Proste ciasto z jabłkami

Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Smaczne, wilgotne i ładnie pachnie cynamonem. Z wierzchu ciasto ładnie się przypiecze i powstanie chrupiąca skorupka. Świetnym uzupełnieniem jest polewa z białej czekolady z odrobiną cynamonu, pycha… Świetne ciasto do popołudniowej herbaty, które podajemy pokrojone na grube plastry. Bardzo polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony notwithoutsalt).

Proste ciasto z jabłkami

Proste ciasto z jabłkami
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szklanki cukru (użyłam jasnego brązowego)
2/3 szklanki oleju
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 średniej wielkości jabłka, obrane i drobno pokrojone (bez gniazd nasiennych)
Wierzch:
100g białej czekolady
1/2 łyżeczki cynamonu

1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

2. Do miski przesiać mąkę. Dodać sodę, szczyptę soli, przyprawy i cukier, wymieszać.

3. Do drugiej miski dodać olej, jajka i aromat, wymieszać do połączenia składników.

4. Do mąki wlać mokre składniki, dodać jabłka i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

6. Czekoladę roztopić na parze. Dodać cynamon, wymieszać. Następnie roztopioną czekoladę rozprowadzić równomiernie na cieście.
Ciasto podawać pokrojone na grube plastry.

Udanych wypieków:)

Proste ciasto z jabłkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką

SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek

135 komentarzy do “Proste ciasto z jabłkami”

  1. Witam. Korzystam od dawna z Pani przepisów i zawsze wychodzą przepyszne wypieki. Dzisiaj zdecydowałam się na szybkie ciasto do herbaty lub kawy. Dodałam od siebie ulubioną kruszonkę, pokrojone drobno orzechy włoskie i większą porcję jabłek. Polecam przepis na jesienne wieczory!

    Odpowiedz
  2. Robilam i jest bardzo ale to bardzo smaczne. Ale chcialabym wyprobowac z maslem zamiast oleju wiec prosze o podpowiedz czy mozna i ile tego masla dac i czy go rozpuscic. Dziekuje za ten i inne przepisy.

    Odpowiedz
  3. Ciasto przepyszne robię to ciasto 2 razy w tygodniu składniki takie jak pani podaje smak obłędny Dziękuję za ten przepis

    Odpowiedz
  4. Ciasto wyszło przepyszne i ja je zrobiłam, czyli beztalencie, dziękuję za przepis😁 Jest to moje drugie ciasto z Pani przepisów i dziś syn powiedział: Mamo robisz coraz lepsze ciasta, ptawie takie same jak babcia 😊 Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  5. Przepyszne! Użyłam dokladnie tyle składników ile jest w przepisie i wyszło idealne. Wilgotne, aromatyczne, nie przesłodzone. A polewa jest od teraz moim numerem 1 :)
    To dopiero trzecie ciasto, które piekę z Pani przepisów i każde wychodzi fantastyczne. Zostaję wierną fanką – bez żalu żegnam inne blogi. Pani przepisy są takie… inne, dopracowane, ciekawe, a ciasta wychodzą bardzo efektowne, również pod względem wizualnym.

    Odpowiedz
  6. Fantastyczne ciasto! Nie miałam czasu zrobić polewy, zaniosłam prosto z piekarnika do sąsiadów na deser po ich przepysznym obiedzie z grilla. Zrobiło furorę! I sąsiedzi, i ich inni goście byli zachwyceni. Obiad był w Nevadzie, a sąsiad jest z Hawajów. Jest świetnym kucharzem. A jeśli ten sąsiad prosi o powtórkę wypieku, to jest to prawdziwy komplement. Który Pani przekazuję :)

    Odpowiedz
  7. w przepisie są złe proporcje – oleju wystarczy zdecydowanie pół szklanki lub 1/3, zamiast gałki muszkatołowej lepiej dodać kardamon, imbir, przyprawy korzenne. poza tym ciasto dobre, wilgotne, polewa cudownie uzupełnia smak :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz