z borówkami, proste z keksówki z jabłkami, torty też mi się zdarzyło robić według Pani przepisów i wszystko wychodzi obłędnie pyszne;)
    Dzisiaj robiłam właśnie to, nie dodałam smalcu, ani żadnych dodatków same jabłka ze słoiczka (przygotowane do domowych przetworów) i wyszło jak zwykle pysznie:) Dziękuje za Pani przepisy, za pasję i chęci do dzielenia się tym:)
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  6. Moje drugie ciasto udane odkąd w 7 miesiącu ciąży zaczęłam piec ,odkąd wyszło mi to drugie mąż kupił mi książkę na przepisy .Ten przepis będzie wpisany jako drugi po serniku ,rewelacja !!!

    Odpowiedz
  7. W jakiej temperaturze się piecze bo u mnie najmniejsza temperatura to 100 stopni, to w jakiej temperaturze piec proszę plis o szybką odpowiedź kogo kolwiek! Co piekł te ciasto,! To jaka temperatura???

    Odpowiedz
    • W przepisie jest podane, proszę dokładnie czytać przepisy,
      Piec w temperaturze 190oC przez około 25-30 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
      pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz

Dodaj komentarz