Proste Ciasto Torcik Kremowa Uczta Bez Pieczenia – Kolejne bardzo smaczne ciasto bez pieczenia w Małej Cukierence. Jest proste, szybkie w przygotowaniu. Wygląda wspaniale i apetycznie. Jest pyszne, kremowe, waniliowe, nie za słodkie. Nasączone herbatniki w kakaowym mleku bardzo dobrze smakują z puszystym, delikatnym kremem. Do ozdoby ciasta możemy użyć dowolnych owoców. Bardzo polecam! (trochę zmodyfikowany przepis ze strony Quiero Cupcakes)
Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste Ciasto Torcik Kremowa Uczta Bez Pieczenia
Składniki:
Krem:
500g serka mascarpone
120ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
160ml słodkiego, skondensowanego mleka (użyłam z puszki)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
około 200g herbatników
100ml mleka
2 łyżki kakao bez cukru
Polewa czekoladowa:
60g gorzkiej czekolady (użyłam 70%)
60ml śmietanki kremówki 36% lub 30%
owoce do ozdoby
Przygotujemy mleko do nasączenia herbatników:
1. Mleko wlać do miseczki lub rondelka i podgrzać, aby było gorące (można na gazie lub w mikrofalówce). Do gorącego mleka dodać 2 łyżki kakao i mieszać, aż kakao się rozpuści i nie będzie grudek, odstawić do całkowitego ostygnięcia (od czasu do czasu można wymieszać, aby nie było kożucha).
Krem:
2. Do czystej miski wlać śmietankę i ubić mikserem. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Dodać słodkie mleko, ekstrakt waniliowy i znów wymieszać mikserem, aż składniki się połączą.
3. Blaszkę o wymiarach 25cm x 12cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki maczać w kakaowym mleku i na dnie blaszki ułożyć pierwszą warstwę herbatników, patrz FILM. Na herbatniki wyłożyć 3 spore łyżki kremu i wyrównać. Znów herbatniki maczać w kakaowym mleku i na kremie ułożyć drugą warstwę. Wyłożyć 3 spore łyżki kremu, wyrównać i ułożyć trzecią warstwę herbatników maczanych w mleku. Znów wyłożyć krem, herbatniki, krem i na końcu piątą warstwę herbatników.
4. Blaszkę z wierzchu nakryć folią spożywczą, patrz FILM i ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
Przygotujemy polewę:
5. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki. Śmietankę zagotować i gorącą śmietanką zalać czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Zdjąć folie spożywczą, nakryć je deseczką i odwrócić ciasto do góry dnem, patrz FILM. Zdjąć blaszkę i ostrożnie papier do pieczenia. Gotową polewą udekorować ciasto, na wierzchu ułożyć owoce.
Ciasto przechowywać w lodowce.
Smacznego! :)
Jeden z moich ulubionych przepisów! Robię go już kolejny raz i jest ekstra :D